IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активен въглен в грижата за кожата: Какви са предимствата му?

7 ноември 2021 12 00

Експерти споделят как съставката помага за по-чиста визия

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Около 2015 година активният въглен се превърна от средство за спешно лечение при свръхдози и отравяния до съставка, която стана основна част от индустриите за храни и красота. Латетата, смутитата, почистващите препарати и маските за лице бяха обогатени с активен въглен на прах, за да им се придаде катраненочерен оттенък, за който марките се кълняха, че помага при детоксикация. Години по-късно популярността на активния въглен в храните е намаляла, но все още съставката е често срещана в продуктите за грижа за кожата.

За тези, които никога не са се замисляли какво всъщност представлява въгленът в любимия ви продукт, това е основно дърво, изгорено до абсорбиращ прах, съставен от въглерод и пепел. Но как действа върху кожата? На този въпрос отговарят експертите, които споделят как активният въглен може да ни спаси от често срещани проблеми.

Как активният въглен помага на кожата?

Ако попитате дерматолога Мона Гохара, въгленът е като прахосмукачка за вашите пори. Той изсмуква всичко, като електрически изтегля бактерии, мръсотия и масло от кожата.

Всъщност въглеродните молекули във въглена действат като източник на енергия, за да изтеглят токсините от кожата. Те имат отрицателен заряд, който привлича замърсяванията. „Всеки ден влизаме в контакт със свободни радикали и други агресори от околната среда, които могат да запушат кожата ни“, казва дерматологът д-р Линдзи Зубрицки пред Allure. Именно тук активният въглен идва на помощ, за да детоксикира ситуацията.

маска за

Снимка: iStock

Хората с мазна и склонна към акне кожа могат най-много да се възползват от включването на съставката в рутинната си грижа за кожата. Според д-р Гохара, това помага за изравняване на текстурата, като свежда до минимум микробите, които подхранват развитието на пъпки.

Какви са негативните страни на активния въглен?

Тъй като въгленът абсорбира излишното масло и остатъци от кожата, понякога може да върши работата си твърде добре, като също така отнема влага. В процеса може да направи кожата по-податлива към сухота и дразнене. Така че, ако кожата ви има тенденция да е по-суха, не е нужно да включвате въглена в рутината си. Вместо това изберете ретинол, алфа и бета-хидрокси киселини, които ще помогнат за ексфолиране на замърсяванията по повърхността на кожата.

маска за

Снимка: iStock

Като алтернатива, д-р Зубрицки казва, че трябва да пропуснете и продукти, които съдържат гореспоменатите съставки, когато използвате активен въглен. Според д-р Гохара, той може да изсмуче тези активни вещества, особено ретинола, и да ги направи по-малко ефективни.

Като цяло въгленът не е вреден за кожата и има минимален или никакъв риск от причиняване на алергични реакции. Въпреки това, повечето продукти не съдържат само активен въглен и обикновено имат други съставки, които биха могли да бъдат причинители на алергични реакции. Затова дерматолозите препоръчват да направите тест върху малка част от кожата на ръката, за да проследите реакцията на тялото.

Какви продукти да използваме?

маска за

Снимка: iStock

Имайки предвид казаното досега, маските и овлажнителите на базата на активен въглен са най-добрият възможен начин да задействате съставката. Продуктите, които се оставят за малко върху кожата, са идеални, защото въгленът работи най-добре, когато може да се абсорбира за по-дълъг период от време.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари