IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дълбоко почистване на косата – защо е важно да го правите?

10 февруари 2022 12 30

Експертите обясняват защо само шампоанът не е достатъчен

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Всеки от нас мечтае за здрава, плътна и лъскава коса. Вече ни е писнало да виждаме огромната топка косми по четката след всяко ресане, заплетените и сухи краища, както и нежеланото накъдряне.

Истината е, че голяма част от проблемите си ги причиняваме сами, използвайки твърде често стилизиращи продукти или топлинни уреди, постоянната смяна на цвета и грешния график на къпане. Като добавим и косопада, причинен от коронавируса, нещата стават още по-сложни и изглежда така, сякаш няма изход от ситуацията.

Понякога редовното миене с шампоан и балсам не е достатъчно, за да ви осигури най-лъскавата и здрава коса. Тогава на преден план излиза дълбокото почистване. Да, точно така, процесът, който сме свикнали да асоциираме с лицето, може да бъде приложен и върху косата. Но какво точно означава това?

Какво е дълбоко почистване на косата?

Според сертифицирания дерматолог Денди Енгелман, дълбокото почистване е лечение за коса, което ексфолира мъртвите клетки на кожата и разгражда натрупването им в скалпа и косъма. По този начин то предотвратява проблеми като пърхот, сърбеж и накъсване на косата. Енгелман казва още, че дълбокото почистване подготвя косата ви да абсорбира съставките и ползите от другите ви продукти и създава по-здрав и блестящ косъм.

„Вашата коса трябва да блести. Естественият ѝ блясък ще бъде разкрит, а скалпът ви ще бъде изключително чист“, казва Анабел Кингсли пред Real Simple.

суха, коса,

Снимка: iStock

Макар че всичко това звучи страхотно на теория, необходимо ли е да правим дълбоко почистване на косата си? За да разберем отговора на този въпрос, д-р Енгелман и д-р Кингсли ни разказват какво точно означава този процес и дали трябва да го правим.

Какво включва дълбокото почистване на косата?

Дълбокото почистване надхвърля обикновения шампоан за почистване на косата и скалпа. Докато редовното миене на косата премахва мръсотията и излишното омазняване, то все още може да допринесе за натрупването на продукта, вместо да го разгражда, както се случва при дълбокото почистване. Редовните измивания също не предоставят на скалпа вида грижи, от които той се нуждае за оптимално здраве и растеж на косата.

Д-р Енгелман казва, че лечението за дълбоко почистване включва ексфолиране, избистряне и хидратиране на косата и скалпа. Ексфолиращият процес повдига мъртвите кожни клетки и натрупаните мръсотия и масла, за да не се запушват порите. Избистрянето премахва остатъците от продукта, които все още може да са полепнали по кичурите. Хидратацията заключва влагата, така че косата ви да не се изсушава.

балсам за

Снимка: iStock

Този тип лечение обикновено се прави преди да използвате шампоана и д-р Кингсли казва да го приложите върху мокра коса, тъй като това ще позволи на кутикулата на косъма да е по-пропусклива. След това продължете обичайната си рутина за измиване на косата.

Колко често правите дълбокото почистване зависи от това колко често миете косата си. Д-р Енгелман препоръчва процесът да се случва около веднъж или два пъти месечно – или на всеки пет до седем измивания. Все пак не прекалявайте, тъй като това може да лиши косата ви от естествените ѝ масла и да я направи по-податлива на накъсване.

Дали косата ви има нужда от дълбоко почистване?

Процедурата за дълбоко почистване винаги е от полза, ако искате да се сдобиете със здрава коса. Кингсли отбелязва, че може да е добре да преминете към процеса, ако често използвате тежки стилизиращи продукти или живеете в замърсен район, където водата може да причини натрупване на минерали, което води до обезцветяване на косата.

мокра коса,

Снимка: iStock

Д-р Енгелман казва, че натрупването на продукт в скалпа се случва на всеки и дълбокото почистване ще помогне да се отървете от мъртви кожни клетки и остатъци. Това ще осигури по-хидратиран скалп и предотвратяване на състояния като пърхот или псориазис.

Как да направите дълбоко почистване?

Потърсете лечения, които ексфолират и хидратират. Д-р Енгелман казва, че нежните ексфолианти, като ябълков оцет, и пробиотиците са ефективен начин за премахване на натрупаните мръсотии в скалпа и балансиране на хидратацията.

Докато процедурите за дълбоко почистване са универсални, д-р Кингсли и д-р Енгелман препоръчват да търсите продукти, които ще са от полза за текстурата на косата ви. Те казват, че хората с по-тънка и права коса трябва да почистват дълбоко по-често, тъй като натрупването на продукти е по-видимо на тънка, отколкото на гъста коса. По-плътната и по-къдрава коса е по-податлива на сухота и трябва да се мие по-рядко, за да се запази влагата.

права коса,

Снимка: iStock

Кингсли добавя, че въпреки че лечението за дълбоко почистване на косата е за всички типове коса, винаги е препоръчително да проверявате формулировката на продуктите, за да се уверите, че те са безопасни за употреба и отговарят на вашите нужди.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари