IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюти съвети: Ползите от розовата вода за косата

7 май 2022 10 30

Цветята не служат само за прекрасен аромат

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ако някога сте помирисвали розова вода, ще разберете защо се използва в толкова много козметични продукти. Освен това ще осъзнаете защо много хора я обичат като естествен аромат и дори я включват в напитките. Но знаете ли, че тази основна вода, със своя опияняващо прекрасен аромат, също може да се похвали с ползи за грижа за косата?

Освен че оставя косата ви да мирише така, сякаш сте се търкаляли в легло с рози, изплакването с розова вода предлага редица ползи, които могат да помогнат за подобряване на здравето на косата.

„Розовата вода е прекрасно решение за косата“, казва Лин Чен пред InStyle. Тя хидратира и добавя влага към увредената, суха коса, като е особено препоръчителна за обработени или боядисани кичури. Също така, ако страдате от мазен скалп или себореен дерматит, дерматолозите казват, че розовата вода е леко стягащо средство с противовъзпалителни ползи, което също може да помогне за намаляване на омазняването.

розова вода

Снимка: iStock

Хубавото на розовата вода е, че също така може да насърчи и растежа на косата. Тъй като тя е полезна за цялостното здраве на скалпа, може да помогне за създаването на добра основа за растежа на косата и да помогне в предотвратяване на косопада. Венчелистчетата от роза също са с високо съдържание на витамините А, В3, С и Е, които подхранват скалпа и стимулират космените фоликули, насърчавайки растежа.

Друго предимство на розовата вода е, че тя е подходяща за всички типове коса, така че няма да ви навреди да я изпробвате. По отношение на това кой тип коса ще се възползва най-много, дерматолозите казват, че хората с мазен скалп и по-бързо омазняване на кичурите могат да спечелят от стягащите свойства на водата, докато тези, които имат сух скалп и коса, могат да се възползват от хидратиращите и овлажняващи свойства.

Можем ли да си направим розова вода у дома?

Розовата вода е наистина лесна за приготвяне чрез задушаване или дестилация. Като първа стъпка и за двата метода е важно да откъснете розовите листенца от стъблото, за да се отървете от всякакви остатъци.

За да направите розова вода по метода на кипене, добавете розови листенца в тенджера и ги покрийте с дестилирана вода, оставяйки я да къкри докато венчелистчетата загубят цвета си.

розова вода

Снимка: iStock

За да направите розова вода чрез дестилация, поставете купа в центъра на тенджера и сложете венчелистчетата и дестилираната вода в тенджерата. След това я покрийте с капака, обърнат надолу, и поставете кубчета лед в него. Оставете водата да заври и след това да къкри докато венчелистчетата загубят цвета си.

Колко време издържа розовата вода?

Розовата вода може да издържи до шест месеца. Най-добре е да я поставите в плътно затворена кутия или бутилка с пръскало, оставени на студено в хладилника.

Как да я използваме за косата?

розова вода

Снимка: iStock

Розовата вода може да се прилага директно върху косата или скалпа под формата на шампоан, балсам, като средство за изплакване или като мист. Въпреки че приложението може да варира в зависимост от това дали си приготвяте розовата вода у дома или я купувате като готов продукт, резултатите ще бъдат много сходни.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари