IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюти съвети: Как стресът влияе на кожата

5 август 2022 11 00

Чувствата в тялото ни се отразяват и на външния вид

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Това не е история, в която ще се говори за ритуали за грижа за кожата. Това е история, базирана на научни формули. Тук сме, за да говорим за съставка, която блокира притъпяващите, разширяващи порите ефекти на хормона на стреса кортизол, който навлиза в кръвта ви, когато трябва да се справите с крайни срокове, спорове и безкрайните разговори с колеги и шефове по телефона.

„Когато хормонът на стреса се увеличи, всичко по веригата усеща това, включително и кожата. Тогава се увеличават възпалението и оксидативният стрес, което може да доведе до поява на акне, по-бавно заздравяване на рани, изтъняване на кожата, като се смята, че дори допринася за хиперпигментация и текстурни промени с течение на времето“, казва д-р Уитни Боу пред Allure. Допълва, че учените постепенно научават повече за тези ефекти и как прилагането на определени съставки директно върху кожата може да помогне за смекчаването им.

грижа за

Снимка: iStock

Един от начините, по който кортизолът засяга кожата, е чрез свързване с клетките, където може да ускори загубата на колаген и еластин. Но някои съставки могат да създадат физически блокер срещу хормона. Един такъв блокер са микроводораслите, за които е доказано, че работят като защитни средства за кожата. Те абсорбират ултравиолетовите лъчи и действат като антиоксиданти. Освен това е доказано, че микроводораслите могат да предпазят клетките от кортизола.

Стресът също така може да генерира цитокини – възпалителни молекули, които могат да причинят сухота, зачервяване и чувствителност на кожата. И водораслите също могат да помогнат с тези проблеми. Според д-р Франсиско Тауск, е клинично доказано, че микроводораслите намаляват нивата на цитокини в кожата.

маска за

Снимка: iStock

Третият начин, по който стресът засяга кожата, е чрез централната нервна система, която освобождава невротрансмитер, известен като субстанция Р, който повишава производството на себум. Въпреки че себумът е важна част от здравата кожна бариера, твърде голямото му количество може да доведе до разширени пори, мазна кожа и пъпки. След почистване, използвайте нежен тоник, за да балансирате pH на кожната бариера и да премахнете остатъчната мазнина и потенциалните причини за акне, като същевременно подхранвате кожата.

Според статия, публикувана в списание Scientific Reports, психологическият стрес също влошава бариерната функция на кожата. Това ни прави податливи на повече щети от външни агресори като UV лъчи и замърсители. Изпитани и истински съставки като витамин С и слънцезащитен крем могат да се борят с това.

глина, лице,

Снимка: iStock

Най-важното обаче е да се опитате да намалите стреса, като почивате повече и отделяте повече внимание на себе си. Излизайте с приятели, отделете се от компютъра и телефона, тренирайте, бъдете сред природата. Една обикновена разходка може да направи чудеса с психичното ви здраве и да намали нивата на стрес. Това ще се отрази както на вътрешния ви мир, така и на външния вид.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари