IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюти съвети: Масло от шеа за кожата и косата

22 септември 2022 12 00

Магическата съставка, от която се нуждаете

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ако имате суха кожа, вероятно знаете, че маслото от шеа е една от най-добрите хидратиращи съставки, които трябва да използвате. Но това е само едан от причините дерматолозите да я препоръчват като част от рутинната ви грижа. Съставката, особено в естествената си и чиста форма, има множество предимства - от намаляване на преждевременните мимически линии и бръчки до успокояване на кожни заболявания като екзема. 

Освен за кожата, маслото от шеа е особено полезно и за косата. Ако не сте го използвали досега с това предназначение, нека просто кажем, че изпускате доста. Подхранващата съставка премахва всички спирки за подобряване на здравето на косата и скалпа. Това включва както обръщането на щетите, нанесени върху някога здравите кичури, така и помагане за предотвратяване на настъпването на нови проблеми. 

Какво е масло от шеа?

Маслото от шеа, познато и като масло от карите, е растителен липид, който се получава от ядките на африканското дърво шеа и е богат на мастни киселини, антиоксиданти и витамини. В съставката също така могат да бъдат намерени пет незаменини мастни киселини, фитостероли, витамините E и D, алантоин и витамин А. 

Ползи за кожата

Хидратира: Маслото от шеа е страхотно за хидратиране и успокояване на кожата. То прониква добре в нея и предпазва лицето от екстремни температури. 

Подхранва: Маслото от шеа се използва за овлажняване, подхранване и успокояване на кожата. То е страхно за сух тип кожа и може да създаде по-мека, хидратирана и плътна текстура, особено през сухите зимни месеци. Маслото от шеа също се намира в много балсами за устни, за да помогне при напукани устни, както и в овлажнители, които помагат за предотвратяването на стрии. 

масло от

Снимка: iStock

Помага за избледняване на бележи както от акне, така и от причини, несвързани с акне. В допълнение към това служи за заздравяване на изгорялата от слънцето, напукана и лющеща се кожа. То успокоява алергии като отровен бръшлян и ухапвания от насекоми, както и кожни заболявания като контактен дерматит и псориазис. 

Как да го използвате?

Маслото от шеа може да се използва самостоятелно, но е също толкова често използвано и като съставка в козметиката, така че зависи от вас как точно ще го използвате. Дерматолозите отбелязват, че е най-добре да го включите в овлажнител с други съставки, така че да е по-лесно за разпространение, тъй като обикновено е гъсто твърдо вещество при стайна температура. 

мало от

Снимка: iStock

Ако искате да го използвате самостоятелно или да направите свои собствени продукти, най-добрият ви вариант е да купите съставката онлайн от търговец на едро. Сурото масло от шеа е предназначено за втриване върху кожата като метод за нейното овлажняване и защита на кожната бариера. Рафираното масло от шеа, включено в червила, балсами за устни, кремове и масла за тяло, се използва и като овлажняваща съставка. 

Ползи за косата

Овлажнява: Едни от основните предимства на маслото от шеа са уплътняващите, хидратиращите и омекотяващите свойства за косата. За намаляване на триенето и задържане на повече влага в косата, съставката е идеално производно на ядката от дървото шеа, тъй като осигурява по-добро покритие на косата и е по-леко за нея. 

Ревитализира: Сухата и изтощена коса ви измъчва? Посегнете към маслото от шеа. Тъй като то е пълно с витамини А и Е и есенциални мастни киселини, може да намали сухотата и да предотврати цъфтящите краища, като същевременно увеличава блясъка и намалява къдренето. 

Намалява възпалението и къдренето: Ако се борите с раздразнен скалп, подхранващите ползи от маслото от шеа могат да намалят възпалението и раздранението, без да запушват порите. Неговите антиоксидантни свойства могат да предпазят скалпа от увреждане от слънцето и да се борят с пърхота. 

масло от

Снимка: iStock

Защитава: Знаем, че трябва да пазим кожата от вредите на околната среда, но същото важи и за скалпа. Според дерматолози, маслото от шеа може да предпази космените фоликули от токсините на околната среда и увреждане от слънцето. 

Насърчава растежа: Здравият скалп без натрупвания и омазняване е първата стъпка към здравословния растеж на косата. Силата на маслото от шеа се крие в способността му да балансира и хидратира скалпа. Има проучвания, които показват, че съставката може да има антибактериални свойства, които са идеални за поддържане на здрав скалп без натрупване на гъбички или бактерии. Маслото също така съдържа линолова киселина, която помага за успокояване на възпалението, открито в космените фоликули и по скалпа. 

Как да го използвате?

Тук по-малкото количество може да направи чудеса. Лесно може да прекалявате с продукти за коса, които съдържат масло от шеа, тъй като то не се разпространява толкова лесно, колкото другите масла. Освен да не прекалявате, е важно първо да направите тест на малка част от тялото, за да видите дали съставката е за вас. Ако всичко изглежда добре, тогава вратите са отворени за добавянето й към вашата рутинна грижа за косата. 

Стилизиращ продукт: За да предпазите косата от накъсване и задържане на влага, купете си стилизиращ продукт с масло от шеа. 

Комбиниране с други продукти: Търсите персонализирано лечение на косата без много усилия? Просто добавете масло от шеа към един от вашите кондициониращи продукти. То, смесено в балсами и маски, изглажда косата, елиминирайки къдренето и заплитането. 

масло от

Снимка: iStock

Маска за коса: За бърз, лесен и безпроблемен метод за нанасяне, маслото от шеа може да се използва като седмична маска за коса под душа, която след това трябва да се изплакне. Миенето трябва да стане обаче с мек шампоан, който помага за дълбокото почистване на скалпа.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари