IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шампоан според типа коса - как да го изберете?

4 септември 2023 11 00

Ето няколко съвета за вашата рутинна грижа

IStockphoto

IStockphoto

Шампоанът е продуктът, който използваме поне два пъти седмично, за да имаме по-чиста, здрава и лъскава коса. Но случвало ли ви се е да го изхвърлите малко след като сте го купили? Това става заради сърбеж, дразнене или зачеряване поради някоя от вредните му съставки. Основната причина за този проблем е неправилният избор на продукт. 

Все пак, в днешно време един шампоан не бива просто да измива замърсяванията в косата. Хубаво е да е съобразен с типа коса, да похранва, овлажнява и защитава скалпа, като същевременно придава блясък и здравина на косъма. 

Шампоан според типа коса - как да изберете правилния? 

козметика, шампоан,

Снимка: iStock

Не бива да купувате продукт, препоръчван ви от приятел. Може вашата коса да е различен тип от неговата. Ето с какво да се съобразите, за да подобрите цялостното здраве на косата. 

Боядисана коса

Ако не сте с естествения си цвят на косата, то е жизненоважно да намалите риска от бързото избледняване на боята. Междувременно ви трябва лек, нежен почистващ шампоан без сулфати, който да защити косъма. 

Шампоаните, съдържащи амино-йони, например, могат да помогнат за запечатване на пигмента в боядисаната коса, като същевременно укрепват фибрите на косъма от корена до върха. 

Шампоан за суха коса

Когато искате да оформите по-добре косата, може да срещнете някои трудности, защото тя е суха и лесно се заплита. Освен това, при докосване усещате, че е станала по-губа. Също така няма онзи блясък, към който се стреми всяка жена. 

суха коса

Снимка: iStock

Потърсете шампоан със съставки, които ще омекотят и заздравят косата ви, без да я утежняват. Добре е той да е на качествена марка, специално създаден за суха коса. Така ще възстанови сухата коса като възвърне нейните основни хранителни вещества.

Къдрава коса

Всеки с къдрава коса знае, че са нужни усилия, за поддържане еластичността и свежестта на кичурите. Вероятно вече използвате гребен с широки зъби и избягвате четка за разресване, с която ще заплетете косата много лесно. Къдравата коса също се нуждае от специални почистващи грижи. Ето защо един обикновен шампоан на по-достъпна цена не би вършил особена работа. 

На къдравата коса е необходим шампоан, предназначен да увеличи управляемостта, без да утежнява косъма. Най-ефективният не бива да съдържа сулфати или алкохол (четете етикетите добре). Той има широко действие върху всеки кичур, за да изглади косата и намали накъдрянето. Изберете такъв, който нежно почиства и подхранва, без да премахва скъпоценните натурални масла от скалпа на главата.

Шампоан за коса – кои съставки да избягвате?

Как да изберете правилния шампоан за мазна коса?

Сух шампоан – колко често да го ползваме?

Има ли шампоан за хвърчаща коса?

За да укротите непокорните косъмчета, които след измиване и изсушаване стърчат на различни страни, трябва да ползвате нежен шампоан, който изглажда косата, ала не премахва влагата от нея. Добрите почистващи средства за контрол на къдренето осигуряват допълнителна управляемост. Те също така трябва да овлажняват качествено, за да поддържат кутикулата на косъма гладка и да се борят със стърчащите косми. 

Ако косата ви е по-тънка, наелектризира се и хвърчи лесно, потърсете продукт без сулфати, който да улесни изсушаването със сешоар и намали начупването. 

Фина коса

шампоан, жена

Снимка: iStock

Тя е изключително нежна и не бива да бъде утежнявана допълнително с неправилния шампоан. Затова изберете такъв, който разширява влакната на косъма, за да придаде малко обем и същевременно донесе блясък дори на най-фините кичури.

Шампоан за тънка коса 

Хубаво е да правите разлика между фина и тънка коса. Така например вторият тип също стърчи от време на време и изисква допълнителна влага, за да бъде мека и по-еластична. 

Правилният шампоан всъщност може да направи косата по-лесна за стилизиране. Той трябва да съдържа почистващи растителни екстракти, които овлажняват и подхранват. Косата ще ви се отблагодари за тази допълнителната мекота и влага.

Цъфтящи краища

Косата, която е повредена или има късащи се и цъфтящи краища, ще се нуждае от допълнителна грижа. Качественият шампоан е жизненоважен. Изберете такъв, подходящ за слаба, чуплива или увредена коса. Има много професионални продукти, които могат да помогнат за възстановяване на здравината и блясъка на косата ви с течение на времето.

Все пак, не забравяйте, че подстригването в комбинация с добър измиващ продукт ще насърчи здравословния растеж. 

Чувствителен скалп

балсам за

Снимка: iStock

Ако страдате от чувствителен скалп, имате нужда от хипоалергенен шампоан без силиций, създаден специално да успокоява и охлажда по време на почистване. Така че косата ви остава еластична и без заплитане, докато скалпът е освободен от раздразнение. Опциите с първокласно качество също могат да подхранят и почистят сухата коса.

Мазна коса

Ако косата ви се омазнява лесно, тя може да изгуби обема си и да изглежда сплъстена или смачкана. Това се получава от прекомерното натрупване на масло от страна на някои по-активни мастни жлези в скалпа. Може да ви се струва, че проблемът ще се реши с по-често измиване, но това не е най-доброто решение. 

За този тип коса трябва шампоан, който абсорбира излишните мазнини. По-качествените формули, препоръчани от вашия стилист, балансират нивата на Ph, докато нежно пречистват косата ви.

За много къса коса също трябва отделен шампоан

Имате къса коса и не я стилизирате и поддържате кой знае колко. Ала все пак това не означава, че не се нуждаете от точния продукт и по-малко грижи. 

Вашият шампоан трябва да съдържа съставки, които изграждат основа за по-къси стилове и спомагат за създаването на трайно дефиниране на кичурите. 

За да разбирате първи за новите тенденции в красотата, последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари