IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шампоан за коса – кои съставки да избягвате?

16 юли 2022 10 30

Четете етикетите внимателно

IStockphoto

IStockphoto

Шампоан за коса – как да изберем най-добрия? Няма еднозначен отговор на този въпрос. Понякога човек ползва една марка с месеци, но в един момент се налага да я смени. Причината е, че неговата формула спира да действа. Или пък се появяват пърхот, раздразнение и сърбеж, които налагат промяна на грижата.

Може да не предполагате, но дори онзи шампоан за коса, който обожавате, може да съдържа вредни съставки. Такива например са сулфатите. Но кои други имат негативно влияние върху тялото и околната среда?

Ако преди покупка прочетете внимателно етикета на даден продукт за измиване, ще си спестите някои главоболия и разбира се – излишни пари.

Ето кои 10 съставки в един шампоан за коса да избягвате:

вредни съставки,

IStock

1. Амониев лаурил сулфат или натриев лаурет сулфат (SLES)

Сулфати има в почти всеки шампоан за коса. Те действат чрез химическа реакция и са мощни детергенти. Могат да се свързват с естествения себум по скалпа. Чрез тях се отмиват излишните мазнини от косъма. Но могат да причинят увреждането му. Често са основните виновници за изсушаване, чупливост и липса на блясък. Освен това увеличават така нареченото буйване след изсушаване.

2. Натриев лаурил сулфат (SLS)

Тази форма на сулфат създава вид пенлива пяна. Хората толкова са свикнали с нея, че ако я няма, сякаш нещо не е наред с продукта, с който мият косата си. Но тя също компрометира скалпа.

Много компании, произвеждащи шампоан за коса, ползват съставката, а тя има токсичен ефект. И ако особено сте от онези, които се боядисват, трябва да избягвате натриев лаурил сулфат в етикета.

SLS, което често се изписва на гърба на опаковката на шампоана, не е подходяща при суха и чуплива коса. Съставката може да доведе до избледняване на цвета и премахване на естествените масла от косата.

суха коса,

IStock

3. Шампоан за коса с парабени

Може би тази съставка е по-позната на хората, които не разбират толкова от козметика и химията в нея. Парабените са изключително вредни и се използват като вид консерванти. Те предотвратяват развитието на бактерии в продуктите. И могат да са доста опасни, защото имитират естроген.

Доказано е, че излишъкът на естроген е свързан с повишен растеж на ракови клетки в гърдите.

4. Натриев хлорид

Ако се чудите какво прави солта в този списък, сега ще ви стане по-ясно! В шампоаните и балсамите се добавя сол. Тя помага за уплътняване на тяхната консистенция.

Ако имате чувствителен скалп, тогава натриевият хлорид в шампоан за коса, който сте купили набързо, може да влоши положението. И само с 2-3 измивания да се налага посещения при дерматолог. Сухота, сърбеж и изтъняла коса са последствията от неговото използване.

шампоан за

IStock

5. Формалдехид в шампоаните за коса

Той е една от най-популярните канцерогенни съставки. Може да се абсорбира през кожата и затова е по-добре да го избягвате. Причината някои производители да го добавят към продуктите си е, че действа като консервант.

Макар в днешно време да се ползва все по-рядко формалдехид, някои стоки със съмнителен произход може да го съдържат. Затова е много важно да държите на качеството и да четете внимателно етикетите.

6. Алкохол

Всеки продукт, който съдържа алкохол, има изсушаващ ефект и съсипва косата. Затова не си купувайте шампоан за коса с него.

Има определени алкохоли като стеарилов и цетеарилов, които не са толкова вредни за сухата коса. Единствено те помагат за запазване на влагата в косъма. Но за разлика от тях, не купувайте продукти с пропанол и изопропилов алкохол.

шампоан, жена

IStock

7. Синтетични аромати и оцветители

Всеки тип козметика, който ги съдържа, предизвиква дразнене, особено при чувствителен скалп. Това от своя страна може да доведе до косопад.

Някои проучвания свързват съставките, присъстващи в тези синтетични багрила и аромати, с ефекти, водещи до проблеми като астма и дори намален фертилитет. Тъй като всички синтетични аромати и оцветители идват от източници като въглища, катран и дори петрол, те са доста опасни. Ето защо е препоръчително да не си купувате шампоан за коса, на чийто етикет са написани някои от тези съставки.

8. Диметикон

Това е вид силикон, който обикновено се среща в много продукти за коса. Може да допринесе за натрупване на замърсявания върху нея, да я направи по-мазна.

Диметиконът образува слой върху космения фоликул и го предпазва от увреждане от външни източници. Също така е често използвана съставка в серумите за коса поради тази причина. Но прекомерната му употреба причинява увреждане на косата.

Съставката пречи на хранителните вещества и влагата да се абсорбират от скалпа, а така се събира повече мръсотия върху косъма. Това от своя страна причинява запушване на порите на скалпа, възпаление или раздразнение.

шампоан, взимане

IStock

9. Триклозан в шампоана

Преди години съставката бе забранена за направата на антибактериални сапуни. Въпреки това, в някои страни все още може да се добавя в дезодоранти, шампоани и пасти за зъби. А често някои шампоани за коса са от страни, при които контролът на качеството се подценява.

Триклозанът е химически антибактериален агент, който причинява хормонален дисбаланс. А по данни на Stylecraze, може да попречи и на развитието на бебето при бременни жени.

10. Полиетилен гликол (PEG)

Това е вид сгъстител, който се извлича от нефт. Той също е замърсен със странични продукти. Въпреки че няма достатъчно изследвания за действието на полиетилен гликол, страничните продукти от него са доста токсични. Затова търсете винаги съкращението PEG на етикета и не купувайте шампоан за коса, ако съдържа въпросната съставка.

Този текст има информативен характер. Той не може да замести консултацията ви със специалист, особено при проблем с косата от използването на шампоан или такъв със скалпа.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари