IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюти свят: Какво точно са парабените?

7 ноември 2021 18 00

Разберете дали наистина са опасни за вас

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Какво представляват парабените? Това е въпрос, който много дерматолози получават и с право.

Въпреки че съставката се превърна в доста спорна тема през годините, тя има своите предимства. Ако някога например сте се чудили как някои от вашите козметични продукти издържат много дълго време без да мухлясат, отговорът може да бъде, защото съдържат парабени.

„Парабените са група химикали, използвани като консерванти в продуктите за грижа за кожата, грима и косата“, казва д-р Блеър Мърфи-Роуз пред InStyle. В продуктите на водна основа могат да се развият бактерии, плесени и други микроорганизми, които са вредни, когато се прилагат върху кожата и косата. Консервантите, като парабени и други, работят за предотвратяването на това развитие.

балсам за

Снимка: iStock

Парабените за първи път станаха обект на спор през 2000 година, когато учените предположиха, че те може да са ендокринни разрушители. Това означава, че когато се абсорбират от тялото, те могат да намалят или увеличат нормалните хормонални нива, да имитират естествените хормони на тялото или да променят естественото производство на хормони.

Със скорошната популярност на движението за чиста козметика се правят повече изследвания за безопасността на парабените по отношение на дългосрочните ефекти върху здравето. По-долу д-р Мърфи-Роуз споделя повече за това, което трябва да знаете за съставката.

Безопасни ли са парабените?

Въпросът дали парабените са безопасни или не продължава да се обсъжда. Краткият отговор е, че няколко проучвания показват, че парабените наистина могат да представляват заплаха.

„Данните сочат, че парабените могат да нарушат хормоните в тялото, което може да увеличи риска от някои видове рак, особено рак на гърдата. Те също могат да са вредни за репродуктивните органи, потенциално да повлияят на плодовитостта и резултатите от раждането, както и да пречат на естественото производство на хормони“, казва д-р Роуз-Мърфи.

Многобройни проучвания и данни от проучвания за биомониторинг показват, че парабените от продуктите за грижа за кожата наистина влизат в тялото. Химикалите се абсорбират през кожата, навлизат в кръвния поток и в крайна сметка се отделят чрез урината. Много проучвания показват значително по-високи нива на парабени при хора, които използват козметика редовно.

шампоан, жена

Снимка: iStock

Пет различни парабена (изопропилпарабен, изобутилпарабен, фенилпарабен, бензилпарабен и пентилпарабен) са напълно забранени в ЕС, докато други са строго регулирани, тъй като се смята, че са ендокринни разрушители.

„Въпреки че не можем категорично да кажем, че всички парабени са вредни, избягването на продукти, съдържащи парабени, или дори намаляването на употребата им, изглежда разумно. Има доста добри алтернативи, които могат да се използват като ефективни консерванти“, категорична е д-р Мърфи-Роуз.

Как да проверя дали продуктите ми съдържат парабени?

Ако се притеснявате за парабени и други химически консерванти във вашата козметика, най-доброто нещо, което трябва да направите, е да проверите етикетите на всички продукти за красота, които купувате.

избор на

Снимка: iStock

Повечето козметични компании ясно посочват дали техните продукти съдържат парабени или друг вид химикал, използван като консервант. Метилпарабен, етилпарабен, пропилпарабен и бутилпарабен са често срещани парабени, открити в няколко продукта, включително шампоан, паста за зъби, крем за бръснене и дори храна.

Какви са алтернативите?

С толкова много неяснота около безопасността на продуктите, съдържащи парабени, е напълно разбираемо, ако предпочитате да се откажете от съставката. Но не се притеснявайте. Това не означава, че трябва да спрете да миете косата си или да носите грим.

шкаф с

Снимка: iStock

Ще се зарадвате да научите, че днес на пазара има много продукти без парабени, които обикновено съдържат химикали като феноксиетанол, натриев бензоат, бензоена киселина и бензилов алкохол. Те често са използвани като алтернативи на парабените, които не са показали потенциални рискове за здравето.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари