IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюти съвети: Съставката, която да добавите в грижата за коса

16 октомври 2021 16 30

Ето какво трябва да имате винаги у дома

Снимка: iStock

Грижата за кожата не обхваща само лицето ви. Разбира се, може да сте чували това от дерматолозите, които следвате в TikTok и Instagram за съвети и тенденции в красотата. Вероятно сте попадали и на статии за най-добрите продукти за грижа за кожата, които да използвате върху шията и гърдите си. Но скалпът е друга област от тялото, която също заслужава внимание.

Не е лесно да видите скалпа си, защото главата ви е покрита с коса, но все пак той е съставен от кожа, поради което ще намерите общи съставки в продуктите за грижа за кожата и грижа за скалпа. Вземете например хиалуроновата киселина. Това е популярна съставка, известна с привличане на влага към кожата за постигане на по-плътен и сияен тен. Оказва се, че тя има подобни ползи и когато се прилага върху главата ви.

коса, маска

Снимка: iStock

„Хиалуроновата киселина е блестящ овлажнител и прави чудеса за всеки със суха кожа или сух скалп“, казва Кери Йейтс пред InStyle. Тя допълва, че когато се прилагат локално, овлажнителите помагат за привличането на влагата обратно в третираната зона, като рехидратират кожата.

Преди обаче да вземете серума си с хиалуронова киселина под душа, вижте какво имат да кажат Йейтс и дерматологът д-р Рейчъл Назарян, за да разберете как да използвате съставката върху скалпа и косата си.

Как хиалуроновата киселина помага на скалпа и косата?

Точно като при лицето ви, хиалуроновата киселина може да привлече влага към скалпа, за да засили хидратацията. Йейтс казва, че овлажнителят може да помогне за поддържане на водния баланс, което е важно за здрав скалп. От своя страна, той осигурява по-еластични кичури и по-мека коса, като в същото време спомага за борбата с пърхота.

Хиалуроновата киселина може да помогне и за подобряване на проблеми като изсушаване на косата. Според д-р Назарян, съставката често се добавя към продуктите за грижа за скалпа, защото подобрява сухите кичури без да тежи на косата.

Подходяща ли е за всички типове коса?

Абсолютно! Хиалуроновата киселина е универсална съставка, но начинът, по който я използвате, ще варира в зависимост от типа и текстурата на косата.

Йейтс препоръчва на хората с фина/права коса да използват хиалуронова киселина веднъж седмично или веднъж на две седмици. „Производството на себум, смесено с прекомерната употреба на хиалуронова киселина, може да утежни косата, правейки я да изглежда плоска и безжизнена“, предупреждава тя.

олио, дълга

Снимка: Pixabay

За тези, които попадат в прав/вълнообразен/къдрав до плътен/вълнообразен/къдрав спектър, Йейтс казва, че няма ограничения в това колко пъти използвате хиалуронова киселина, особено ако косата е суха. А за фина/средно плътна коса Йейтс предлага използването на съставката като седмично лечение, започвайки от средата на косъма до края му. Според нея, по този начин ще си осигурите балансирана хидратация.

Може ли да използваме един серум за лице и коса?

Въпреки че няма реални рискове или потенциални странични ефекти при използването на хиалуронова киселина върху скалпа и косата, най-добре е да внимавате, преди да нанесете серума си за лице върху главата. Той може да съдържа активни съставки, които да бъдат дразнещи за скалпа. Според д-р Назарян, много от продуктите за лице могат да натежат на косата или да влошат състоянието ѝ, причинявайки чупливост и накъсване.

Що се отнася до продуктите, специално за скалпа и косата, опциите без измиване ще осигурят най-добри резултати. „Шампоаните и балсамите с хиалуронова киселина също могат да имат полза, но съставката действа най-добре върху скалпа, косата и кожата, когато се остави да попие“, казва д-р Назарян. Маските и серумите за коса биха били прекрасни възможности, защото проникват добре и имат по-голяма ефективност при овлажняване и хидратация на зоната.

олио за

Снимка: iStock

Йейтс добавя, че хиалуроновата киселина също е чудесна поддържаща съставка. Тя се счита за по-ефективен овлажнител и често е препоръчвана за процедури, фокусирани върху скалпа.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари