IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сух скалп - грешите при сушенето на косата

21 август 2021 21 00

Не връзвайте гривата си, ако е мокра

IStockphoto

Сухият скалп, сърнежът и лющенето му е един от проблемите, които много хора имат през лятото. А причините за тези неприятностни са най-различни - от твърде много къпане с вода, излагането на високите температури, до некачествена козметика или здравословни проблеми. 

Специален шампоан, салицилово масло или такова от чаено дърво... Те могат успешно да се ползват за намаляване на пърхота и сърбежа на скалпа. Но как да предотвратите допълнителното изсушаване на кожата на главата? 

Според дерматолози и коафьори, когато страдате от сух скалп, може би се сушите неправилно. Особено сега, когато е още топло, може да си дадете почивка от изпозлването на сешоар, но пък това е нож с две остриета, коментират те пред MBG. 

Преди да търсите лечение, открийте причинителя

гребен, сешоар,

IStock

Джена Питоко, фризьор, практикуващ в Ню Йорк, посочва, че понякога основният виновник за сухия скалп през лятото, не е сешоарът, а това, че оставяме косата си сама да изсъхне, излизайки навън. Тя посочва, че докато вържем мократа грива или я опънем за кок, ще нарушим здравината й. 

Кичурите са много по-тежки, когато са пълни с вода, като разтягането им може да доведе до начупване и стрес за скалпа.

Според Питоко, при оформяне на косата, докато тя е още мокра, косъмът е много по-плътен и тежи. А от друга страна водата попива в скалпа, а това не само овлажнява, но е и рисков фактор за развитие на бактерии. Това, от своя страна, причинява сърбеж и дразнене.  

мокра коса,

IStock

„Мислете за косата си като за вашето пране“, казва още специалистът. И дава пример с това, че когато съберем и сгънем дрехи, които са още влажни, те могат да се вмиришат и се напълнят с плесен, след което трябва отново да ги перете. 

„Голяма част от сърбежа може да дойде от това, че не оставяте скалпа си да изсъхне правилно“, заключва фризьорът. 

Ако сте на морето и бързате да излезете навън, а не искате да ползвате сешоар, то пуснете свободно косата си и не бързайте да я връзвате с ластик или хващата с щипка. Така ще предотвратите задържане на влага в скалпа.

море, коса,

IStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари

... ( преди 2 години )