IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ленено семе – чудесно средство за по-здрава коса през лятото

4 юли 2021 10 30

То е пълно с полезни за растежа ѝ вещества

IStockphoto

Казват, че лененото семе е чудесно за отслабване. То има високо съдържание на фибри, които потискат глада. Но може би много малко от вас са наясно, че освен в борбата с килограмите, суперхраната е средство, с което може да подобрите здравината на вашата коса. А тя има нужда от подхранване, особено през лятото, когато е изложена на слънчевите лъчи.

Лененото семе, богато на микроелементи, произхожда от Близкия изток и може да бъде здравословна добавка към вашето меню. То може да се консумира както смляно на прах, за закуска, така и студено пресовано или цяло, като съставна част от някои печива, десерти и други.

Кои са полезните вещества на лененото семе и как действат на косата?

1. Омега-3 мастни киселини

Именно заради тях, ленените семена са изключително полезни за косата и кожата. Те подхранват и предотвратяват увреждането на косъма.

Омега-3 намалява изтъняването и капенето на косата, като същевременно се фокусира върху намаляването на сухия скалп и лющенето на кожата на главата.

ленено семе

IStock

2. Витамин В

Друго хранително вещество, което прави косата по-здрава и силна. При ежедневна консумация на ленено семе, то подобрява растежа ѝ и я прави по-гъста и лъскава.

Ако искате да си набавите витамин В чрез ленено семе, по-добре си купувайте такова на прах или си го смилайте сами у дома на момента. Може да го добавите към млякото си или зърнената закуска сутрин.

3. Витамин Е

Той е антиоксидант, който подобрява цялостното състояние на косата, насърчавайки здравословния ѝ растеж, подобно на витамин В.

С течение на времето скалпът бива атакуван от свободните радикали и става сух, освен това космените фоликули са по-слаби и растежът се забавя. Ежедневният прием на ленено семе може да забави този процес.

дълга коса,

IStock

Как да подобрите растежа на косата с ленено семе?

Полезните вещества в лененото семе правят косата по-плътна и здрава, като подпомагат растежа ѝ. Според Femina, освен на консумацията на суперхраната, може да разчитате и на домашно приготвена маска. Достатъчно е да добавите една супена лъжица ленено семе на прах към 2 кисело мляко или извара. Смесвате добре и с пастата намазвате косата, като втривате предимно в корените ѝ. Оставяте да действа около 45 минути, след което измивате с вода.

Лененото семе може да намали пърхота

Никой не обича да има пърхот, който си личи по дрехи, особено лятото. Омега-3 мастните киселини в лененото семе могат да помогнат за намаляването му, подобрявайки влагата в скалпа. Кафявите семенца имат и противовъзпалителни свойства. Техните съставки облекчават дразненето и сърбежа.

Прилагането на ленено семе под формата на гел или маска за коса (с кисело мляко, алое вера или мед), е чудесен начин за редуциране на белите люспи, които падат на раменете ни.

косопад, мокра

IStock

Яжте ленено семе за по-здрава коса след COVID-19

Обилният косопад е един от страничните ефекти вследствие на изкаран коронавирус. Това доказват множество проучвания. Много дерматолози и фризьори отбелязват, че клиентите им, които са боледували от вируса, имат по-изтъняла и падаща коса. Нейната структура може да се промени с помощта на консумация на ленено семе. Богато на антиоксиданти и мастни киселини, то ще ѝ подейства благоприятно след известно време, през което да се натрупат в организма.

Как да си направите гел от ленено семе?

В началото на пандемията мнозина успяха да си приготвят домашен дезинфектант чрез ленено семе. А сега могат да го използват за направата на гел, с който да подхранят косата си след почивката на планина или море.

Какво ви е необходимо за рецептата:

- ¼ чаена чаша ленено семе;
- 2 чаени чаши и половина вода;
- чаена лъжичка етерично масло;
- 1 мерителна чашка;
- 1 дървена бъркалка;
- цедка;
- 1 бурканче за съхранение на гела.

ленено семе,

IStock

Гелът се приготвя много лесно. Сипвате водата в подходящ съд, добавяте лененото семе и пускате котлона на бавен огън. Варите около 8-10 минути, като от време на време разбърквате с бъркалката, за да не залепват семената по дъното. В един момент сместа ще се сгъсти и ще придобие гелообразна текстура.

Изключете котлона и оставете гела да се охлади за около 30-40 минути. После прецедете всичко и добавете етеричното масло. В случай, че имате сърбящ скалп, сложете и малко масло от чаено дърво, което ще успокои дразненето.

Сместа може да се съхранява в хладилника до 3 седмици, след което губи полезните си свойства.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари