IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюти съвети: Как да намерим точния фон дьо тен?

17 октомври 2021 18 00

Шест неща, за които да внимавате

Снимка: iStock

С изобилието от нюанси, тонове и ниво на покритие, фон дьо тенът е също толкова персонализиран, колкото и любимото ви кафе. И точно това го прави един от най-трудните козметични продукти за закупуване.

Крайната цел е да намерите фон дьо тен, който да прилича на тена на кожата, само че да може да прикрива несъвършенствата. Но това може да бъде трудно постижимо, когато повечето магазини за козметика нямат идеалното осветление или нужните огледала. Дори ако сте в състояние да избегнете разликата между цвета на врата и лицето, като изберете правилния цвят, има редица други проблеми като текстура, покритие и формула, които трябва да имате предвид.

За да ни помогнат при следващото ни пазаруване, гримьорите Даниел Мартин и Алън Авенданьо разкриват всичко, което трябва да знаем преди закупуването на фон дьо тен.

1. Намерете правилния цвят

Разбира се, имате много място по кожата, където може да сложите малко фон дьо тен, за да видите дали е точният цвят, но кожата на лицето ви е малко по-светла от останалата. Алън Авенданьо казва да нанесете потенциални нюанси върху гърдите си, за да видите дали са точните за вас. „Не трябва да е перфектното съвпадение, а може би малко по-светло, защото цветът ще се променя през целия ден“, обяснява той пред InStyle. Фон дьо тенът се окислява и износва и естествено става по-тъмен след смесването на елементи и масла от лицето.

фон дьо

Снимка: iStock

Като алтернатива, може да пробвате и нюансите директно върху лицето си. „Намерете място към центъра и нанесете фон дьо тен към линията на косата така, че да покрие бузите и средата на врата“, предлага Даниел Мартин. Ако вратът ви е по-светъл от лицето и не искате да изглеждате бледи, изберете нюанс, който ще се съчетае чудесно с тена ви. Винаги може да затоплите кожата си с бронзант, така че не се притеснявайте.

Какъвто и метод да изберете, и двамата гримьори казват, че е важно да тествате основите при добро естествено осветление.

2. Не забравяйте за подтона на кожата

Освен ако не искате да си създадете излишно напрежение пред огледалото у дома, не забравяйте за естествените нюанси на кожата. Ако имате топъл тен, изберете продукт, който има жълт оттенък, а ако тенът ви е от хладната гама, заложете на фон дьо тен с розови нюанси. Мартин обаче казва, че е склонен да използва неутрални и топли цветове, защото по-лесно се съчетават с тена и подтона на кожата.

3. Ниво на покритие

Ако мразите да носите грим, ще си помислите, че фон дьо тен с цялостно покритие е тежък за лицето. Ето защо разбирането на външния вид на всяко ниво на покритие е ключът към избора на правилния продукт за вас.

фон дьо

Снимка: iStock

Ако досега не сте използвали грим и не искате да чувствате тежест на лицето, Авенданьо препоръчва да изберете по-чиста основа, когато не сте сигурни от какъв вид покритие се нуждаете. „Винаги насочвам този тип хора към фон дьо тен с леко до средно покритие, защото може да се надгражда след това“, казва той пред InStyle.

Когато искате дълготраен фон дьо тен, който не изисква корекции през деня, или пък имате акне или обезцветяване, изберете продукт с пълно покритие.

4. Тип на кожата

Матов или сияен? Това е въпросът, който трябва да си зададете, преди да вземете вашия продукт. Типът кожа обаче също е важен фактор, когато става въпрос за избора на фон дьо тен. Мартин казва, че продуктите, придаващи блясък са склонни да се вписват най-добре при нормален до сух тип кожа. „Твърде много блясък кара мазната кожа да изглежда още по-мазна и не се усеща добре на лицето“, допълва той. Според него, матовите фон дьо тени са по-подходящи за комбинирана до мазна кожа. Авенданьо препоръчва използването на сатенено покритие вместо матово, когато става дума за зряла кожа.

5. Нюанс според сезона

За съжаление няма да можете да се придържате към един и същи нюанс през цялата година. „Кожата ни се затопля през пролетта и лятото, докато сме по-активни на пряка слънчева светлина. Дори да носите слънцезащитни кремове всеки ден, тонът ни се затопля“, казва Мартин.

6. Направете си виртуален опит

Разбира се, микробите са добра причина да останете у дома и да пазарувате онлайн, вместо да изпробвате тестери в магазина. За щастие голяма част от козметичните марки вече позволяват да си направим виртуален тест на фон дьо тен, за да гарантираме, че ще закупим подходящия нюанс от първия опит.

фон дьо

Снимка: iStock

Стъпките на този процес са много лесни. Първо трябва да изберете продукта, който искате да изпробвате. След това натискате „Опитайте“, когато ще бъдете помолени да си направите снимка. Тогава идва време да изпробвате различните нюанси върху лицето си и да разберете кой ви седи най-добре.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари