IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Бюти съвети: Как да разберете, че гримът ви е с изтекъл срок на годност?

19 август 2021 14 30

Липсата на информация може да доведе до големи проблеми

Снимка: iStock

За разлика от кутията с мляко в хладилника или опаковка с аналгин в шкафчето ви за лекарства, козметичните продукти не са обозначени с ясен срок на годност, поради което мнозина от нас ги използват с просрочие. И като много неща в живота, колкото и трудно да е да изхвърлиш тази спирала, на която разчиташ, или палитрата сенки, която бавно събира прах, понякога просто трябва да осъзнаеш, че е време да замениш старите си продукти с нови. 

Ако се използват твърде дълго, гримовете не само намаляват ефикаността си, но и се превръщат в място за размножаване на бактерии, които могат да се пренасат върху лицето ви и да причинят множество кожни проблеми. На помощ идват козметичният химик Никита Уилсън и Ейми Малон, които ни разкриват колко дълго може да издържат гримовете ни. 

Колко дълго може да издържи един продукт, ако не е отварян?

Повечето продукти за кожа, коса и тяло могат да издържат до две-три години, когато са неотваряни. Това обаче може да се промени в зависимост от стоката, като Малон отбелязва, че естествените или "чисти" козметики имат по-кратък срок на годност, тъй като в тях има по-малко естествени консерванти. Според нея, продуктите от нейната марка издържат около 30 месеца неотворени. Добавя, че след това те получават ПСО (период след отваряне), което отбелязва колко дълго ще козметиката ще осигури оптимална производителност. 

"По-чистите продукти с естествени консервиращи системи са много безопасни и ефективни за запазване на целостта на стоката с течение на времето, но могат да имат по-кратък срок на годност от аналозите с химически консерванти", казва Малон пред InStyle. В крайна сметка всичко е свързано с намирането на баланс между правилните продукти, които ще поддържат здравето на кожата и тялото ви. 

избор на

Снимка: iStock

Разбира се, това зависи и от вида на продукта. Например, Малон казва, че пудрата може да издържи по-дълго от течната основа, а гримовете за очи, като спирала, се развалят бързо, защото са изложени на повече кислород и изсъхват. Никита Уилсън добавя, че цветната козметика може да има по-кратък живот (една и половина до две години), тъй като пигментите не могат да останат устойчиви над този период. 

Как да удължим живота на козметиката си?

За съжаление, не можете да удължите срока на годност след този, за който е създадена формулата, но има някои неща, които може да направите, за да си гарантирате, че продуктите ви ще оцелеят през целия този период. Уилсън съветва да съхранявате гримовете си на хладно и сухо място, далеч от пряка слънчева светлина. Малон пък препоръчва да слагате неща като мист за лице или спрейове в хладилника, за да може да ги запазите като нови през целия срок на годност, а също така и да осигурите освежаващо и охлаждащо чувство, когато ги нанасяте. 

Какви са рисковете от използване на грим с изтекъл срок на годност?

Уилсън отбелязва, че след като текстурата на продукта се е променила, има признаци на отделяне или пък миризмата и цветът не са това, което трябва, е време да си купите нова козметика. След като срокът на годност на продукта изтече, той най-вероятно няма да е толкова ефективен, както преди и дори да причини нежелани проблеми. 

шкаф с

Снимка: iStock

Един от начините да избегнете употреба на продукти с изтекъл срок на годност, е да отделяте известно време всеки месец, за да огледате това, което имате, и да се опитате да видите дали има разлика в текстурата, външния вид или миризмата на гримовете. 

Какъв е срокът на годност на всеки продукт?

За да създадем окончателно ръководство за това кога трябва да се откажете от употребата на дадени продукти, Уилсън и Малон разкриват срока на годност на всяка една част от гримовете ви. Погледнете към този списък, когато даден продукт започна да изглежда малко странно. Вие и кожата ви ще ни бъдете благодарни. 

Спирала: И двамата експерти са съгласни, че спиралата издържа до една година. Уилсън предлага да я затваряте плътно и да я оставяте на сухо място. Ако не се съхранява правилно, тя казва, продуктът ще изсъхне и ще се развали до шест месеца.

Коректор: Уилсън казва, че може да разчитате на вашия коректор от 12 до 18 месеца. Ако го нанасяте с пръсти, тя препоръчва предварително да почистите ръцете си, за да избегнете пренасянето на бактерии. Ако пък го нанасяте с гъба, трябва често да я миете и да я сменяте.

Гланц за устни/Червило: Това определено зависи от продукта, но експертите смятат, че този вид козметика за устни ще издържи от 12 до 24 месеца. Уилсън все пак препоръчва да се изхвърли, ако миризмата или текстурата се промени, защото маслата в продуктите може да са изчезнали. 

Четки за коса: И двамата експерти са съгласни, чче ако се поддържат правилно и се чистят редовно, четките за коса могат да издържат с години.

Четки за грим: Отново, стига да се грижите добре за тях и да ги почиствате старателно, те могат да издържат години. Малон предлага да ги оставите да изсъхнат от само себе си след измиване. "Това ще гарантира, че водата не навлиза във ферулата на четката - областта, където се задържат четините - което може да доведе до отделяне на космите от четката", казва тя пред InStyle. 

Слънцезащитен крем: Ако е правилно съхраняван слънцезащитният крем може да издържи дълго време, но когато се развали, той може да бъде "летлив" поради химикалите, използвани във формулата му. Вместо това потърсете крем на минерална основа, съдържащ цинков оксид или титанов диоксид. Уилсън добавя, че ако използвате слънцезащитен спрей, е добре да го изхвърлите след две години. 

Овлажнител за лице/маски за лице: Ако вашият овлажнител или маска е в буркан, Уилсън препоръчва да го/я изхвърлите след шест до девет месеца. Ако е в опаковка с помпичка, дайте му време до 12 месеца, защото не е толкова изложен на елементите от околната среда. Използването на овлажнител или крем с изтекъл срок на годност може да предизвика дразнене. 

Очна линия: И двамата експерти са съгласни, че очната линия трябва да се смени след 12 месеца, ако преди това не е изсъхнала. Уилсън казва, че използването след този срок излага на риск очите ви.

Молив за устни: Този продукт е добре да се използва докато не се изхаби напълно. Просто почиствайте върха от време на време с алкохол, за да убиете бактериите. Уилсън силно препоръчва да не заемате молива си на приятелки и да не посягате към техните козметики.

Лак за нокти: Уилсън казва, че може да използвате лака за нокти до 12 месеца, ако го съхранявате правилно. Тя предлага да проверите след девет месеца, за да видите дали цветът е избледнял или пигментите са се уталожили. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари