IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюти съвети: Какво да променим в грижата за кожата през есента

2 октомври 2021 12 00

Рутината ви трябва да се сменя със сезоните

Снимка: iStock

Тъй като дните стават по-кратки и температурите слизат надолу, кожата ви също се нуждае от топли и уютни слоеве. През есента продуктите с нежни, хидратиращи формули помагат за предотвратяване на сухота, причинена както от въздуха на закрито, така и този навън.

„С настъпването на есента температурите стават по-ниски и влажността намалява. Може да има и силни ветрове и суха топлина от отоплителните уреди. Всички тези фактори могат да допринесат за изсушаване на кожата ни“, казва д-р Хадли Кинг пред InStyle. Тя допълва, че в среда с ниска влажност кожата ни започва да губи все повече влага.

Промяната на сезоните може да изостри възпалителните кожни състояния, като екзема, които са свързани с дехидратацията. „Можете да започнете да противодействате на тези промени, предприемайки някои първоначални лесни стъпки, като например да намалите температурата на водата при къпане, да използвате омекотяващ сапун и да преминете към по-тежък овлажнител“, казва дерматологът д-р Карлос Чарлз пред InStyle.

Хадли и Чарлз ни помагат да разберем какви продукти за грижа за кожата да използваме в есенната ни рутина, за да предотвратим сухота и да помогнем за по-доброто възстановяване на външния вид.

Добавете: Кремообразен почистващ препарат, Премахнете: Почистващ гел или пяна

Потърсете кремообразен почистващ препарат, който ще поддържа и омекотява кожата при настъпване на есенното време. Според д-р Кинг, той може да бъде полезен за кожната бариера, като в същото време ще почисти лицето ви, когато времето стане прекалено сухо. Тя съветва да избягвате грубите продукти, които отстраняват естествените масла от кожата.

суха кожа,

Снимка: iStock

Д-р Чарлз добавя, че формулите за гел и пяна могат да попаднат в категорията на изсушаващи продукти. „Почистващите препарати на основата на гел и пяна, които имат за цел да намалят производството на масло и да увеличат клетъчния оборот, могат да станат прекалено изсушаващи и да премахнат голяма част от съществената и вродена защита на кожата“, казва той.

Добавете: Серум с хиалуронова киселина, Премахнете: Химически ексфолиращи серуми

За допълнителен слой влага, д-р Чарлз препоръчва да включите серум с хиалуронова киселина във вашата рутина. Според него, това може да помогне за задържане на влагата и създаването на по-добра хидратация. Забравете за серумите на водна основа и ги оставете за следващото лято.

В зависимост от вашия тип кожа или проблеми, все пак може да искате да използвате серум с химически ексфолианти или ползи против стареене. „Правилните формулировки и използването на съставки като хидрокси киселини и ретиноли все още могат да бъдат полезни, в зависимост от кожата ви“, казва д-р Кинг. Това означава, че в зависимост от вашия тип кожа, може да е най-добре да намалите ексфолирането при по-студено време. Потърсете ексфолианти, които поддържат кожната бариера.

лице, кожа,

Снимка: iStock

Като се има предвид, че ретинолът се счита за златен стандарт на съставките за грижа за кожата, тъй като може да лекува редица често срещани проблеми като фини линии, хиперпигментация, акне и неравна текстура, може да го използвате целогодишно.

Добавете: Тежък овлажнител, Премахнете: Лосиона

Овлажнителите винаги трябва да включват комбинация от хюмектанти, омекотители и оклузиви, но твърде тежките оклузиви могат да създават неприятно чувство при топло време. По-ниската влажност обаче може да ги направи по-важни при задържане на влагата.

почистване на

Снимка: iStock

Д-р Чарлз потвърждава това твърдение и казва, че трябва да замените летния лосион с тежък овлажнител. „Овлажнителите на кремообразна основа са по-тежки и следователно са по-ефективни при запечатването на влагата в кожата. Лосионът е по-лек с повече съдържание на вода и по-малко масло, докато кремовете имат по-голямо съдържание на масло и по-малко вода, което е идеално за сухия сезон“, посочва той.

Добавете: Овлажняваща маска, Премахнете: Маска от глина

Макар че глинените маски могат да бъдат ефективни при извличането на допълнителна мръсотия от порите ви, те също така могат да оставят кожата суха и стегната. Ето защо, ако искате да използвате маска за лице през есента, д-р Кинг препоръчва да се насочите към хидратираща формула.

Добавете: Хидратиращ тонер, Премахнете: Ексфолиращи и алкохолни тонери

Ако сте фен на тонерите, през есента трябва да изхвърлите тези със силни ексфолианти и алкохол. Д-р Кинг съветва да преминете към по-хидратираща и успокояваща формула, която не съдържа алкохол.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари