IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фастинг за кожата - кои са предимствата му?

22 август 2021 16 30

Той може да помогне за изчистването й

IStockphoto

Фастингът е едно от най-популярните средства за сваляне на излишните килограми и пречистване на организма. Някои го практикуват и поради здравословни причини, като предимствата му за организма са доказани. Разбира се, гладуването има различна продължителност и захранване след това. Но чували ли сте за това, което е предназначено за изчистване на кожата? 

По данни на Healthline, периодичното гладуване може да помогне за подобряване състоянието на кожата, особено на лицето. Но съществува и така нареченият фастинг, но той не е свързван с онова, което консумирате, а с козметиката, която ползвате. Това е един вид детокс - тенденция, която набира все по-голяма популярност. И представлява спиране или ограничаване на определени продукти за конкретен период. 

Искате по-чисто лице? Пробвайте „кожния фастинг“!

шкаф с

 IStock

Според специалисти на Byrdie, през лятото по лицето се появяват пъпки и омазняване. За тях има конкретни продукти, но те не винаги действат и понякога са по-скоро с отрицателен ефект върху кожата. В този смисъл, кожният фастинг е най-доброто решение.  

„Фастингът е почивка от основната грижа за кожата, за да й дадете повече време да диша, да си почине и се възстанови“, обяснява д-р Лидия Зубрицки. 

Специалистът посочва още, че въпросният „пост“ позволява на кожата да функционира естествено, тоест без помощта на продукти за нея. И насочва внимание към това, че колкото и козметиката да е с качествени съставки и добри формули, има риск да прекалим с нея в желанието си да изглеждаме добре. И така вместо със сияйно лице, да сме с пъпки и възпаление. 

Какво включва „кожният фастинг“? 

лице, вода,

 IStock

Според д-р Зубрицки, пълният пост означава да не ползвате никакви продукти за кожата за определен период от време, като това зависи от моментното й състояние. Обикновено хората го правят поне за 7 дни или няколко седмици, като дори не почистват лицето си преди лягане, а само го измиват с вода. Това е достатъчно, защото се запазват естествените масла.  

Друг дерматолог - д-р Натали Агилар, пък препоръчва не толкова интензивен фастинг за кожата: 

„Трябва да се придържате към основните продукти като почистващ препарат, овлажнител и слънцезащитен крем. Ако махнете и последното, то не се излагайте на слънце по време на фастинг“. 

Кога фастингът изчиства кожата?

Премахването на основната козметика в грижата за кожата, за определен период, действа изчистващо, но при конкретни условия. 

чиста кожа,

IStock

„Тези с чувствителна кожа могат да се възползват от фастинга... Това дава време на кожата, която не получава активни съставки, които предизвикват възпаление“, казва пред Byrdie естетикът Карън Фернандес. И допълва, че това спомага за изчистването на кожата от акне. 

По данни на Allure, в случаи на по-сериозно акне, въпросното „гладуване“ няма да подейства. Въобще, всички онези, които са с кожни заболявания, трябва да ползват медицинска козметика, при това редовно, а не да я спрат. 

В случай, че искате да направите фастинг, е хубаво да се консултирате с дерматолог. Именно той, въз основа на състоянието на кожата, може да ви насочи какво да направите и как, за какъв период от време, най-вече да ви посъветва има ли козметика, която не бива да спирате. По-късно включването на продуктите отново, по специален ред, също е много важно.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари