IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Диня: 4 доказани ползи за кожата и косата

12 юли 2021 08 30

Тя е богата на бета-каротин

IStockphoto

На парчета, под формата на смути или сок, консумацията на диня е страхотен начин да се разхладите през летните дни и така да си набавите витамини, минерали и фибри. А те имат доказани ползи за здравето.

След като ви разказахме кои са предимствата за организма от хранителния състав на динята, нека разгледаме по-конкретно ефикасен ли е той в грижата за красотата.

Предлагаме ви 4 ползи от консумацията на диня за кожата и косата:

1. Хидратира кожата през лятото

Както всеки знае, динята е пълна с голямо количество вода. А в горещините ние имаме нужда от достатъчно количество от нея, за да сме добре хидратирани. Освен бутилката, която трябва да носим в себе си, може да я получим и чрез консумация на сезонния плод всеки ден, сочат данни на MyFoodData.

диня на

IStock

Високото съдържание на вода намалява сухотата на кожата и я прави по-свежа и румена.

2. Прави кожата по-еластична

Динята е богата на витамин C – основното хранително вещество, подобряващо производството на колаген в кожата. А когато количеството му е достатъчно, тя е по-еластична и хубава.

Въпросният протеин укрепва сухожилията и връзките, с което насърчава еластичността. Колагенът не само се препоръчва за поддържане нормалното функциониране на тялото, но и за подмладяване и опъване на кожата.

хубава кожа,

IStock

3. Косата е по-здрава и лъскава

Освен колаген, аргининът е друг протеин, който динята притежава в излишък. Известен е най-вече с това, че насърчава кръвообращението, особено в скалпа, който трябва да бъде здрав и добре хидратиран, за да е здрава и лъскава косата през лятото.

При консумацията на диня се наблюдава повишаване на кръвообращението на кожата на главата, което спомага за укрепване на фоликулите и подобрява растежа. Налице е и блясъкът, благодарение на витамините и минералите, които подхранват косата.

4. Успокоява раздразнената кожа

Знаете ли на какво се дължи червеният цвят на динята, която похапваме с удоволствие в жегата? Той се получава заради бета-каротинът, който намалява възпалението в кожата и стимулира имунната система.

Бета-каротинът предотвратява образуването на пъпки заради възпалението, ускорява клетъчния обмен, с което подобрява здравето на кожата – не само на тялото, но и на главата. Освен това предпазва до някаква степен и от слънчеви изгаряния, по данни на изследване, цитирано от Healthline.

сок от

IStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари