IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мазна кожа на лицето – ето как да я контролирате с натурални средства

10 март 2021 12 30

Включете меда в рутинната грижа

IStockphoto

В края на зимата много хора се оплакват от суха кожа, която се бели или е зачервена от вятъра и студа навън. Но този проблем не се среща при всички. Има други случай, в които се наблюдава повишено омазняване.

Мазната кожа на лицето се дължи на прекомерното количество себум, което се отделя на повърхността ѝ. Той от своя страна предизвиква запушване на порите, пъпки и възпаление. А по време на пандемия, когато всеки носи маска ежедневно, те са все по-често срещани.

Никой не иска да има лъщящи чело, скули и брадичка, нито пък черни точки или така наречената портокалова кожа. Понякога те може да се образуват вследствие на хормонални нарушения, а друг път заради продуктите, които нанасяме върху нея. Ако не обърнете внимание на етикетите на козметиката, която си купувате, нищо чудно, че не можете да се справите с мазната кожа на лицето.

Как да контролирате мазната кожа на лицето с натурални средства?

1. Използвайте масло от жожоба

Може би разчитате на тоника за лице или почистващо мляко, за да премахнете грима и замърсяванията от лицето, но може да разчитате и на някои масла. Много от тях съдържат съставки, които разграждат себума и същевременно премахват замърсяванията от кожните клетки.

масло от

IStock

За маслото от жожоба например се смята, че „имитира“ човешкия себум. То може да даде нещо като грешен сигнал на мастните жлези, че в тях има достатъчно мазнини, за да може те да не произвеждат твърде много такива и да поддържат някакъв баланс, с което да се намали омазняването, пише CureJoy.

2. Мийте лицето си до два пъти на ден

Ако имате мазна кожа, само едно опиране на ръката до лицето, ще ви накара да го почистите и измиете по-старателно. Понякога човек си мисли, че ако го наплиска с вода и подсуши с мека кърпа, това ще промени омазняването, но всъщност може да влоши нещата.

Ограничете миенето на лицето до два пъти на ден – например сутрин, непосредствено след събуждане и вечер преди лягане. Така ще предотвратите премахването на всички естествени масла в себума, което се получава при по-чест контакт на кожата с водата. Също така избягвайте да ползвате козметика със салицилова киселина или бензоил пероксид. Те се препоръчват при акне, но причиняват сухота и дразнене.

маска за

IStock

3. Маска на лицето поне два пъти седмично

Тъй като мазната кожа е по-податлива на акне и възпаление, е хубаво да включите в рутинната си грижа и маски, при това до 2-3 пъти на седмица. Те отпушват порите, премахват натрупаните масла и мръсотията, освен това подхранват и релаксират кожата на лицето.

Има специални шийт маски за мазна кожа, които абсорбират известно количество омазняване от себума. Добре е да се насочите към такива с хиалуронова или алфа-хидрокси киселина. И двете са популярни съставки, намаляващи омазняването и правещи кожата по-мека и еластична.

Маската с глина например също е добър вариант при прекомерно омазняване.

4. Не забравяйте редовното овлажняване

Има много мъже и жени, които са със суха кожа. След като състоянието ѝ се променя заради овлажняващ продукт, те спират да го използват, а това е голяма грешка, защото по този начин в един момент мастните жлези се активират и отново се натрупва доста себум.

кожа, лице,

IStock

Използвайте овлажнител на водна основа, който не мирише, за да не раздразни нежната кожа на вашето лице. Това ще предотврати натоварването на порите с масла.

5. Добавете меда в ежедневната грижа

Медът е универсално средство за подобряване състоянието на кожата. Той намалява мазнините, хидратира и убива бактериите, причиняващи пъпките.

Може да си правите домашни маски за лице – например с кисело мляко. Друг вариант е да се консултирате със специалист за по-качествена козметика с мед.

Бонус

Здравословна храна = хубава кожа

Ако проверявате всеки ден в огледалото и се дразните, че кожата все още е мазна, дори и да сте послушали горните съвети, не забравяйте, че хранителният режим също е от значение. Може да приемате продукти, които омазняват допълнително и повишават възпалението в клетките.

Мазната кожа се влошава от консумацията на бързи храни като дюнери, бургери и други закуски, както и при много пържени. Заменете ги с пресни плодове и зеленчуци, повече салати и пълнозърнести продукти и след няколко седмици ще забележите разликата.

плодове или

IStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари