IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рициново масло: 4 доказани ползи за кожата

25 февруари 2021 08 30

Почиства замърсяванията и овлажнява в дълбочина

IStockphoto

Рицинът е отровно растение, но неговите семена са много ценни. В тях има голямо количество масло, заради което се пресоват. То, подобно на кокосовото и аргановото, все по-често се използва в грижата за косата и кожата. И има защо – богато е на витамин Е и мастни киселини, които имат положително действие върху тяхното състояние.

Според някои източници, лечебните свойства на рициновото масло са открити още от древните египтяни, които са го ползвали за повишаване на имунитета. Днес то е основна съставка в аюрведичната медицина, както и в много козметични продукти.

Какво казват дерматолозите за свойствата на рициновото масло?

„На рициновото масло понякога се приписва свойството да подпомага усвояването на продукти в кожата, а също така има противовъзпалително, антибактериално и овлажняващо действие“, казва д-р Ранела Хирш, сертифициран дерматолог.

„Рициновото масло е овлажнител за кожата, косата и ноктите, може да се използва самостоятелно или с други продукти. За хора с предразположена към акне кожа, не бих го препоръчал, защото маслата навлизат в порите и ги запушват, обостряйки акнето“, казва от своя страна д-р Морган Рабач. По думите му, неговите хидратиращи съставки са полезни при напукани устни, суха кожа на ръцете и краката. Що се отнася до противовъзпалителните свойства на маслото, той уточнява, че трябват повече проучвания по тази тема.

Според фитотерапевта Кейти Панде, локалното прилагане на рициновото олио върху кожата има своите ползи. То подобрява текстурата ѝ.

рициново масло,

IStock

Кои са доказаните ползи от употребата на рициново масло върху кожата?

1. Изчиства акнето

Проблемът с повечето продукти за красота, които ползваме е, че понякога премахват цялото количество естествени масла в кожата. А това води до акне и възпаление.

Есенциалните мастни киселини, които рициновото масло съдържа, помагат за възстановяването на естествения баланс на влагата в кожата. То може да се нанася внимателно върху лицето, с кръгови движения. Може дори да се остави да действа през нощта и да се премахне на сутринта, сочат данни на Ndtv.

Парата с рициново масло действа на порите – отпушва ги. То се абсорбира от кожата на лицето и прочиства клетките.

2. Защитава от бръчки

Рициновото масло може да бъде вашият основен съюзник в борбата с първите признаци на стареене. „То прониква в кожата и помага за производството на колаген и еластин в организма, които могат да омекотят и да хидратират кожата“, обяснява дерматологът Кейт Панде пред Byrdie.

Тъй като количеството на еластин и колаген в кожата се изчерпва с течение на времето, особено в областта около очите, устата и челото, там се появяват първите фини линии. Рициновото масло няма как да ги стопира на 100%, но поне малко ще забави процеса. За целта специалистът съветва да натопите памучен тампон в него и да нанесете на почистено лице, с леко потупване, непосредствено преди лягане.

пъпки, акне,

IStock

3. Успокоява проблемната кожа

Друга полза от рициновото масло е ефикасното му действие при кожни проблеми от рода на дерматит, екзема, розацея, псориазис и други.

В олиото има рицинолова киселина, която е антибактериална и противовъзпалителна. Това двойно действие помага за борбата с бактериите, които лесно влизат в клетките и същевременно хидратира в дълбочина. Това намалява сърбежа и възпалението, с което дразненето спада постепенно.

„Възпалената кожа „крещи“ за рициново масло“, обяснява още Панде и препоръчва нанасяне на малко масло върху засегнатите области сутрин и вечер.

4. Овлажнява ефикасно

Както името му предполага, маслото облекчава сухотата и загрубялата кожа в края на зимата. Ако имате сърбящо и лющещо се лице, освен качествен ексфолиант на старта на новия сезон, може да ползвате и рициновото масло. То омекотява, ако се ползва веднъж седмично. Също помага за по-лесното премахване на мъртвите клетки.

Лосионът с рициново масло е подходящ за хора, които имат суха кожа и искат да я омекотят. За целта се нанася непосредствено след душ.

лице, кожа,

IStock

Бонус – има ли рициновото масло странично действие?

Преди да започнете използването на рициново масло за кожата, е добре да прочетете внимателно етикета му. То трябва да е пречистено, без допълнителни токсични съставки. Ако имате някои кожни проблеми, задължително се консултирайте с дерматолог. За да си спестите появата на пъпки и алергии, намажете малка част от кожата с него, за да го тествате първоначално.

Що се отнася до проучванията, някои сочат, че то не бива да се ползва от бременни, защото има негативен ефект върху матката, която трябва да износи бебето.

Ако срещнете рициново масло в състава на червила и балсами, то може да ги изпробвате, ако имате сухи и напукани устни. Много често те се комбинират с други хидратиращи съставки и формулата им не дразни нежната кожа.

кожа, грижа

IStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари