IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да премахнем старческите петна?

22 февруари 2021 10 30

4 лесни стъпки, които ще ви помогнат да се сбогувате с проблема

Снимка: iStock

Поглеждате към ръката или лицето си и откривате, че имате ново тъмно петно, което се е появило изненадващо през нощта? Не сте сами!

Въпреки нашите постоянни усилия да запазим себе си от слънчевите лъчи, щетите от тях започват да си личат, когато достигнем до 30-те и 40-те си години. Ежедневното излагане на слънце, както и всяка дълга почивка на плажа причиняват обезцветяване на кожата, което не виждаме докато не е станало твърде късно.

Тези старчески петна, наричани още слънчеви петна или чернодробни петна, могат да се прокрадват навсякъде, но по-често излизат по части от тялото, които са постоянно изложени на слънце. Тук се включват лицето, ръцете и раменете. Понякога е трудно да ги прикрием, което ни кара да се чувстваме неуверени в себе си и дори може да ни попречи да излезем навън. Но не всичко е мрачно и обречено.

Има няколко продукта за грижа за кожата, които да използвате у дома, за да намалите обезцветяването и неравномерния тон на кожата. И упоритите петна могат да бъдат забравени чрез няколко безболезнени лечения от вашия дерматолог. Д-р Ома Агбай и д-р Морган Рабах говорят пред InStyle, разкривайки как да се справим със старческите петна и да ги прогоним завинаги от кожата.

1. Слънцезащита

Това е най-важната стъпка във всяка грижа за кожата. Независимо дали става дума за излизане до магазина или за дълга разходка, слънцезащитните продукти трябва да бъдат винаги във вас, за да се предпазите от вредните UV лъчи. Профилактиката е вашият най-голям съюзник в борбата срещу преждевременното обезцветяване на кожата.

„Един често срещан фактор за тези нарушения в пигментацията е излагането на ултравиолетови лъчи“, обяснява д-р Агбай пред InStyle. Допълва, че слънцето може да потъмни още повече петната и да ги направи по-трудни за избледняване при лечение.

слънцезащита, SPF,

Снимка: iStock

Защитете кожата си от поява на нови петна като използвате широкоспектърен слънцезащитен крем всеки ден, за да се предпазите както от UV лъчението, така и от вътрешната светлина, която идва от крушките и екраните у дома. Д-р Агбай казва, че постоянната защита от слънцето е изключително важна, затова не трябва да пропускате слънцезащитния крем.

2. Запишете си час за преглед

Според д-р Рабах, комбинацията от генетика и излагане на слънце причинява старчески петна. Допълва, че те могат да се появят в различни пигменти – от бежово до тъмнокафяво. Тъй като те са новообразувани, винаги трябва да се видят от сертифициран дерматолог, за да се потвърди точно за какво става въпрос. Важно е да запишете час при професионалист, за да бъде изключена възможността петната да са признак на нещо по-сериозно, като меланома.

Дерматологът ще диагностицира петната чрез визуален преглед и ръчен инструмент, наречен дерматоскоп, за да разгледа пигмента под кожата. Д-р Рабах казва, че рядко се изисква биопсия, за да се получи потвърждение на състоянието. Допълва, че ако петното променя формата или цвета си, това може да е ранна форма на меланома и трябва да се разгледа възможно най-скоро.

3. Започнете отрано с витамин С и ретинол

Витамин С по същество е антиоксидант, който не само придава на кожата по-ярък външен вид, но също така стимулира производството на колаген и защитава от стресови фактори, идващи от околната среда. Според д-р Агбай, хората с по-тъмна кожа са по-малко склонни да развият старчески петна, но са по-склонни да получат различни хиперпигментиращи петна.

бръчки, крем

Снимка: iStock

Има различни козметични продукти, насочени към изравняване на тона на кожата, които се считат за безопасни за хората. Серумите с витамин С могат да бъдат полезни за постигане на по-равномерен тон, а локалните ретиноиди могат да бъдат полезни като пилинг продукт.

4. Потърсете съвет от дерматолог

По-дълбоките и по-тъмните старчески петна може да не реагират на локални продукти, като в този случай трябва да се премине към професионално лечение. Тук са включени ексфолиращ химически пилинг, лазер или интензивна пулсова светлина (IPL). Определянето кое професионално лечение е за вас, зависи до голяма степен от тона на кожата.

Лазерните процедури се различават при хора с по-тъмна и по-светла кожа. „Някои лазери за възстановяване на тона могат да работят добре за хора със светла кожа, но могат да влошат хиперпигментацията при хора с по-тъмен тон“, казва д-р Агбай.

За справянето с обезцветяването и зачервяването, интензивната пулсова светлина използва светлинна енергия, за да атакува тъмните петна на кожата. Тази процедура е безопасна за светлите типове кожа, но може да бъде рисков вариант за по-тъмните. Професионалният химически пилинг е силна и ефективна алтернатива на лазерите и IPL лечението и когато се извършва под наблюдението на дерматолог или пластичен хирург, те могат да лекуват повечето тонове на кожата.

дерматолог istock

Снимка: iStock

Хората със светъл тон на кожата реагират добре на трихлороцетна киселина или пилинг на основата на гликоловата киселина. Те ексфолират химически външните слоеве на кожата, за да стимулират производството на колаген и клетъчния оборот, позволявайки да се появи нов слой на кожата с по-светли петна. При по-тъмна кожа обаче тези пилинги могат да причинят „обезобразяваща хиперпигментация, наречена поствъзпалителна хиперпигментация“.

Чернокожите и цветнокожите трябва да се пазят от твърде силен химически пилинг, който прониква твърде дълбоко в кожата, предупреждава д-р Агбай, тъй като може буквално да изгори кожата ви и да влоши хиперпигментацията. „Ключът е да се обсъдят всички планове за използване на домашен химически пилинг или друго лечение със сертифициран от борда дерматолог, който е запознат с цветната кожа“, казва д-р Агбай.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари