IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Суха, мазна или комбинирана кожа – правилната грижа за всяка от тях

1 май 2021 15 00

Дерматолози споделят ценни съвети за красота

Снимка: Pexels

Когато става въпрос за създаването на ефективна грижа за кожата, първата ви задача е да разберете дали рутината ви съответства на типа кожа. Преценката дали се борите със сух, мазен или комбиниран тип, ще ви позволи да определите точните продукти и правилната последователност за решаването на проблемите ви.

Все пак, почистващото средство, което подхранва сухата кожа, няма да е същото като това, което бихте използвали за мазно лице. Именно затова ни трябват съветите на дерматолози, които да ни разяснят дали всичко, което правим досега е правилно, или просто сме си губили времето и сме влошавали още повече ситуацията.

От Marie Claire говорят с дерматолози и козметичен химик, които разкриват как точно да идентифицираме типа кожа и споделят няколко съвети за неговата грижа.

Суха кожа

Как изглежда?

Сухата кожа се характеризира с недостатъчно производство на себум – естествено восъчно вещество, което покрива и овлажнява кожата. Според дерматолога д-р Джошуа Цайхнер, хората с такъв тип кожа често чувстват сърбеж или наблюдават образуването на люспи по лицето. Може също така да видите подуване, зачервяване или дразнене и то не само, когато настъпят промени в сезоните, а целогодишно.

Съвет №1: Използвайте нежни почистващи препарати и продукти, които не дразнят кожата

Ако сте предположили, че сухата кожа се лекува с повече влага, познахте. Дерматоложката Ава Шамбан съветва пациентите си да овлажняват лицето си няколко пъти на ден и да се придържат към непенливи, млечни или маслени почистващи препарати. „Подходящото масло лесно ще премахне всичко от кожата, като същевременно запази естествените масла по нея“, казва тя пред Marie Claire.

лице, огледало,

Снимка: iStock

Заедно с нежно почистващо средство, Шамбан препоръчва да се запасите и с керамиди. Това е съставка, която укрепва кожната бариера и предотвратява загубата на влага. Към нея добавете продукти с хиалуронова киселина и ланолин, които ще ви помогнат да запазите хидратацията за по-дълго време.

Съвет №2: Намалете температурата на душа

Навиците ви на къпане също могат да причиняват суха кожа. Шамбан препоръчва да стоите далеч от горещата вода в банята, защото тя може да е основният фактор за поява на сухота и дразнене. Вместо това си направете хладък душ, за да запазите естествените масла в кожата. Може да не звучи толкова отпускащо, но все пак е щадящо.

Съвет №3: Инвестирайте в овлажнител

Не става въпрос само за това какво поставяте на лицето си, но и затова каква е обстановката в дома ви. „Помислете за овлажнител в спалнята, който да възстанови нивата на влага във въздуха, така че кожата ви да не изсъхва, докато спите“, казва Цайхнер. Просто включете устройството и оставете то да свърши цялата работа вместо вас.

Мазна кожа

Как изглежда?

Ако лицето ви обикновено е блестящо и изглежда замърсено, вероятно страдате от мазна кожа. Според Цайхнер, този проблем може да бъде генетичен, тъй като някои хора имат по-активни маслени жлези от други. Мазната кожа се характеризира с излишен блясък и свръхпроизводство на масло по цялото лице.

Съвет №1: Избягвайте прекаленото миене

Когато забележите, че кожата ви е твърде омазнена, вероятно ще ви се иска да я изтъркате цялата. Д-р Цайхнер обаче предупреждава да не правим това, защото може да нарушим естествената кожна бариера и да причиним дразнене или появата на акне. Вместо това е добре да изберем разумно почистващия си препарат.

Съвет №2: Овлажнител на водна основа

маска за

Снимка: iStock

Друга често срещана грешка е изсушаването на кожата с надеждата това да премахне излишното масло. Цайхнер казва, че омазняването и хидратацията не са едно и също нещо и всяка кожа има нужда от овлажняване. Ако някои продукти причиняват повече омазняване, потърсете нещо на водна основа.

Съвет №3: Ексфолирайте с меки киселини

За да предотвратите запушването на порите, трябва да ексфолирате редовно лицето си. Шамбан препоръчва химически ексфолианти, тъй като те осигуряват постоянни резултати. Помислете да включите в рутината си полихидрокси киселина, която има по-голяма молекулярна структура от алфа-хидрокси киселините. Това я прави по-нежна към кожата и не предизвиква дразнене.

Комбинирана кожа

Как изглежда?

Комбинираната кожа може да бъде най-трудна за идентифициране, тъй като събира двата по-горни типа в едно. Тя също така се среща и най-често. „При повечето хора съществуват само някои области, които произвеждат повече себум“, казва Шамбан пред Marie Claire. Тези области обикновено са Т-зоната – челото и носа, и брадичката. Когато към това се прибавят и сухите петна, които се появяват по останалата част от лицето, получавате комбинирана кожа.

Съвет №1: Изберете леки текстури

„На моите пациенти с комбинирана кожа обикновено препоръчвам пенливи почистващи препарати“, казва д-р Цайхнер. Според него, те са достатъчно мощни, за да премахнат маслото от определени части на лицето, като в същото време не запушват порите по останалата му част.

Съвет №2: Лекувайте Т-зоната

Ако вашата Т-зона, но не и останалата част от лицето ви, изглежда прекалено омазнена, лекувайте я само нея. Шамбан препоръчва да използвате масло от чаено дърво само върху тази област, но не и върху цялото лице. Можете също така да опитате бентонитови глинени маски или да използвате грунд през деня, за да предотвратите блясъка и да абсорбирате излишния себум.

Съвет №3: Внимавайте с ексфолирането

ексфолиант за

Снимка: iStock

Подобно на мазната кожа, комбинираната има нужда от рутинно ексфолиране. Тук обаче е хубаво да използвате лек ретинол за справяне с омазняването. Съставката спомага за по-бързия оборот на клетките и за свиване на мастните жлези. Стойте далеч от зоните на лицето, които са склонни към сухота и лющене.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари