IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бакучиол в козметиката – помага ли при чувствителна кожа?

30 март 2021 14 30

Той е перфектната алтернатива на ретинола

IStockphoto

Носенето на предпазна маска повече от година неминуемо се отразява отрицателно на кожата. Налице са пъпки, зачервяване или контактен дерматит, които изискват по-внимателна грижа. Известно е, че ретинолът е така нареченият златен стандарт в грижата, но когато става дума за свръхчувствителност, производното на витамин А не е подходящо, защото предизвиква допълнително дразнене.

Все повече козметични компании използват бакучиол вместо ретинол, за да подобрят продуктите си и да отговорят на търсенията на хората. Предимството на съставката е, че е веган и е подходяща за всеки тип кожа.

Бакучиолът е древна съставка, добивана от растението бабчи (бакучи), което произхожда от Индия“, обяснява пред TZR д-р Шътин Хю, който проучва различни видове козметика и има собствена марка. Той посочва, че семената на растението се използват от векове в аюрведичната медицина – при кожни заболявания като витилиго и псориазис.

Д-р Денди Енгълмън от борда на дерматолозите в Ню Йорк, обяснява, че бакучиолът е чест заместител на ретинола, защото има успокояващ ефект върху кожата при обриви, зачервяване и дразнене.

бакучиол, козметика,

IStock

„Изследване от 2014 г., публикувано в International Journal of Cosmetic Science, доказва как бакучиолът функционира подобно на ретинола“, казва специалистът. По думите ѝ, той стимулира производството на колаген, с което кожата е по-еластична, а тенът – равномерен.

Според проучването, прилагането на бакучиол два пъти дневно в продължение на 12 седмици води до значително подобрение на фините линии и бръчките, пигментацията и еластичността.

Кои са ползите от бакучиола в грижата за кожата?

„Бакучиолът действа като противовъзпалително и антиоксидантно средство, така че е идеално за тези, които имат суха, чувствителна кожа и не могат да понасят ретинол“, казва д-р Енгълмън. И отбелязва, че благодарение на антибактериалните си свойства той е чудесно средство за лечение на акне.

акне, раздразнена

IStock

Подобно на ретинола, бакучиолът насърчава регенерацията на клетките в кожата, която предотвратява или намалява фините линии и бръчки. Освен това прониква надълбоко и подобрява хидратацията, отбелязва д-р Хю. Това доказва и проучване от 2018 г., публикувано в British Journal of Dermatology. Според данните, бакучиолът и ретинолът са използвани еднакво в продължение на 12 седмици, като ѝ двете намаляват появата на хиперпигментация и бръчки. Въпреки това, тези, които са използвали ретинол, са се оплакали от лющене и дразнене.

Как да включите бакучиола в рутинната грижа?

Д-р Соня Бансъл обяснява пред TZR, че ако имате чувствителна кожа, трябва да въведете постепенно бакучиола в рутинната си грижа. За разлика от ретинола, съставката е по-щадяща кожата, но като първи път може да усетите дискомфорт. Тя препоръчва да тествате с нея малка част от кожата – например зад ухото или на подмишницата, оставяйки продукта да действа 24 часа.

„Ако няма реакция или дразнене, може да нанесете продукта върху лицето“, обяснява дерматологът. Но уточнява, че бакучиолът трябва да се ползва до три пъти седмично, след което да се премине към употреба всеки ден – сутрин или вечер.

За разлика от ретинола, бакучиолът не се разгражда на слънчевите лъчи.

жена, кожа,

IStock

Какви продукти с бакучиол да ползвате?

Д-р Йоръм Харт обяснява, че бакучиолът се среща в много лосиони, серуми и кремове за лице.

„Серумите и лосионите са за хора с мазна кожа, нормална кожа и склонна към акне кожа“, казва той. Тъй като бакучиолът има силно овлажняващо действие, кремовете с него са подходящи за суха кожа. „ За по-добър ефект, концентрацията му вътре трябва да бъде между 0,5 и 2%“, обяснява дерматологът.

Бакучиолът се среща в комбинация с гликолова киселина, освен това го има и в продукти с ретинол, като при някои хора с чувствителна кожа това действа успокояващо.

Не пропускайте дигиталното събитие „Светът на Tialoto“, за да научите още съвети за грижата за кожата през пролет-лято 2021. То ще бъде на 31 март от 14:15 часа, на живо във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари