IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грижа за кожата през пролетта – как да се храните, за да бъде по-чиста тя?

23 март 2021 12 30

Направете си детоксикация

IStockphoto

Омазняване, пъпки, зачервяване, сухота... Това са част от проблемите, които всички ние имаме през зимата. Едни са породени от храненето, а други – заради употребата на някои медикаменти, начин на живот и замърсяванията от околната среда. Друг е въпросът, че носим маски, а в контакта с лицето, те могат да причинят раздразнения. С настъпването на пролетта може да се опитаме да променим това, но преди козметиката за новия сезон, е добре да си направим пречистване.

Макар и все още затворени у дома заради поредните мерки, не бива да прекаляваме с вредните храни. Пържените и тестени изделия, както и например млечните продукти, са основни фактори за появата на комедони. Затова, вместо да продължаваме да поръчваме пици, дюнери или пък китайска храна, е препоръчително да си обърнем внимание и детоксикираме не само тялото, а и душата. Така и кожата ни ще се изчисти и ще стане по-здрава и хубава.

Как да се храните, за да имате по-хубава кожа?

Направете си детокс

Състоянието на кожата „говори“ много за това имате ли нужда от детоксикация или не. Ако имате доста пъпки по лицето, а и по други части, ако лицето ви е загубило своята руменина и е пълно с черни точки, то трябва да вземете мерки, за да възвърнете баланса на нейното pH. Още преди навън цветята и дърветата да цъфнат и да донесат със себе си алергии, променете хранителния си режим, за да намалите токсините.

Елиминирането или намаляването на по-тежки храни, които сте хапвали докато е било по-студено, ще ви помогне значително. Увеличете приема на продукти, които са признати с естествените си детоксикиращи свойства. Например авокадото или джинджифилът. Направете си напитка с настъргания корен и лимон, която да пиете всеки ден на гладно. Може да разчитате и на прясно изцеден сок от цвекло или зелен чай, с които постепенно кожата ви ще се промени.

вода с

IStock

Наблегнете на сезонни храни

Сега е времето на салатите! Но имайте предвид, че по-голямата част от тях са оранжерийни и пълни с пестициди. Преди да ги консумирате, може да ги киснете във вода с оцет. Пазарувайте всеки ден, като подбирате сезонни плодове и зеленчуци. Само от зеленолистните ще получите голямо количество витамини и минерали, които играят важна роля за здравето на вашата кожа.

Спанак, пресен лук, а скоро копривата и лападът, задължително трябва да присъстват в чинията ви поне 2-3 пъти седмично.

зеленчуци, авокадо,

IStock

Повишете имунитета чрез хранене

При смяната на двата сезона организмът е по-уязвим на вируси и настинки. Освен това продължава разпространението на различните щамове на коронавирус, някои от които все още не сме преболедували всички. Затова обърнете внимание на това какво консумирате всеки ден и чрез него се погрижете за имунитета си.

Понякога когато човек се лекува от ковид или след това, когато започва да изгражда антитела, се наблюдават кожни изменения. За да ги сведете до минимум, приемайте много цитрусови плодове и ябълки, богати на витамин С.

Някои сезонни зеленчуци, за които стана вече дума, също се препоръчват за повишаване защитните сили на организма.

Поддържайте хидратация

Сигурно ви е омръзнало да ви повтарят, че трябва да пиете достатъчно вода. Чрез нея бацилите и токсините ще бъдат изхвърлени по-бързо и лесно от тялото. А когато има нормална хидратация, човек се чувства добре и това личи най-вече по неговата кожа.

В случай, че кожата на лицето или други части на тялото ви се бели, помислете за ексфолиране и увеличете приема на вода и други течности. Добавете пресни фрешове и наблюдавайте как постепенно кожата ще започне да се освежава.

Кокосовата вода, пише NDTV, също е отличен съюзник в намаляването на дехидратацията. Тя повишава електролитния баланс на тялото и прави кожата по-здрава и румена.

детокс, плодове

Яжте фибри и се подкрепете с добавки

Всеки знае колко са важни пробиотиците и фибрите за състоянието на чревната флора. В началото на пролетта може да увеличите приема им, за да имате нормално храносмилане, с което може и да загубите част от излишното тегло, подобрявайки своя метаболизъм.

Освен по-здравословните храни може да приемате и някои добавки като такива с цинк, селен или витамин D. Все пак е добре да си направите изследвания, защото е много вероятно да имате дефицит на някои. Така ще предотвратите и предозиране.

Още съвети за коса и тенденции за пролет-лято 2021, ще научите от дигиталното събитие "Светът на Tialoto" на 31 март от 14:15 часа. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари