IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

8 храни, които подсилват имунитета

4 октомври 2020 16 30

Подгответе се за грипния сезон

Снимка: iStock

През последните няколко дни с пълна сила ни беше напомнено, че лятото си е отишло и трябва да се подготвяме за по-студените месеци. Въпреки че метеоролозите ни уверяват, че октомври ще бъде с високи температури, есента вече е тук и това означава, че е добре да помислим за имунитета и неговото подсилване.

Освен противогрипни лекарства и ваксини, храните, които ядете, също могат да помогнат за поддържането на здрава имунна система. „Това, с което се храним, е от решаващо значение за цялостното ни здраве“, казва Джанин Суфронт пред Insider. Тя добавя, че здравословните храни могат да помогнат на тялото да се пребори с болестите.

грип, жена,

Снимка: Pixabay

Разбира се, не трябва да разчитате само на храните, за да се справите с вирусите. Но в допълнение към превантивното поведение, като често миене на ръце и противогрипни ваксини, здравословните храни могат да помогнат за намаляване на риска от заразяване с болест. 

„Въпреки че няма нито една храна или добавка, която директно да предотврати заболяването, можете да подкрепите имунната си система като включите храни с полезни хранителни вещества, които играят роля за здравето и целостта на тъканите“, обяснява Суфронт.

Ето кои храни да хапвате за по-силен имунитет

1. Цитрусови плодове

Цитрусовите плодове като портокали или грейпфрути са пълни с витамин С, който е добре известен със заздравяването на имунната система. Зрелите жени трябва да приемат по 75 mg витамин С на ден, а мъжете – 90 mg. 

фреш от

Снимка: Pixabay

За справка, един среден портокал осигурява около 70 mg, един грейпфрут – около 80 mg, а един лимон предоставя около 30 mg. Витамин С помага на тялото да възстанови тъканите и поддържа кожата и кръвоносните съдове в добро здраве. В допълнение, той е важен антиоксидант, което предотвратява увреждането на клетките и подобрява имунната функция.

2. Листни зеленчуци

Листните зеленчуци като спанак, къдраво зеле и зелено зеле са наситени с витамин А, който е важен за имунната функция. Мъжете се нуждаят от препоръчителни 900 микрограма всеки ден, докато жените – от 700 микрограма. 

Примерно 30 грама суров спанак съдържа 469 микрограма, 118 грама сготвено къдраво зеле осигурява 190 микрограма, а 100 грама зелено зеле предоставят на организма 90 микрограма витамин А. 

зеленчуци, спанак,

Снимка: Pixabay

Според проучване от 2018 година, учените правят извод, че витамин А е полезен за имунитета, но не разбират защо. Те вярват, че той влияе върху производството на костен мозък, който произвежда имунни клетки като лимфоцити. Това са вид бели кръвни клетки, които могат да помогнат за борба с инфекциите. 

Друго изследване от 2019 година пък установява, че листните зеленчуци са богати на диетичен нитрат – органично съединение, което има противовъзпалителни свойства и може да помогне за регулиране на имунната система. 

3. Червени чушки

Червените чушки са особено полезни за здравето на имунната система. През 2020 година „Европейското списание за клинично здраве“ публикува статия, препоръчваща включването на този вид зеленчук като част от здравословната карантинна диета. Причината е, че той съдържа витамините А и С. Освен това, чушките съдържат и бета-каротин, който помага на организма да произвежда витамин А.

4. Кисело мляко

Киселото мляко е чудесен източник на протеин и помага за поддържането на здрави кости и кожа. „Здравите тъкани са първата бариера срещу инфекцията“, казва Суфронт. Когато кожата ви е здрава, тя предпазва от навлизането на вредни бактерии или вируси. 

закуска, кисело

Снимка: Pixabay

В допълнение към осигуряването на протеини, повечето кисели млека съдържат жива култура, която представлява бактерии, подобряващи здравето на чревния микробиом. Проучване от 2015 година заключава, че здравето на чревния микробиом влияе върху имунната функция и допринася за способността на човек да се предпазва от инфекции.

„Киселото мляко и кефирът са добри източници на пробиотици, които също могат да имат положителен ефект върху имунитета, обяснява Суфронт пред Insider. 

5. Зелен чай

Зеленият чай има много високо съдържание на катехини и полифенол – антиоксиданти, които помагат за предотвратяване увреждането на клетките. По-здрави клетките ще позволят на тялото да има по-добър имунен отговор към вируси и инфекции. 

зелен чай

Снимка: Pixabay

Катехините от зеления чай могат да подобрят реакцията на Т-клетките, които атакуват вирусите. Повишаването на техния брой се свързва с подобрен имунен отговор. Полифенолите пък помагат за по-бързото сигнализиране при навлизане на вирус. Това е изключително полезно за незабавното реагиране на имунната система.

6. Джинджифил

Джинджифилът има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Той поддържа имунната система и дори може да бъде ефективен за предотвратяването на ракови заболявания. Суфронт препоръчва да се придържате към приема на пресен джинджифил. „По този начин той е по-ефективен и по-полезен“, казва тя. 

7. Чесън

В продължение на векове хората използват чесън за по-добро здраве, предполагайки, че той може да помогне при сърдечни заболявания, висок холестерол, настинки и грип. Ползите за здравето се коренят в алицина – съединение, което се отделя при рязането или натрошаването на чесъна. То, както и антиоксидантите, помагат за борба с инфекциите и поддържат здравето на имунната система. 

8. Куркума

Имунните ползи от куркумата са свързани с куркумина – компонентът, който придава тъмножълтия цвят на подправката. Той има способността да модулира имунната система, като активира някои от свързаните с имунитета клетки и намалява ефекта на някои възпалителни съединения. Куркумата може да бъде полезен имуностимулант. Тя спокойно може да се добави към чайове или да се включи в готвенето. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари