IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Селен – за по-здрав имунитет през есента

18 септември 2019 17 40

Вижте чрез кои храни да си го набавите

Istockphoto

В началото на есента организмът ни се нуждае от повече микроелементи, за да се подсили и подготви за по-студените месеци. Селенът е сред основните вещества, чрез които тялото функционира нормално. Неговият недостиг води до отпадналост, болки в мускулите и ставите, понижена функция на щитовидната жлеза, косопад, бели петна по ноктите.

Селенът е силен антиоксидант. Когато количеството му се понижи, организмът по-трудно се пречиства от токсини, а оксидативният стрес се повишава. Вследствие на това имунитетът спада и човек по-лесно се разболява.

Кои са най-големите ползи от приема на селен?

Понижава възпалението

Селенът е мощен антиоксидант, който неутрализира действието на свободните радикали, които атакуват клетките и причиняват хронични заболявания. Той подсилва имунната система, бори се с вирусите и микробите, с което понижава възпалението в тялото.

селен

Istockphoto

Предпазва сърцето

В някои райони, в чиито почви липсва селен, хората имат дефицит на микроелемента, съответно имат проблеми със сърцето. Веществото намалява възпалението в кръвоносните съдове и подобрява еластичността им. Така ги почиства от плаките с холестерол. Това е предпоставка за поддържане на нормално кръвно налягане и по-здраво сърце.


За по-добро здраве: Какво да похапваме през есента?

Грижи се за щитовидната жлеза

Селенът трябва да се приема при хора с понижена функция на щитовидната жлеза. Чрез него тя произвежда по-лесно най-активната форма на своя хормон.

чай есен

Istockphoto

Кои храни са богати на селен?

Възрастните трябва да приемат до 400 микрограма селен на ден. Това може да стане чрез храните:

Кога тялото ви се нуждае от селен?

Ядки – яжте по 1-2 бразилски орехчета, за да си набавите препоръчителния дневен прием на селен.

Морски дарове – стриди, миди, охлюви, скариди, омари, раци. Всички черупчести мекотели са богати на микроелемента.

Черен дроб – в агнешкия има най-много селен.

Риба – богата на селен, протеини и витамините В12, В1, В2, В3 и В6.

бразилски орех

Istockphoto

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари

мая ( преди 4 години )
здравейте аз бих искала да споделя с вас какво правя за повишаване на имунитета освен това което е описано погоре в статията. лекар ми препоръча тъй като доста често боледувах преди да започна да си правя превенция освенхарненто. препоръча ми инфлустоп артроспира водорасли ,като ме посъветва няколко месеца годишно да ги приемам. от както ги използвам аз и моето семейство не сме се разболявали. препоръчяам ги
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар