IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Химически пилинг – нова стъпка в грижата за по-здрава и млада кожа

22 март 2021 10 30

Ето защо трябва да го включите в рутината си

IStockphoto

Пилингът е неизменна част от грижата за кожата в началото на пролетта. През зимата тя е станала по-суха и груба, поради което трябва да ѝ помогнете да се отърве по-лесно и бързо от мъртвите клетки, с което да насърчите растежа на нови. И тук идва въпросът какви продукти за ексфолиране са ви необходими, за да се справите.

Има два основни вида пилинг за кожа – физически и химически. Всеки трябва да избере най-подходящия според своя тип. Докато първите ексфолират, но могат да раздразнят кожата, вторите са подходящи дори и за по-чувствителна кожа, тъй като в тях има по-нежни съставки. Освен за суха и люспеща се, те са подходящи и при силно увреждане вследствие излагане на слънчевите лъчи.

Какво представлява химическият пилинг?

Повечето, предлагани на пазара, са създадени въз основа на алфа и бета-хидрокси киселини, които подмладяват текстурата и променят тена на кожата, като имат регенериращо действие. Те действат разяждащо на връзките, които задържат мъртвата кожа на повърхността. Така насърчават образуването на нови клетки.

крем за

IStock

Тъй като естественият процес на изхвърляне на мъртвите клетки е по-бавен и бива затруднен от някои стресови фактори на околната среда, всеки от нас има нужда от ексфолиране, в противен случай се получават по-изразени бръчки, запушени пори и по-груба текстура.

Едно от най-големите предимства на химическия пилинг е, че действа бързо и прави кожата по-свежа, гладка и блестяща. При него ефектът е видим още след първото му използване върху кожата, а по-честата му употреба води до драстично подобрение при неравномерен тен или разширени пори.

Защо просто да не използвате скраб за лице?

Повечето скрабове за лице и други физически пилинги могат да отслабят кожната бариера и да причинят дразнене. Това се дължи на съставките им с абразивен ефект. За разлика от тях, химическите са доста по-ефективни и проникват по-надълбоко в кожата, без да причиняват парене и сърбеж. Освен това те имат много по-мощно омекотяващо действие, като подобряват хидратацията в клетките и изглаждат по-ефикасно кожата.

пилинг, ексфолиант,

IStock

Кой химически ексфолиант/пилинг да изберете?

Както вече обяснихме, преди да прибегнете до този продукт, трябва да сте наясно с вашия тип кожа. Също така, ако имате някакви проблеми като акне или кисти, е добре да се консултирате с дерматолог, за да ви препоръча най-подходящата за вас козметика. Също така, добре е да вземете под внимание и предпочитаната от вас текстура, за да изберете между химически пилинг, серум, лосион или гел.

Алфа-хидрокси киселините (AHA) са идеални при суха, груба и увредена от слънцето кожа. Най-често химическите пилинги за тях трябва да съдържат гликолова, млечна, ябълчена и винена киселина, като концентрацията им за ежедневна употреба би трябвало да варира от 5% до 10%.

Не е задължително да търсите съчетанието между всички киселини. Достатъчно е в химическия пилинг да има поне една или две от тях, за да действа.

От друга страна бета-хидрокси киселината (BHA) е за тези с нормална до мазна/ комбинирана кожа или за хора с проблемни пори, чувствителна кожа и пъпки с бели връхчета. Затова потърсете продукти със салицилова киселина- от 1% до 9%, ако става дума за ежедневна употреба.

Химическият пилинг, който осигурява по-висока концентрация на множество полезни за кожата ексфолиращи киселини, може да помогне да подобрите текстурата и тена на кожата, както и да намалите някои признаци на стареене, пише Paulaschoice.

грижа за

IStock

Как правилно да прилагате химически ексфолиант/пилинг за лице?

Можете да нанасяте продукта както върху лицето, така и върху шията и гърдите. За предпочитане е предварително да почистите и тонизирате кожата. Ако използвате течен химически ексфолиант, вземете памучен тампон или директно го намажете с чисти ръце. Може да сложите малко и в нежната зона около очите, но избягвайте контакта на продукта с клепачите, защото може да предизвика парене и сълзене.

Веднага след измиване на лицето и премахване на химическия ексфолиант, може да ползвате и други продукти. Те няма да деактивират неговите активни съставки, а напротив – ще им помогнат да навлязат по-лесно в кожата.

Няма конкретно време за това кога да нанасяте химическия си ексфолиант. Той действа както през деня, така и през нощта!

Колко често трябва да ползвате химически пилинг?

За повечето хора с нормален тип кожа химическото ексфолиране веднъж дневно работи чудесно. Тези, които са склонни към пъпки или имат по-упорито акне, може да го ползват до два пъти дневно. От друга страна, при някои пилингът до два пъти седмично е най-добрият вариант. Всеки може да си води записки и според реакциите на кожата да определи честотата на нанасяне.

Още съвети за красота и тенденции за пролет-лято 2021 може да научите от дигиталното събитие "Светът на Tialoto" на 31 март от 14:15 часа. 

чиста кожа,

IStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари