IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 киселини, полезни за кожата

19 февруари 2021 08 30

Ето какво трябва да включите в рутинната си грижа

Снимка: Pexels

Звучат плашещо, но киселините са лек от всякакъв вид. Ключът към постигането на най-добри резултати? Намирането на решение, което е съвместимо с вашата кожа.

Киселините са включени в почти всички козметични продукти, което ни навява мисълта, че те все пак трябва да са полезни за кожата. Но това коя точно киселина е правилната за нас, зависи много от типа на кожата и нейните проблеми. И докато най-вероятно познавате по имена много от съставките на козметични продукти, може би не знаете точно за какво служат някои от най-известните киселини на пазара.

Ето 6 киселини, които са полезни за кожата

Гликолова киселина за суха и увредена от слънцето кожа

Гликоловата киселина е част от семейството на алфа-хидрокси киселините. Това са водоразтворими, естествено получени ексфолиращи агенти. Тя е с най-малката молекула от всички киселини, така че може да проникне дълбоко в кожата. Според дерматолога Ронда Ранд, гликоловата киселина отдавна се използва за освежаване, като ускорява клетъчния оборот и спомага за производството на колаген и еластин.

миене на

Снимка: iStock

Отличен ексфолиант, киселината повдига външния слой на мъртвите кожни клетки, за да помогне за омекотяването на фините линии, бръчките и белезите. В същото време тя позволява да се развият нови клетки, които да помогнат за развитието на по-красива и по-здрава кожа.

Ретиноева киселина за стимулиране на колаген

Когато сте сериозни в стремежа си да спрете признаците на стареене върху лицето си, ретиноевата киселина е тази, към която искате да посегнете. Извлечена от витамин А, тя премахва горния слой на мъртвата кожа, за да разкрие нова, здрава кожа. Киселината може да се използва и за лечение на акне, благодарение на ексфолиращите си способности. „Когато ретиноевата киселина се прилага върху кожата, тя стимулира синтеза на колаген, нормализира клетъчното съзряване и изтънява мъртвия външен защитен слой“, казва д-р Куинби Ериксън пред New Beauty.

Хиалуронова киселина за по-плътна кожа

Естествено намираща се в организма, хиалуроновата киселина е отговорна за създаването на по-плътна и хидратирана кожа. Продуктите, в които тя се съдържа, действат като овлажнители и придават по-пухкав вид. Когато обаче искате да използвате хиалуроновата киселина за попълване на фини линии или премахване на бръчки, трябва да се насочите към инжекционната форма.

Олеинова киселина за дехидратирана кожа

Супер хидратираща и средство против сухота, олеиновата киселина е естествено срещаща се в много масла. Тя е полезна за осигуряване на влага и облекчаване на силно дехидратираната кожа. „Олеиновата киселина е невероятно хидратираща и регенерираща кожата и има невероятни противовъзпалителни свойства“, казва естетикът Кат Руду пред New Beauty.

кожа, грижа

Снимка: iStock

Допълва, че олеиновата киселина, намираща се в зехтина, имитира естествения себум на кожата, така че няма да запуши порите или да предизвика поява на акне.

Млечна киселина за по-свежа кожа

Подобно на гликоловата киселина, млечната е също от семейството на алфа-хидрокси киселините. Тя обаче се различава по това, че е по-щадяща и придава на кожата мекота. Според естетикът Александра Вагнер, млечната киселина е чудесен избор за чувствителна или суха кожа, като добавя, че понякога може да помогне и при хиперпигментация.

Добивана от плодове, зеленчуци и от мляко, млечната киселина също така хидратира и озарява кожата. Тя помага за изравняване на тона и премахване на всякакви мъртви клетки по повърхността, за да се сдобиете с по-гладък и по-ярък вид.

Салицилова киселина против черни точки

Причината, поради която салициловата киселина действа толкова добре на мазна и акнеична кожа е, че тя разрушава запушващите се пори и помага да се ограничи появата на черни и бели точки. Предлага се като химически пилинг, съдържа се в домашни продукти против акне, както и се използва за професионални лечения.

маска за

Снимка: iStock

Имайте предвид, че салициловата киселина може да изсушава, така че ако кожата ви е склонна към лющене, най-добре да я използвате заедно с овлажнител, който е лек и некомедогенен.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари