IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Млечна киселина: Нежното решение за проблеми с кожата

24 януари 2021 12 00

Тя не щипе и не предизвиква зачервяване

Снимка: iStock

Използването на кисело мляко с изтекъл срок на годност за решаването на кожни проблеми звучи като рецепта, направена от човек, който нищо не разбира от красота. Но млечната киселина всъщност е химически ексфолиант, който е достатъчно нежен за лечение на акне и неравна текстура на чувствителна кожа.

За щастие, няма нужда да оставяте киселото мляко да вкисне, за да го използвате върху лицето си. Различните козметични марки отдавна се възползват от предимствата на млечната киселина, като безопасно я включват в своите серуми, кремове и маски. Но преди да добавите подобни продукти във виртуалната си количка за пазаруване, е важно да знаете какво прави млечната киселина за кожата и най-добрите методи за включването ѝ в ежедневието ви.

Как млечната киселина помага на кожата?

Млечната киселина е алфа-хидрокси киселина, която се намира естествено в млякото, но може да се произвежда и синтетично в лаборатория. „Киселините могат да премахнат няколко слоя мъртва кожа само с един замах, което позволява на продуктите за грижа за кожата да проникнат по-ефектно“, казва дерматологът д-р Микеле Грийн пред InStyle.

Той добавя, че киселините могат да избелват петна, причинени от слънчеви лъчи, да подобрят цвета и текстурата на кожата, да намалят хиперпигментацията и повърхностните бръчки. В случая с млечната киселина, тя може да се използва както за лечение на белезите на стареенето, така и за лечение на акне. Това е възможно, защото тя ексфолира, подобрява фините линии и бръчки и се бори с петната.

млечна киселина

Снимка: iStock

Козметичката Мишел Уонг посочва, че млечната киселина е както ексфолиант, така също е и хидратиращ овлажнител. „Тя може да хидратира кожата ви, да намали запушените пори, да изглади текстурата на кожата и да помогне за избледняване на пигмента“, обяснява Уонг пред InStyle.

Кой трябва да използва млечна киселина?

За чувствителни типове кожа млечната киселина може да бъде чудесен химически ексфолиант, защото е по-нежна от другите алфа- и бета-хидрокси киселини. Тя няма да наруши pH-то на кожата или да причини зачервяване и дразнене. Тъй като млечната киселина има по-голям размер на молекулата в сравнение с други алфа-хидрокси киселини, тя не прониква толкова дълбоко в кожата, осигурявайки по-повърхностно ексфолиране.

С други думи, млечната киселина не е толкова мощна, но все пак може да бъде ефективна, което е идеално решение за чувствителни типове кожа, които са склонни към дразнене и зачервяване.

Кои съставки не реагират добре на млечната киселина?

Млечната киселина не трябва да се използва заедно с други форми на алфа-хидрокси киселини или в допълнение към използването на бета-хидрокси киселини, ретиноли или ретиноид. Причината е, че всички тези съставки причиняват клетъчен оборот и известна степен на ексфолиране. Когато се комбинират заедно, те могат да причинят силно дразнене на кожата.

Уонг казва, че тъй като продуктите с млечна киселина са с ниско pH, те могат да влязат в конфликт с чувствителни на pH съставки като пептиди. Няма да имате проблем, ако изчакате 15 минути между нанасянето на различните продукти.

Как да използвате млечна киселина?

Има редица продукти, които съдържат млечна киселина – от почистващи препарати до серуми и маски за лице. И докато изборът кой точно продукт да използвате е лично ваш, винаги е добре да се консултирате с дерматолог, ако не сте сигурни дали да добавите нещо ново към съществуващата ви рутина.

млечна киселина

Снимка: iStock

Просто не забравяйте да прилагате слънцезащитен крем всяка сутрин, тъй като, подобно на други ексфолианти, млечната киселина може да причини чувствителност към слънцето. Тя е супресор на меланина, поради което инхибира тирозиназата – ензим, отговорен за производството на меланин. Това намалява количеството му и именно затова е важно да използвате слънцезащитни продукти.

Поради това намалено производство на меланин, д-р Грийн казва, че кожата изглежда по-здрава, по-ярка и по-светла.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари