IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Натурална грижа за кожата – кои са най-големите ѝ ползи?

26 март 2021 14 30

Ето как да я стартирате и да се превърне в рутинна

IStockphoto

Знаете ли какво е натурална грижа за кожата? Всеки от нас използва толкова много продукти – крем за лице, мляко за почистване на грим, маски..., но те не попадат в това определение. Защо? Отговорът е прост – традиционно са пълни със синтетични химикали, които вредят на околната среда. Малко са онези, които дават повече пари за по-специална козметика, основаваща се на естествени съставки.

Самият термин „естествена грижа“ е многозначителен. Но що се отнася до отбелязването ѝ върху продуктите, всяка една компания избира по какъв начин да я означи на етикетите. HealthLine отбелязва, че до момента няма ясна регулация за това.

„Често естествените съставки могат да противоречат на грима, така че е трудно да се измери ефективността им. Освен това някои естествени съставки като етерични масла, могат да причинят дразнене на кожата“, коментира Дана Мърий, известен бюти блогър.

От какво се получават козметичните продукти?

крем за

IStock

Повечето са естествено срещащи се. Това означава, че съставките се използват в тяхното непреработено състояние. Например суровият мед или парченца от розов лист.

Но има и съставки, които са идентични на тези от природата. Те се произвеждат в лаборатория и са химически същите като другите. Пример за това е сорбиновата киселина – получена от плодове от офика.

Синтетичните съставки са тези, които са създадени и обработени в лаборатория. Пример за това са парабените – най-често срещаните консерванти в продуктите.

Всички видове се обработват по два начина – физически или химически. При първия молекулярният състав или структура остават същите, докато при втория се променят.

Примери за естествено получени, но физически обработени съставки, са суровите, нерафинирани масла, които се получават чрез студено пресоване или филтриране.

Рициновият восък е естествено получена, но химически обработена съставка.

Кои са основните ползи от натуралната грижа за кожата?

натурални съставки,

IStock

Проучване от 2015 г. показва, че ботаническите продукти са богати на:

- витамини;
- антиоксиданти;
- етерични масла;
- хидроколоиди;
- протеини;
- терпеноиди;
- биоактивни съединения.

Според данните, публикувани в Researchgate, растителните екстракти в козметиката могат да бъдат алтернатива на синтетичните. Обикновените продукти, които са пълни с груби съставки и аромати, могат да раздразнят различните видове кожа. Заменянето им с естествени може да намали дискомфорта и да помогне при някои по-сериозни проблеми.

Мазна кожа

Натуралните продукти за този тип кожа намаляват омазняването и могат да заменят медицинската козметика или лечение с някои лекарства.

Те могат да се ползват успоредно и с някои домашни средства против мазна кожа.

суха кожа,

IStock

Суха кожа

Тя се бели, изглежда по-сива и е съпроводена с дразнене.

Естествената рутинна грижа за суха кожа може да помогне за намаляване на въздействието върху нея от топлина, горещи душове, сух климат и някои сапуни със сурови съставки.

Комбинирана кожа

Грижата за нея е най-лесната и дори най-обикновената козметика върши работа. Все пак естествената е по-полезна. Тя помага при сухи петна и възвръща блясъка.

кожа, грижа

IStock

Склонна към акне кожа

Естествената рутинна грижа при акне има много предимства, като спестява най-вече средства за медицинска козметика и лекарства. Тя е ефективна и за предотвратяване на сухота, зачервяване и дразнене.

Чувствителна кожа

Естествените продукти за този тип кожа помагат за възстановяване и подсилване на кожната бариера, което възпрепятства дразнещи съставки.

Не пропускайте дигиталното събитие „Светът на Tialoto“, за да получите още съвети за грижата за кожата. То ще бъде на 31 март от 14:15 часа, на живо в страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари