IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-чиста кожа – кои напитки да избягвате?

19 април 2021 08 30

Ето 5, които влошават състоянието ѝ

IStockphoto\Pixabay

Всичко онова, с което се храним, се отразява на нашия организъм. А кожата е най-големият орган в човешкото тяло, по който да разберем дали консумираме подходящите продукти. Много често през пролетта започваме диета, за да влезем отново във форма, като следим стриктно какво поглъщаме. Но що се отнася до напитките, невинаги се съобразяваме с тях, а трябва!

В много случаи прекаляването с определени течности е основната причина за суха кожа, липса на руменина, пъпки и възпаление. Ако искате да предотвратите това, то ето кои напитки е най-добре да избягвате:

1. Алкохол

коктейли Pixabay

Pixabay

Ако пиете спиртни напитки и бира, не се изненадвайте, че имате проблемна кожа. Вредите от тях върху нея са за един отделен материал. Алкохолът води до разширяване на кръвоносните съдове, с което се появяват червени петна по бузите. Увеличавайки възпалението, може да влоши вашето акне или екзема.

Някои от любимите ви коктейли, които обичате да пиете в по-топлите дни, са пълни със захар, която причинява пъпки. Ако те не изчезват след използването на различна козметика, то най-вероятно трябва да ограничите приема на тези напитки.

Все пак, ако се въздържате от пиенето на алкохол, но сте поканени на рожден ден или друг специален повод, има някои видове алкохол, които са по-малко вредни за кожата от други. Освен от ликьори и други подсладени напитки, трябва да стоите далеч и от всякакви видове вино. И двете са пълни с твърде много захари, които черният дроб се затруднява да преработи.

Бира или друга алкохолна напитка, с която прекалите, ще доведе до дехидратация на организма, с което неминуемо страда вашата кожа.

2. Газирани напитки

газирана напитка,

IStock

Само чаша с кола може да съдържа до 39 г захар. А някои от нас пият по 1 литър от газираната напитка почти всеки ден! Въобще, освен нея, каквато и друга да консумирате, вие ще надвишите препоръчителното количество за деня.

Няколко независими проучвания, публикувани в WebMD, установяват, че пиенето на твърде много газирани напитки съкращава теломерите в тялото – окончанията на хромозомите. Това е една от основните причини за стареенето на кожата. Когато състоянието им е нарушено, те могат да влошат регенерацията на клетките, с което да получите повече фини линии и бръчки.

Колкото по-бързо се съкращават теломерите, толкова по-лесно се появява преждевременното стареене.

3. Прясно мляко

прясно мляко

Pixabay

Много лекари препоръчват пиенето на топло прясно мляко преди лягане, най-вече за по-качествен сън. Но то със сигурност ще повлияе отрицателно на кожата ви, особено ако тя е склонна към акне.

В миналото прясното мляко е било по-полезно за тялото, но сега е пълно с противовъзпалителни хормони и антибиотици, които повишават производството на себум и насърчават пъпките по лицето и тялото.

Проблемът е, че повечето от нас пият мляко всяка сутрин, похапват го с мюсли или плодове. Ако не можете без него, е по-добре да потърсите неговите алтернативи като например бадемово. В него няма лактоза, нито глутен.

4. Кафе и други кофеинови напитки

кафе, сладко,

Pixabay

Някои може би ще се изненадат, че те попадат в списъка напитки, които вредят на кожата. Пиейки поне по 2, а някои и повече, те състаряват умишлено кожата си.

Кафето и други кофеинови напитки, не само имат диуретичен ефект, но и съдържат акриламид – вещество, което може да причини кожни проблеми. От друга страна, ако се прекалява с тях, те водят до липса на сън, с което торбичките, тъмните кръгове и фини лини и под очите са задължителни.

Освен това, не бива да пренебрегвате факта, че кофеиновите напитки винаги се сервират със захар, а понякога и мляко. Затова, ако не можете да ги спрете, се ограничете до пиенето им само сутрин.

5. Напитки за спортуващи

Не само специалисти по хранене и диетика, но и фитнес инструктори, обръщат внимание колко е важно да пием много течности. Освен вода, те препоръчват някои други напитки, с които да поддържаме електролитния баланс в тялото. Но те не са съвсем безвредни за организма, особено за вашата кожа!

Някои спортни напитки са газирани, съдържат Е-та и захар и други вредни вещества. Затова преди да си купите такава от залата, прочетете внимателно етикета на бутилката.

Ако имате време, може да си направите вода с лимон вкъщи или пък с малко хималайска сол.

вода с

IStock

 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари