IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюти съвети: 10 начина да се погрижим за сухата кожа

30 септември 2021 10 30

Може би не използвате правилния продукт за измиване на лице

Снимка: iStock

Нещата, които се случват в момента може да се обобщят в три категории – време за пуловери, забавни празнични напитки и суха кожа. Последното не е чак толкова приятно, но се случва на повечето от нас.

С понижаване на температурата на въздуха намаляват и нивата на влажност, което извлича влага от клетките на кожата. Комбинирайте това с вятъра и изкуствената топлина в помещенията, които изчерпват защитната ви бариера, и рискът от сухота, зачервяване и лющене се увеличава. И ако сте склонни към екзема или розацея, хладното време може да влоши тези проблеми.

Няма значение какъв тип кожа имате, ще усетите неприятностите от промяната в температурата. „При студ кожата ви се опитва да запази топлината чрез свиване на кръвоносните съдове, което от своя страна изсушава външните слоеве на кожата“, обяснява дерматологът д-р Дебра Джалиман пред Women's Health. Това прави кожата суха и изтощена, а фините линии стават по-забележими.

Все пак има няколко трика, с които може да гарантирате, че кожата ви ще остане мека и гладка през студените дни.

Как да предотвратим сухата кожа?

1. Инвестирайте в овлажнител

Д-р Джалиман казва, че това ще помогне да се запази влагата във въздуха у дома и да се предотвратят условия, които водят до суха, лющеща се кожа. Особено полезно е да спите с включен овлажнител, тъй като това е времето, в което кожата се възстановява и има нужда от повече хидратация.

2. Покривайте кожата си, когато сте навън

кожа, зима,

Снимка: iStock

Тук говорим за шалове, шапки, ръкавици и други. Вятърът в комбинация със студените температури може бързо да изсуши откритата кожа. Хубаво е да носите естествени материали като памук, тъй като синтетичните тъкани могат да предизвикат сърбеж и да раздразнят чувствителната кожа, изсушавайки я допълнително.

3. Забравете за дългите и горещи душове

Всички ние обичаме горещите душове и вани, особено когато се приберем от работа и искаме да си починем. Колкото и добре да ни се отразява това, то всъщност вреди ужасно много на кожата. Според дерматолози, горещите душове изчерпват липидния слой и това може да предизвика изсушаване и сърбеж. Д-р Марчбейн препоръчва да ограничите банята до под пет минути. Също така трябва да се потривате леко, а не да се търкате и се подсушете с памучна кърпа, като след това незабавно нанесете крем за тяло.

4. Ограничете продуктите с тежки активни съставки

Лекарствата против акне и серумите против стареене с мощни съставки като ретинол могат да имат изсушаващи странични ефекти. Ограничаването на употребата им през ден може да смекчи тези ефекти. Ако това все още не е достатъчно, нанесете овлажнител преди и след продуктите с активни съставки.

5. Запасете се с правилните съставки

кожа, лице,

Снимка: iStock

Серамидите спомагат за създаването на силен щит и задържат необходимата влага в кожата. Междувременно пробиотиците и пребиотиците могат да увеличат естественото производство на серамиди и да балансират pH на кожата.

Как да се погрижим за сухата кожа?

6. Сменете овлажнителя си с масло от шеа

Продуктите ви, използвани през по-студеното време, трябва да притежават съставки, които заключват влагата в кожата и помагат за по-добрата хидратация. С ниските температури се увеличава рискът от сухота, като правилните продукти ще ви осигурят нужната защита през целия ден независимо дали сте навън на вятъра, или у дома на изкуствена топлина.

7. Изберете лосион

лосион за

Снимка: iStock

Пенещите се продукти за измиване на лице често съдържат изсушаващи компоненти, наречени повърхностно активни вещества, които пречат на кожната бариера. Изберете нежен почистващ лосион, който ще премахне грима и мръсотията от лицето, но в същото време няма да предизвика допълнителна сухота.

8. Овлажняващ крем

Най-доброто време за нанасяне на овлажняващ крем е в рамките на минута след излизане от банята. По този начин се уверявате, че влагата е заключена в кожата и няма да се изпари. Ако сте чувствителни, пропуснете ароматизираните формули, тъй като те могат да причинят сухота и нежелани ефекти.

9. Крем за тяло

Тук трябва да помислите за много плътни кремове за тяло, които дори не се разтичат, когато обърнете бутилката надолу. Може да изберете продукт с масло от шеа и без парабени, за да не раздразните и да не изсушите кожата.

10. Глицерин и лайка за ръцете

крем за

Снимка: iStock

Ръцете ни са една от частите на тялото, която е най-изложена на студа. Именно затова трябва да положим допълнителна грижа за нея, като изберем съставки, които ще хидратират зоната и ще помогнат за бързото ѝ възстановяване. Глицеринът е овлажнител, който изтегля вода от външния слой на кожата и служи като защитен слой, който помага да се предотврати загуба на влагата. Междувременно лайката е чудесна за суха кожа и екзема поради своите противовъзпалителни свойства.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари