IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Есен 2021 - какво да ядете за укрепване на имунната система?

27 септември 2021 08 30

Едно зеленолистно намалява възпалението

IStockphoto

Астрономическата есен настъпи, а с нея възможността да се разболеете от някой вирус става все по-голяма. Все пак, с понижаване на температурите и смяната на по-тънки с по-дебели дрехи, всеки от нас изпитва определен дискомфот. При някои той е съпроводен със студени крака, докато при други - с втрисане, сополи или болки в гърлото. За да не прераснat в нещо по-сериозно, трябва да бъдат взети мерки навреме. И освен чайовете, витамините и хапчетата, които се предписват в този случай, правилното храненене е от голямо значение. 

След като ви разкрихме кои сезонни храни е добре да похапвате за да бъдете здрави, е време да обърнем внимание на едно зеленолистно, което понижава възпалението в тялото. Става дума за зеленчука кейл, който не е толкова популярен, но се препоръчва от лекарите този сезон, защото помага за укрепване на имунната система и предпазва от инфекции. 

„Той е отличен източник на витамин С - със 71% от препоръчителния дневен прием на една средноголяма купа. Смята се, че витамин С увеличава производството на бели кръвни телца, които се борят с инфекциите", обяснява пред Eatthis Кат Янгър. 

чипс от

IStock

Според проучване, данните от което са публикувани в International Journal of Tuberculosis and Lung Disease, допълнителният прием на витамин С намалява риска от развитие на обикновена настинка с 50%, докато този на пневмония с 80%.

Ако не сте опитвали кейл, може да го включите в менюто си под формата на салата с него. Има и други начаини, по които да го консумирате, например под формата на чипс, който много кето любители приготвят. 

„Можете да го задушите в яйца, да го включите супи, смесено в смутита и други“, казва Янгър. По думите на специалиста, приемът на кисело мляко с лактобацили, също е добър начин да подобрите вашия имунитет в момента.

Какво още съдържа зеленчука?

зелено смути,

IStock

По данни на Healthline, в 67 г суров кейл има: 

Витамин А: 206% от ДП
Витамин К: 684% от ДП
Витамин С: 134% от ДП
Витамин В6: 9% от ДП
Манган: 26% от ДП
Калций: 9% от ДП
Мед: 10% от ДП
Калий: 9% от ДП
Магнезий: 6% от ДП. 

*ДП - Дневен прием

В това количество има близо 3% от дневния прием на витамин В1 (тиамин), витамин В2 (рибофлавин), витамин В3 (ниацин), желязо и фосфор. Иначе съдържа около 33 калории, 6 г въглехидрати, от които и фибри, както и 3 г протеин.

Много проучвания показват, че кейла е зеле, богато на мазнини, но нека това да не ви притеснява, защото те са омега-3, които са изключително полезни през есента. 

салата с

IStock

Зеленолистното е богато на много минерали, от които имаме нужда този сезон. Той е източник на растителен калций, който участва във всички клетъчни функции и е важен за здравето на костите. Също така, в него има и магнезий, което дава енергия и защитава от сърдечни заболявания. 

Друго предимство не кейла е, че в него няма оксалат - вещество, което пречи на усвояването на минералите. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари