IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вода с чиа - полезна ли е за организма?

24 юли 2021 15 00

Напитката подобрява хидратацията

IStockphoto

Социалните мрежи са място, където не само споделяме снимки, музика и мъдри мисли. Понякога от тях може да получим съвет за това как да направим ястията ни по-вкусни, по какъв начаин да започнем да се храним здравословно или да бъдем добре хидратирани през лятото. И като стана дума за последното, в платформата TikTok все повече хора препоръчват една напитка, която не само спомага за това, но и за отслабване.  

Чиа семената спадат към суперхраните с положително действие върху организма. Някои ги разтварят в кисело мляко, но най-новата тенденция е те да се пият с вода. Според  някои инфлуенсъри, когато набъбнат в течността, те образуват нещо като гел, който може да намали апетита и да ни засити - нещо много важно в борбата с килограмите. Ето защо те съветват да пием вода с чиа. Но дали това е полезно за организма? 

В поредицата "ТikTok тенденции, които наистина действат" потребител с името Happy&Healthy Olivia показва как към стъклено бурканче добавя 1 супена лъжица семена от чиа и малко сок от лимон/лайм. След няколко часа, по време на което суперхраната пуска въпросния гел, напитката е готова за консумация. 

"Сместа от вода и чиа е безопасна", обяснява д-р Алиша Шели пред Eatingwell и отбелязва, че семената от чиа са пълни с фибри, минерали и витамини.

вода с

IStock

На езика на маите чиа означава сила,  която наистина малките семенца осигурявта на организма. Това посочва от своя страна диетологът Ейми Шапиро, според която семената са богати на омега-3 мастни киселини и антиоксиданти. 

Полезно ли е да пием вода с чиа? 

Според клипа в TikTок, разширявайки се в стомаха, семената създават гелообразна структура, която може да повиши чувството за ситост. Но експертите са на друго мнение. 

Д-р Шели съветва да пием напитката, ако семената не са накиснати правилно, тоест, не са стояли във водата определено време. Тя казва, че трябват 20 минути, но според други източници, може да се изчака и до 2 часа. По данни на доклад от 2014 г. на американския Колеж по гастроентерология, хората, които преглъщат по-трудно или са с изменения на хранопровода, трябва да внимават и не пият водата с чиа преди тя добре да се е накиснала. Причината е, че могат да се задавят. 

@happyandhealthyolivia

Also helps with ? #chiaseedwater #chiaseed #weightloss #healthtrends

♬ original sound - Happy&Healthy Olivia

Междувременно диетологът Ейми Шапиро твърди, че пиенето на вода с чиа, без да се чака, всъщност е добре за повечето хора. Тъй като те задържат много вода, това помага за хидратацията. Тя препоръчва още да ги смесвате с овесени ядки и кисело мляко, с което може да балансирате нивото на кръвната захар. 

чиа семена,

IStock

И двамата експерти са на мнение, че напитката действа ефикасно за понижаване на апетита. „Има три основни причини, поради които това се случва... Първо, семената от чиа са с високо съдържание на фибри си проправят път през стомашно-чревния тракт дълго време, държейки ви сити и намалявайки нивата на холестерола", казва Шапиро. Но уточнява, че няма доказателства, че води до загуба на тегло или дефицит на калории. 

Ако искате да изпробвате действието на чиата върху организма, накиснете 1 супена лъжица чиа във вода или смути, кисело мляко. Може да добавите набъбналите семена и към салати.

 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари