IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Есен 2021 – 6 храни, които да похапвате

20 септември 2021 10 50

Според препоръките на диетолози

IStockphoto

Броени дни преди началото на астрономическата есен, мнозина от нас вече усетиха захлаждането и извадиха по-топлите дрехи. А с промяната на времето идват и вирусите от които трябва да бъдем защитени. А консумацията на сезонни плодове и зеленчуци е един от отличните начини за това.

Освен с тиквата и ароматът ѝ, когато е току-що изпечена, има още много продукти, с които свързваме новия сезон. Те са пресни и ще ги откриете на всеки пазар или в магазина до вас.

Ето съветите на диетолози и специалисти по здравословно хранене за това кои храни да консумираме повече през есен 2021:

1. Тиква

тиква IStock

IStock

Разбира се, няма как тя да не е на първо място. Независимо от сорта ѝ, тя трябва да присъства на вашата маса поне веднъж седмично. Причината е, че е богата на витамините А и С, както и омега-3 мастни киселини, които са с противовъзпалителни свойства. Това обяснява диетологът Александра Милър.

„Тиквата е богата на калий и осигурява повече от 20% от препоръчителния дневен прием на фибри“, казва тя пред Eatthis. И продължава, че плодът е източник на витамини от група В, които помагат за обмяната на мазнини, протеини и въглехидрати в организма.

2. Гъби

гъби istock

IStock

Можете да ги приготвите на пара, в масло или като съставна част на някое вкусно ястие тази есен. Те съдържат витамините D и В.

„Консумацията на гъби помага за ускоряване на метаболизма, тъй като са богати на селен – важен антиоксидант, който се бори с увреждането на клетките и е ефикасен за нормалната функция на щитовидната жлеза“, казва Дженифър Глокнер, специалист по хранене.

3. Карфиол

карфиол Pixabay

Pixabay

За хората, които трябва да внимават с въглехидратите, зеленчукът е отличен заместител на ориза, когато се настърже. Ето защо влиза в много кето менюта.

„Кръстоцветните зеленчуци като карфиол спомагат за намаляване риска от някои видове рак, а именно рак на простатата, поради тяхната висока антиоксидантна активност“, казва още Милър.

С високо съдържание на фибри, карфиолът засища, като същевременно не е висококалоричен и насърчава отслабването.

Карфиолът може да бъде задушен на тиган или приготвен на пара, в комбинация с моркови, чушки, целина и други сезонни зеленчуци. По този начин ще се възползвате максимално от полезните му свойства, защото те намаляват при по-сериозна топлинна обработка.

4. Ябълки

ябълки Pixabay

Pixabay

Задължително хапвайте по една ябълка на ден, ако нямате проблеми със захарта. Това е един от най-предпочитаните сезонни плодове. С високо съдържание на фибри, витамин С, те засищат, подсилват имунната система и стимулират производството на колаген в тялото, казва Глокнер. И препоръчва да ги включите в режима си, ако имате да топите повече мазнини.

Много от хранителните вещества на една ябълка се намират в кората ѝ, така че я мийте добре и не я белете, посочва още специалистът. Разбира се, купувайте ябълки от проверени места, за да сте сигурни, че в тях няма пестициди.

5. Зеле

детокс, плодове

IStock

„Зеленчукът е прекрасен източник на витамините А и С, от които организмът се нуждае в студените месеци. Освен това е богат на калций и калий“, казва Малена Пердомо.

Зелето е доста издръжлив продукт. Може да си купите една зелка, да отрежете част от нея и да съхранявате останалата в хладилника повече от седмица. За предпочитане е да го консумирате в суров вид вместо сготвено.

6. Круши

круши Pixabay

Pixabay

След ябълките, те са любим плод за много хора през есента. Освен в суров вид, могат и да се сушат на парчета, за да ги похапвате и в студените зимни дни. Макар и да не вярвате, една средно голяма круша съдържа около 100 калории.

Всички сортове круши са добър източник на витамин С. Хапвайки по една на ден, ще си набавите поне 5-6 грама фибри или 24% от дневната препоръчителна стойност).

Благодарение на пектина в тях, крушите засищат и подпомагат храносмилането, казва от своя страна Глокнер. По думите на диетолога, този сезонен плод има и свойствата да намалява лошия холестерол в кръвта.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари