IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Витамин С за имунитет: какво количество е достатъчно?

15 август 2021 10 30

И какво се случва, ако предозирате

Снимка: Istockphoto

От началото на пандемията се препоръчва да консумирате повече храни, богати на витамин С, за да повишите имунитета си. Според проучване този водоразтворим витамин може да помогне за намаляване на риска от заразяване с вируса и дори за борба с инфекцията. Но предозирането  с това хранително вещество също може да доведе до някои нежелани странични ефекти. За да извлечете максимални ползи, трябва да съблюдавате количеството.. Ето и колко витамин С трябва да консумирате на ден.

Препоръчителен дневен прием на витамин С

Според Mayo Clinic, мъжете над 19 години трябва да приемат 90 mg витамин С дневно, а за жените е 75 mg дневно. По време на бременност и кърмене нуждата от това водоразтворимо хранително вещество се увеличава. Жените трябва да приемат съответно между  85 mg - 120 mg витамин С през това специално време. Пушачите също се нуждаят от по-голяма доза, тъй като пушенето може да изчерпи нивата на витамин С в организма. Или ако имате този вреден навик, трябва да приемате допълнителни 35 mg над препоръчителната доза. Капацитетът на нашето тяло да абсорбира витамин С намалява с 50%, когато приемате повече от 1000 mg от този витамин на ден. Продължителният прекомерен прием на този витамин може да доведе до няколко странични ефекти.

Ползите от витамин С

Водоразтворимият витамин играе многобройни роли в защитата ни от инфекции и бързото възстановяване при нараняване. Богатите на витамин С храни съдържат мощни антиоксиданти, които могат да се борят с причиняващите болести вредни свободни радикали. Също така може да помогне за подпомагане на имунната система и възстановяване на тъканите в тялото. Приемането на достатъчно количество витамин С ежедневно може също да заздрави рани и да поддържа здрави костите. Освен това този витамин участва и в метаболитните реакции в организма и е необходим за образуването на фиброзни протеини в съединителната тъкан.

Правилният начин да приемате витамин С

Получавате повече витамин С, когато той идва от сурови плодове или зеленчуци . Когато ги готвите дълго време, топлината и светлината могат да разградят витамина. Опитайте се да ядете повече сурови храни, богати на витамин С.

Страничи ефекти от прекомерен прием на витамин С

Излишният прием на витамин С обикновено се отстранява от тялото чрез урина, но продължителният прием на витамин С може да ви навреди по много начини. Някои често срещани странични ефекти от приемането на твърде много от този витамин са:

  • Диария
  • Гадене
  • Повръщане
  • Киселини в стомаха
  • Коремни спазми
  • Главоболие
  • Безсъние

Не приемайте добавки, освен ако не са ви предписани. Повечето хора могат да приемат достатъчно витамин С само чрез храната.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари