IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Витамин C – 5 доказани ползи за кожата

3 октомври 2020 10 30

Как може да предотврати стареенето, да заздрави кожата и още

Снимка: iStock

Витамин С е антиоксидант, който може да бъде от полза за всички типове кожа и е един от най-добрите витамини за нея. Той има многобройни предимства, включително забавяне на стареенето и подобряване на част от щетите, нанесени от слънчевата светлина. 

Въпреки че има много храни, богати на витамин С, когато става въпрос за вашата кожа, локалното му прилагане е най-ефективният начин да се насладите на ползите. Ето какво може да направи витаминът с вашата кожа.

5 доказани ползи за кожата от витамин С

Изсветлява тъмните петна

Тъмните петна по кожата се образуват поради свръхпроизводството на меланин. Това е тъмен пигмент в организма, който се формира от две аминокиселини – фенилаланин и тирозин. Те от своя страна се произвеждат от специална група клетки, наречени меланоцити. Някои от нас страдат от свръхпродукция на меланин.

Витамин С

Снимка: Pixabay

Причината за това състояние може да бъдат хормонални проблеми, излагането на слънце, нараняване или други заболявания. Повишената продукция на меланин причинява хиперпигментация на кожата, която може да е локална или обширна. Тя се състои в появата на по-тъмни участъци, които имат различна форма и размер. Те варират от тъмнокафяви до черни петна.

Витамин С помага за изсветляването на тъмните петна по кожата, като ограничава производството на меланин в нея. 

Предотвратява признаците на стареене

Този витамин също играе съществена роля в образуването на колаген – влакнест протеин, който помага за образуването на съединителна тъкан в кожата. 

С остаряването на кожата, производството на колаген намалява. Това е и причината най-големият ни орган да загуби еластичността си и да се отпусне. Докато стареенето на кожата е неизбежно, ежедневната употреба на витамин С може да помогне за увеличаването на производството на колаген и да забави този процес. Това може да укрепи кожата ви и да намали появата на фини линии и бръчки.

За да се справите с признаците на стареене, особено важно е да се използва локален серум, така че витамин С да може директно да достигне до кожните клетки.

Помага срещу слънчево увреждане

Ултравиолетовото лъчение от слънцето или солариумите е една от водещите причини за стареене и увреждане на кожните клетки. Когато слънцето изгори кожата ви, тя образува така наречените свободни радикали, които водят до нейната повреда. Но витамин С може да помогне за ограничаване на този проблем поради своите антиоксидантни свойства.

грижа за

Снимка: iStock

Той предотвратява увреждането на клетките, като неутрализира свободните радикали от вредните ефекти на слънцето. Важно е обаче да знаете, че серумите с витамин С не могат да действат като заместител на слънцезащитните продукти, защото не блокират и не абсорбират ултравиолетовото лъчение от слънцето.

Използването на комбинация от слънцезащитен крем и продукт със съдържание на витамин С ще осигури достатъчна защита на кожата срещу увреждане от слънцето.

Намалява зачервяването и възпалението

Кожата може да се зачерви и възпали по много причини, включително акне, увреждане от слънцето, кожни заболявания и алергични реакции към някои лекарства. 

„Витамин С е противовъзпалително средство, което означава, че е предназначено да помогне за намаляване на възпалението и зачервяването на кожата“, казва д-р Хауърд Собел пред Insider. Той добавя, че противовъзпалителните средства са необходими за лечение на кожата. Когато се използват локално, те могат да подобрят външния вид и да успокоят зачервяването.

зачервена кожа

Снимка: iStock

Ако възпалението ви е причинено от състояние на кожата като розацея или дерматит, препоръчително е да започнете с ниска концентрация на витамин С. Например, 10% са добър старт, за да предотвратите дразнене на кожата.

Помага за възстановяване на кожата

Витамин С помага на кожата да се лекува по няколко начина:

♦ Когато се прилага локално директно върху раната, той стимулира производството на колаген и еластин. Това кара кожата да се излекува сама. Проучване от 2017-а изучава ефекта на локалното прилагане на витамин С върху изгаряне от 2-ра степен при 30 участници. Резултатите показали, че това лечение значително е ускорило процеса на заздравяване.

♦ Витамин С повишава усвояването на желязо, което е друго вещество, необходимо за зарастване на рани.

♦ За хората с дефицит на витамин С е доказано, че приемането на 1000 милиграма добавки с витамин С на ден драстично подобрява зарастването на рани.

Как да използвате витамин С?

Локалните формулировки на витамин С се предлагат като различни кремове, серуми, трансдермални пластири, които могат да се намерят в различни форми. Най-добрите продукти за грижа за кожата с витамин С са серумите, които съдържат чиста аскорбинова киселина, тъй като тя е най-ефективна при проникване през кожната бариера.

Повечето серуми с витамин С се предлагат в концентрации от 10-20%. Колкото по-висок е процентът, толкова по-ефективен е продуктът. Не забравяйте обаче, че числото не трябва да надвишава 20.

крем за

Снимка: Pexels

Препоръчително е първо да си направите тест на малка част от кожата, за да видите дали няма да проявите негативна реакция към серума. Ако не се появят странични ефекти след 24 часа, тогава може спокойно да прилагате продукта върху лицето си. Добре е да го използвате сутрин след измиване. След него нанесете овлажнител и широкоспектърен слънцезащитен крем.

Необходими са няколко седмици непрекъсната употреба, за да се видят ползите от витамин С върху кожата. Той е напълно безопасен да се използва ежедневно за дълги периоди. Може спокойно да се комбинира с други често срещани продукти против стареене като слънцезащитни кремове, други антиоксиданти и алфа-хидрокси киселини като гликолова киселина. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари