IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюти съвети: Как да разберете дали шампоанът ви върши работа?

13 ноември 2021 12 00

Експерти разкриват как да намерите правилния продукт

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Намирането на подходящия шампоан е интересно преживяване само по себе си, така че може да бъде наистина разочароващо, когато си помислите, че сте намерили правилния и скоро осъзнаете, че всъщност сте грешали в избора си. Но не се притеснявайте, ако това ви се е случвало няколко пъти. С толкова много опции на шампоани за всички различни типове коса е лесно да закупите този, който не е подходящ за вас.

„Шампоанът е проектиран с множество характеристики, които действат в различна степен в зависимост от неговата формулировка“, казва експертът по коса Шаб Реслан пред InStyle. Допълва, че шампоанът не само може да почиства, но и едновременно да овлажнява, да изглажда, да има минимално кондициониране или пък да почиства изключително грубо. И ако той нанася повече вреда, отколкото полза, тогава може да потърсите друг вариант на продукта или да си направите график колко често да миете косата си.

миене на

Снимка: Pixabay

Според трихолога Пени Джеймс, трябва да мием косата си с шампоан поне четири пъти седмично, освен ако имате къдрава коса, тогава веднъж седмично е достатъчно. „Трябва да се погрижим за косата и скалпа си. Косата ни е влакно, което расте от епидермиса във фоликул. Хиляди фоликули са на главата ни и това е хранителна среда за проблеми със скалпа, ако не я почистваме редовно“, казва Пени.

Въпреки това, ако полагате необходимата грижа, но все още изпитвате проблеми, тогава вашият шампоан може да е виновникът. Но как точно да разберете дали продуктът ви не работи правилно и кара косата ви да изглежда безжизнена? Няколко експерти споделят своите съвети.

Какви са признаците, че шампоанът не действа?

Според Пени Джеймс, ако косата ви изглежда тежка и мазна в корените, тогава шампоанът, който използвате, може да има твърде много балсам или силикон, което може да е твърде тежко откъм съставки за вашия тип коса. Шаб Реслан добавя, че не трябва косъмът ви да изглежда восъчен, мазен, къдрав или дори прекалено чист. Ако чувствате тежест след къпане, това може да означава, че е време да намерите друг шампоан.

„Някои шампоани могат да понижат pH на скалпа и да го накарат да бъде прекалено мазен, което може да причини пърхот, сърбеж или лющене“, казва трихологът Гретхен Фризе пред InStyle. Добре е да избягвате продукти, които съдържат сулфати, тъй като те могат да бъдат изсушаващи за скалпа и косата.

шампоан, взимане

Снимка: iStock

Въпреки това, ако не сте на 100% сигурни, че проблемът е в шампоана и не знаете кой е подходящ за вашия тип коса, Пени Джеймс ви съветва да говорите с трихолог или фризьор. Те ще ви дадат професионални насоки за разрешаване на проблемите ви. Така или иначе, Реслан препоръчва да тествате шампоана си няколко пъти, преди да определите дали е правилният за вас. „Ако скалпът ви започне да става сух или червен, или корените стават по-мазни след няколко употреби, тогава е по-добре да потърсите алтернативен продукт“, казва тя.

Защо шампоанът ми не работи?

Ако някога сте открили, че вашият шампоан вече не върши работа, има редица фактори, поради които това се случва, и те могат да бъдат повече свързани с тялото ви, отколкото с конкретния продукт. Джеймс обяснява, че текстурата на косата ни често се променя с напредването на възрастта поради хормони или диета. Именно затова използваните от нас продукти трябва също да се сменят. Пени Джеймс съветва да сменяте шампоана си на всеки няколко години, особено ако използвате една и съща марка.

Другата причина, поради която шампоанът ви може вече да не действа правилно, е защото е с изтекъл срок на годност. Според Фризе, активните съставки също си имат граница, след която вече не действат и не трябва да очакваме от тях да вършат чудеса.

Как да намерите правилния шампоан?

Когато се опитвате да намерите нов шампоан, Фризе предлага първо да проучите какво се случва с косата и скалпа ви и как текущият ви шампоан влияе върху тях. „Ако той не е достатъчно овлажняващ, тогава ще трябва да търсите овлажняващи съставки. Или ако косата ви се чувства безжизнена, може да искате да се уверите, че шампоанът има повече съставки за обем, отколкото за овлажняване“, казва Фризе пред InStyle.

избор на

Снимка: iStock

Въпреки това, ако имате чувствителен скалп, трябва да сте по-внимателни към съставките, които са включени в повечето шампоани. Реслан съветва да избягвате сулфатите като натриев лаурил/лаурет сулфат, както и множеството етерични масла и естествени екстракти. „Те могат да бъдат много дразнещи върху скалпа и да нарушат микробиома му“, казва тя.

Но ако сте по-склонни към омазняване, Реслан споделя, че можете да включите скраб за скалпа, за по-добро почистване. Според нея, това е идеалното допълнение към ежедневния ви шампоан и може да се използва при необходимост.

Какви са признаците, че сте намерили правилния шампоан?

Когато откриете правилния продукт, косата и скалпът ви ще са видимо чисти, ще имате повече обем и няма да имате мазни петна. Реслан добавя, че точният шампоан ще ви помогне да поддържате корените си балансирани и почистени, но без да изсушавате краищата и скалпа.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари