IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лято 2022: Как да защитите вашата коса от слънцето?

13 юни 2022 10 30

Ето какви продукти да използвате

IStockphoto

IStockphoto

Лято 2022 още не е настъпило, но лъчите навън вече са доста интензивни. С повишаване на температурите, трябва да вземем мерки. И освен кожата, да защитим и нашата коса.

Силното слънце води до окисляване на всяка коса. И това я прави суха, чуплива и твърда. Също така губи своя блясък. Освен носенето на шапка, което е задължително в горещините, е хубаво да се ориентирате към подходяща козметика.

Лято 2022 – какво причинява силното слънце на вашата коса?

UV лъчите могат да проникнат в кутикулите на косъма, водейки до увреждане. То се състои в сухота, по-голяма чупливост или бухване. Те достигат и до корена. Ето защо е важно да защитите косата си.

Отделно потта и прахът през лятото увеличават проблемите с косата като пърхот, чупливи краища, накъдряне и косопад.

коса, слънце,

IStock

Проблемите със скалпа също са присъщи за лятото. Косата пада върху кожата и може да я предпази от слънчево изгаряне. Но когато е суха, това се отразява и на главата. И може да доведе до увреждане на корените на косата.

Прекаленото излагане на слънчева светлина може да доведе до сериозно увреждане на косата, като сухота. Ето защо, когато температурите са по-високи, не е нужно да ползвате сешоар. Изсъхвайки сама, тя задържа влагата в косъма за по-дълго и това е още един начин да защитите вашата коса.

Друго нещо – UV лъчите влияят на меланина в гривата. Съответно, може да забележите, че косата ви е по-светла. Докато тъмната коса може да изсветлее по-малко, по-светлите нюанси на косата са склонни да избледняват повече поради феомеланина в тях. От друга страна, ако усещате по-голямо омазняване, това се дължи на потта, както и на слънцезащитните кремове и дезодоранти, които ползвате.

Лято 2022 и грижа за косата – как да я защитите от слънцето?

на басейна,

IStock

Много важно е да проверите няколко неща:

Типа скалп – мазен, сух, с пърхот, сърбящ, комбиниран или друго медицинско състояние.
Типа коса – права, къдрава, вълнообразна, боядисана, третирана, накъдрена, изправена или всякаква друга.

1. Избягвайте твърде много козметика

През лятото косата се изсушава и уврежда лесно. Проучване показва, че боядисаната коса може да покаже значителни промени от въздействието на топлината. Следователно, избягвайте да я оцветявате. И през периода може да я оставите малко да си почива, например по време на отпуска.

Ако искате да се боядисате или промените цвета си през лятото, опитайте да го направите сега, преди да са дошли големите горещини на лято 2022. Можете също да опитате органични съставки, за да оцветите вашата грива. Например къна.

2. Използвайте балсам

Слънцето изсушава косата ви. Уверете се, че имате продукт, с който да задържите влагата. Вземете си балсам, който отговаря на вашия тип и текстура на косата.

Ако отивате на плуване, не забравяйте да поставите шапка или специален балсам, който да защити косъма от химията във водата на басейна.

суха коса,

IStock

3. Шампоан със специална грижа

Дори и да миете косата си всеки ден, няма да се отървете от проблемите, които причинява слънцето. От друга страна, ако ползвате твърде много от него, това също вреди. Това води до изсушаване на скалпа, дори сърбеж.

Ако скалпът ви се поти повече и косата се омазнява лесно, си набавете мек шампоан, който да ползвате това лято.

4. Шампоан след плуване

Проучване показва, че има значителни промени в цвета на косата след плуване. Това е заради хлора в плувните басейни и UV лъчите на слънцето. Затова редовно ползвайте специален шампоан, за да намалите увреждането на косата.

5. Избягвайте уредите с топлина

Много хора не ползват сешоар за лятото. Ако косата ви е много гъста, все пак може да го включите на по-ниска температура. След няколко минути тя е почти изсъхнала. И може да я оставите така, ако не бързате да излизате.

Мийте косата си в подходящо време, за да имате достатъчно за съхнене на въздух. Избягвайте използването на преси за оформяне и маши, като оставите косата си възможно по-естествена.

изправяне на

IStock

6. Подстрижете косата си

Чупливи краища и сухи връхчета. Това е основният проблем на почти всяка коса това лято. Сезонът е идеално време за нова прическа. Някои я правят след море, а други – почти всеки месец. Това насърчава растежа на здрава и хубава коса.

Лятото е идеалното време да си направите нова прическа, но ако не искате да скъсявате косата си, изберете малко подстригване, което ще се погрижи за краищата и ще върне живот на косата ви.

7. Използвайте слънцезащита

Знаете ли, че има продукти за коса със слънцезащитен фактор? Ако не носите шапка, то предварително нанесете специален балсам или спрей със SPF.

Ако работите твърде много на открито и сте често на слънце, изберете специална маска за коса или слънцезащитен продукт, който е създаден за вашия тип коса. Приберете ли се у дома, измийте я добре с лек шампоан.

увредена коса,

IStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари