IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грижа за косата и скалпа – нуждаят ли се от слънцезащита?

3 юли 2021 13 30

Обърнете им през лятото същото внимание, както и на кожата

IStockphoto

След дъжда у нас температурите рязко се покачиха и така повече от седмица. Синоптици и дерматолози предупреждават да пием достатъчно вода, да не излизаме навън между 12 и 17, а ако се налага, задължително да ползваме слънцезащита. И като стана въпрос за предпазване от вредните лъчи, не си мислете, че това важи само за кожата по тялото! Много от нас се мажат с кремове и спрейове със специален фактор, но забравят да се погрижат за своите коса и скалп.

Не само когато отиваме на море или на басейн, трябва да помислим за кожната бариера на главата и увреждането на косъма. Ежедневното ни излизане може да влоши тяхното състояние, особено ако не се ориентираме към специална козметика и не носим шапка.

Тъй като скалпът попада директно под слънцето, той също е податлив на изгаряне също като останалата кожа. А косата, изложена прекомерно, става суха, чуплива и без блясък. И това не може да се промени само с една подстрижка. Според дерматолога Хоуп Мичъл, слънцето може да причини на скалпа „хиперпигментация, предракови заболявания като актинична кератоза и базално-клетъчен карцином – най-честият кожен рак в нацията“. Той обяснява пред TZR, че затова е много важно преди да излезете, да обърнете внимание на слънцезащитата не само на кожата.

И ако си мислите, че едва ли ще ви се случи на вас, трябва да знаете, че случаите на рак на скалпа се увеличават.

грижа за

IStock

„Той може да не бъде открит дълго време, защото меланомите на тази част от главата – розови подутини, са фини и почти незабележими“, коментира от своя страна д-р Фатима Фас.

Кои хора влизат в рисковите групи с увреждане на косата и скалпа?

Може да се каже, че тези, които са с по-рядка или оредяла коса, са по-застрашени. Причината е, че по-голямата част от скалпа им се вижда и се огрява от слънчевите лъчи. Хубавото е, че вече много козметични марки предлагат пудри и спрейове, които се впръскват или нанасят на скалпа, за да защитят него и косъма от изгаряне. Недостатъкът им е, че понякога оставят бели петна, но пък имат предимството, че са водоустойчиви.

жена, шапка,

IStock

Слънцезащитен фактор – не само за кожата, но и за косата

Всеки косъм е съставен от мъртви клетки и реално те не могат да получат рак. Ето защо сигурно си мислите, че не им е нужна слънцезащита, но грешите. Прониквайки в тях, UV и UVB лъчите, намаляват влагата, пигмента и блясъка. А прекомерното излагане води не само до сухота, но и до чупливи краища. Увреждайки най-горния слой на косъма, те причиняват намаляването на протеините, които са основната причина за по-гладката, здрава и лъскава коса.

Ако излизате често на слънце, дерматолозите препоръчват да се снабдите и с овлажняваща/подхранваща маска за коса, за да поддържате влагата. Има и балсами без отмиване, които са със слънцезащитен фактор. Те са особено ефикасни при хлора в басейните и солта в морето, обяснява още д-р Фаш.

спрей за

IStock

В случай, че косата ви е вече увредена, особено след лятната ви почивка, д-р Мичъл препоръчва специално протеиново лечение, процедури с пара и специализирана козметика за укрепване и възстановяване на косъма.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари