IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюти съвети – как да познаете, че скалпът ви се нуждае от специална грижа?

25 март 2021 10 30

Ето четири основни признака

IStockphoto

През зимата грижата за кожата е на първи план. Сега, с настъпването на пролетта, идва ред на качественото ексфолиране. Но все пак хидратирането не бива да се подценява, особено след падането на температурите и новия сняг. Но както всички знаем, докато се грижим за лицето и сухотата по тялото, като че ли оставяме на заден план скалпа. А той също изисква внимание, за да бъде здрав, от което зависи и състоянието на косата.

Ако преброим продуктите, които използваме за косата, вземем предвид замърсяването и влиянието на метеорологичните условия, не бива да се учудваме защо скалпът е проблемен. Понякога парфюмът или една по-тежка съставка на шампоана може да причини дразнене, да не говорим за зачервяване и други. Тогава трябва да промените рутината си.

„Скалпът, по-специално космените фоликули, са „производствената фабрика“ за вашата коса. Поради това е най-добре да го поддържате здрав“, смята д-р Ирис Рубин, сертифициран дерматолог. Той съветва да обърнем внимание на здравословното му състояние, преди да изберем нов продукт за коса.

Лющенето например може да е вследствие на сухотата през зимата, но когато е по-обилно, е добре да посетите специалист, който да установи какво се случва. От друга страна зачервяването понякога е причинено от некачествена или неподходяща козметика, но и „говори“ за хроничен проблем, който трябва да се лекува.

Ще разгледаме по-подробно четири основни признака, че скалпът ви се нуждае от по-специална грижа:

#1: Люспеща се кожа

„Люспестият скалп често се дължи на себореен дерматит, който се причинява от гъба, наречена маласезия“, казва д-р Рубин пред TZR. Според него понякога се получава и контактен дерматит, най-вече заради някои съставки в шампоаните. Ето защо шампоаните против пърхот, съдържащи кетоконазол, селен сулфид, салицилова киселина или цинков пиритион, са препоръчителни за себореен дерматит.

При скалп, който се лющи, трябва да се ползват изцяло безсулфатни шампоани, посочва специалистът. Те не премахват изцяло естествените масла, същевременно намаляват балансирано количеството му, за да не се запушват порите.

коса, сърбеж,

IStock

#2: Сърбеж

„Сърбежът на скалпа може да е прост начин, по който той да покаже, че някой продукт го дразни“, обяснява трихологът Бриджит Хил. Тя посочва, че освен заради обикновено състояние на скалпа, например дехидратацията, която е типична за този сезон, може да става дума и за по-сериозно като псориазис, екзема или дерматит, което изисква преглед при специалист и ползването на медицинска козметика.

Хил е на мнение, че ползването на повече от един продукт за коса също може да причини сърбеж, но това не означава непременно, че скалпът има нужда от лечение. Просто се налага наблюдаване, за да се открие по-лесно дразнителят.

„Продуктите за коса се слепват по скалпа и шампоанът за дълбоко овлажняване лесно може да ги отстрани“, обяснява тя. Но това не важи за по-сериозните състояния, които протичат не само със сърбеж, но и лющене. Тук идва ред на трихолога, който да прецени до колко е притеснителен проблема и как може да се лекува.

пърхот, лош

IStock

#3: Зачервяване

Ако докато се решите или сплитате косата си, забележите, че скалпът е зачервен на места, помислете откъде може да идва. Може да сте се одраскали с по-острия ви маникюр, да имате неподходящ за вас шампоан или да е налице по-сложен проблем с кожата на главата.

Понякога възпалението в скалпа е основен фактор за червените петна по кожата.

„Зачервяването на скалпа, придружено с други видими проблеми, например люспене, може да е признак на по-сериозни състояния като хронично възпаление, бактериални или гъбични състояния, псориазис или екзема“, казва още д-р Хил. Това може да допринесе за повишен косопад, което не бива да се подминава.

коса, сух

IStock

#4: Прекомерен косопад

На човек му падат между 50 и 100 косъма на ден, особено ако я мие по-рядко. Но когато косата е по възглавницата, чаршафите, на пода и дрехите ви, то най-вероятно нещо се случва със скалпа и трябва да го лекувате.

„Когато на тялото му липсва нещо, то ще вземе хранителни вещества и енергия от системата за растеж на косата, за да се поддържа“, обяснява дерматологът.

При оредяване на косата в основата, около слепоочието, то едва ли става дума за сезонен косопад. Въобще, при по-сериозно капене, трябва да подхраните косъма и заздравите космените фоликули – чрез подходящ режим на хранене и правилната козметика.

Ако търсите още съвети за косата и тенденции в прическите за пролет-лято 2021, не пропускайте дигиталното събитие „Светът на Tialoto“. То ще бъде на 31 март от 14:15 часа.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари