IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Болка в корените и скалпа - какво я причинява?

26 август 2020 14 40

Понякога може да е знак за косопад

Pixabay

В края на лятото косата е доста изтощена. Освен сухотата, която е традиционен проблем след ходенето на море или по-продължителното излагане на слънце, наблюдаваме промяна на цвета и липса на блясък. Има и други изменения, които протичат с болка, която усещаме сякаш в корените. 

Болката в скалпа е реална. Тя се дължи на възпалението, идващо от кръвоносните съдове в него. То обхваща космените фоликули и човек усеща известен дискомфот, обяснява американският дерматолог Дебра Джелиман. 

Може ли болката в корените и скалпа да бъде предотвратена?

Според фризьора Ларс Скйот, неприятната болка в скалпа може да е знак, с който тялото иска да ни покаже, че има някакъв проблем. Така например той може да предвещава косопад. Ако той вече е налице, по-добре е да се избягва стягането с дебели ластици и поставянето на фиби, които "стресират" фоликулите. 

коса, жена

Pixabay

Пуснете свободно косата си 

Заради социалната изолация много от нас неглижираха своите прически. Работейки от вкъщи, някои жени спряха да си изправят косата и започнаха да се връзват на опашка всеки ден или просто хващат част от нея със щипка. Това води до непрекъснато опъване, което може да доведе до неприятна болка. 

Твърде голямото стягане с някои ластици или опъването на косата с фиби може да причини увреждане на космените фоликули. Ето защо се появява болката в косата. Според коаф коафьори, ако ще се връзвате, това не бива да е всеки ден, а само няколко пъти седмично. В случай, че кичурите ви пречат, ползвайте по-отпуснат ластик или си сложете диадема. Също така не лагайте по този начин, а "дайте свобода" на косата си докато спите. 

Оставете за малко химиите 

Използването на сух шампоан е необходимост в наши дни, но може да минем и без него. Заради прекомерната му употреба също може да получим болка в скалпа и косата.

Пръскането на повече от продукта върху скалпа, а не надолу, може да причини образуването на бактерии, които заедно с потта и замърсяванията да доведат до възпаление. Така болката и сърбежът също се появяват. 

миене на

Pixabay

Качествено, но не често миене 

Колко често си миете косата, когато сте на море? Да, всеки ден ние се мажем със слънцезащитни продукти, а по главата ни полепват прах и пясък, но не бива да отмиваме естествените мазнини от скалпа всеки ден. Дори и да си вземете душ след плаж, си сложете шапка на главата и не я мокрете, за д ане нарушите баланса на pH.

Добре е да миете по-качествено косата си, но не всеки ден, за да не предизвикате изсушаване на кожата на главата, себореен дерматит и тъпата болка в корените. 

руса коса,

Pixabay

Изберете правилния продукт за боядисване 

В един момент от живота много жени, а вече и доста мъже, решават да започнат да се боядисват. Така поддържат външния си вид, но от особено значение е какви продукти ще използват. В началото е препоръчително да не го правят сами, а отидат при специалист, който ще прецени каква боя да използва. Именно опитните колористи разбират най-много от оцветяване и кои съставки са най-щадядщи за кожата и косата. 

Някои по-евтини бои са с тежки съставки, които водят до дразнене, сърбеж и парене след нанасянето им. 

четки за

Pixabay

Обърнете внимание на превенцията 

Веднага щом усетите болка в косата, не чакайте тя да се засили и продължи с дни, а вземете мерки. Може да се нуждаете от подхранване, освежаване или някои витамини и минерали, за да подобрите здравината и вида й. 

Обърнете внимание на това как се решете и с какви четки и гребени. Не дърпайте прекалено рязко и намалете използването на пресата, ако видите, че косата ви е по-изтъняла и без блясък. 

Независимо дали болката в косата е причинена от прекомерно стилизиране, мигрена или недостатъчна грижа, най-добре за нея е да й дадете малко почивка. Спрете да я изправяте и сушите за известно време. Може да се наложи и да не я боядисвате всеки месец, за да може да стимулирате регенерацията на космите. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари