IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четки и уреди за коса – колко често да ги почиствате?

12 август 2020 14 30

В сешоара се натрупва доста прах

Четки и уреди за коса – колко често да ги почиствате?

Гребенът, четките за разресване и изправяне, сешоарът, машата за къдрици, пресата... Това са основните „оръжия“ на една жена за перфектната прическа. Някои биват използвани всеки ден, а други поне 2-3 пъти седмично. А колко често се почистват?

Признайте си! Може и да премахвате замърсяванията от гребена от време на време, когато видите, че има нужда, но за по-обемните четки и уреди, с които стилизирате косата си, не се сещате. А по тях се наслагват прах, естествени масла и куп нечистотии, които отиват направо върху космите.

Грижата за аксесоарите за коса и уредите е много важна. Така както почиствате зъбите си редовно, същото трябва да правите и с тях, макар и не всеки ден.

Защо е необходимо да почиствате четките за коса?

Ние решим косата си всеки ден, но що се отнася до почистването на четката, не сме толкова стриктни. По нея се натрупват мъртви клетки от кожата на главата, косми и мазнини, които прехвърляте върху косата. Това може да причини зачервяване или възпаление на скалпа, ако имате някакви рани, които лесно се инфектират от мръсотията. Отделно причинява по-лесното омазняване и прави грижата за косата по-неефективна.

четка за

Pexels

Защо трябва да почиствате уредите за стилизиране?

Докато по зъбите на гребена мръсотията си личи, плочите на пресата за коса невинаги показват, че трябва да се забършат. Понякога по тях попадат бактерии и замърсявания, които не се виждат с просто око. Ето защо трябва да ги почиствате преди или след всяко използване.

Според дерматолози, ако всеки ден си изправяте косата или ползвате електрическа четка или маша за къдрици, то те трябва да се дезинфекцират поне веднъж на 30 дни. В противен случай замърсяванията по тях могат да причинят редица проблеми с кожата и косата.

В случай, че ползвате пяна или лак за коса, след което някой уред, по тях полепва невидим слой от продукта, който вреди на скалпа, защото може да е „развъдник на бактерии“. Това ще познаете, когато нагреете уреда и усетите мирис на изгоряло.

сешоар, уреди

Pexels

А как и колко често да почиствате сешоара?

Жените имат дълги коси и не могат без този уред. Някои го използват поне два пъти седмично. Но съхранението при всяка е различно. Ако оставяте сешоара на нощното шкафче или на друго място, като не го прибирате, в него се натрупва прах, Освен това в предната му част, откъдето излиза горещият въздух, може да има замърсявания от пипането с ръце и въздуха в помещението.

В сешоара се натрупват замърсявания, които трябва да се чистят поне веднъж месечно. Вземете вашия и вижте дали задната част се разглобява. Често там има ситна мрежа, по която полепва всичко. Нея може да забършете с леко влажна кърпа или памучен плат, след което да я върнете обратно.

С антибактериална кърпа може да минавате цялата повърхност на сешоара, като при предната и отвътре. Важното е да не го мокрите, за да не се развали.

гребен, четка,

Pexels

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари