IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 причини за изсушаване на скалпа

28 април 2020 11 00

Ето как да се справите с проблема

Снимка: iStock

Сухият и люспещ се скалп на главата може да се превърне в сериозен проблем, ако не му обърнем внимание навреме. Заради по-честото къпане и спазване на по-строга лична хигиена, той се среща при мнозина по време на изолация. Но освен него, има и други причини, смятат дерматолози.

Защо кожата на главата се изсушава лесно?

Има няколко причини, водещи до сух скалп. Това са различни сезонни алергии, себореен дерматит, псориазис. Също така, използването на неподходяща козметика, в комбинация с някои вредни навици, също променят състоянието на кожата на главата.

4 основни причини за изсушаването на скалпа

коса Pixabay

Pixabay

Ако в момента скалпът на главата е сух и усещате сърбеж и дразнене, то първо трябва да откриете причината за това, преди да предприемете лечение. Понякога миенето на косата с некачествен шампоан, липсата на балсам или някои кожни състояния, могат да ви създадат въпросните проблеми.

Причина №1 – неправилно хранене

Продуктите с голямо съдържание на въглехидрати, които някои ядат всеки ден, са вредни не само за фигурата. Те се отразяват зле и на състоянието на вашия скалп. Консумацията на вредни храни като чипсове, снаксове, бургери и тестени изделия, причиняват запушване на порите на скалпа, което води до натрупването на люспи.

Решението – Ако имате склонност към пърхот, трябва да промените режима си на хранене и да наблюдавате ще има ли разлика. Също така, за да намалите сухотата на скалпа, може да приемате добавки, богати на омега-3 мастни киселини, като рибено масло. Авокадото, например, също е богато на полезните мазнини.

Цинкът, заедно с витамините А, В и С, както и приемът на достатъчно вода, също могат да насърчат хидратацията и здравината на кожата на главата.

вредна храна,

IStock

Причина №2 – неподходящи продукти за коса/вредни навици

Ако нямате пърхот, то козметиката за коса, която ползвате и начинът, по който я стилизирате, най-вероятно са виновни за сухия ви скалп. Някои гелове, кремове, балсами, шампоани и спрейове могат да причинят натрупването на люспи и сърбеж по скалпа, обяснява пред „Glamour“ д-р Лоръл Джерати. По думите на дерматолога, техните съставки могат да доведат до обрив, контактен дерматит, дразнене и алергии.

Честото или обратното – по-рядкото миене на косата с шампоан, също е сред водещите фактори за изсушаване на скалпа. Според д-р Джерати, изсушаването се получава заради прекомерното миене на скалпа и ползване на повече шампоан от необходимото. Отделно, когато косата стане прекалено мръсна и не се измие навреме, мръсотията се натрупва и е налице сърбеж.

Решението: Започнете с това да миете косата си по едно и също време. Създавайки си правилен режим, ще се погрижите и за вашия скалп. Нека измиванията ви са до 2 пъти седмично. Ако употребявате сух шампоан, сведете използването му до минимум, защото самият прах може да дразни скалпа ви. В случай, че шампоанът, който ползвате, причинява сухота и дразнене, е добре да се консултирате с дерматолог. Той ще ви направи определени изследвания, с които да определи кой продукт е най-подходящ за вас.

По време на изолация, ако имате възможност, намалете използването на гелове, лакове за коса и спрейове и си водете записки има ли промяна в състоянието на скалпа.

шампоан, жена

IStock

Причина №3 – себореен дерматит

Понижена имунна система, стрес, напрежение, употреба на някои медикаменти и нездравословното хранене могат да отключат себореен дерматит, при който кожата на главата отделя пърхот. При него кожната бариера на главата е нарушена, вследствие на което скалпът е сух и се образуват множество люспи/плаки.

„Пърхотът се причинява от свръхпроизводство на масла или други секрети в кожата“, обяснява д-р Карлос Уесли, козметичен хирург и специалист по косопад. По думите му, когато в скалпът произвежда прекалено много мазнини, това блокира мъртвите клетки и те по-трудно се отделят, като се натрупват една върху друга. Ето защо хидратацията на скалпа и лечението със специализирана козметика е много важно.

Решението – пърхотът не може да изчезне напълно, но пък може да се намали неговото количество. Първото нещо, от което се нуждаете, е качествен шампоан против пърхот, който да се използва поне 2 пъти седмично. „Продуктите, съдържащи катран, цинк пиритион или селениев сулфид, са най-полезни“, отбелязва още д-р Уесли. Той препоръчва да нанесете продукта на мокра коса и да изчакате около 5-10 минути преди да го отмиете, за да може активните му съставки да влязат в контакт с кожата.

„На повечето хора препоръчвам да го използват само на скалпа, а не на цялата коса, защото той е доста изсушаващ“, предупреждава специалистът.

Ако дори след използването на шампоан против пърхот, скалпът е сърбящ и сух, то може да се наложи да посетите дерматолог, който да ви изпише приема на стероиди. На пазара има и различни видове хидрокортизонови кремове, които облекчават състоянието.

коса Pixabay

Pixabay

Причина № 4 – псориазис

Псориазисът е често срещано състояние на кожата, което може да причини зачервяване, лющене и изсушаване на скалпа. В сравнение с пърхота, люспите са много по-големи. Някои генетични промени, стрес, инфекции и прием на медикаменти, могат да са причина за влошаване състоянието на кожата на главата.

Псориазисът е възпалително заболяване, което може да рецидивира на определени моменти и изисква сериозно лечение.

Решението – хората с псориазис могат да използват определени шампоани, съдържащи катран, салицилова киселина или някои минерали, за да хидратират по-добре скалпа си. Дерматолозите изписват и стероидни лекарства, за да може по-лесно да се справят със сухотата, сърбежа, лющенето и дразненето на кожата на главата.

коса Pixabay

Pixabay

Кога да посетите дерматолог?

В случай, че скалпът ви е проблемен повече от седмица (имате сухота, дразнене, сърбеж или зачервяване), е необходимо да се консултирате със специалист. Също така, ако вече сте си купили специализирана козметика, но тя не е помогнала, консултацията с дерматолог е наложителна. Той ще определи най-точно вашата диагноза и ще ви предпише правилното лечение.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари