IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SPF 100 – слънцезащита от ново поколение

11 май 2021 11 30

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ефектите на слънчевата светлина върху кожата се дължат на въздействието на ултравиолетовите лъчи, които се разделят на три вида – UVA, UVB и UVC, като последните нямат отношение към кожата, тъй като се разсейват в атмосферата и не достигат до нас.

Ако излагането на слънчева светлина е умерено, ползите надвишават риска. Излагането на слънце обаче е необходимо и за синтеза на витамин D в кожата. UVA лъчите стимулират синтеза на витамин D в кожата, а неговите многостранни функции са широко известни – за костите, имуномодулиращ и противовъзпалителен ефект, както в определени граници профилактика на туморогенезата. Не на последно място слънчевото греене има добър ефект и върху психичното здраве.

Добре известно е, че прекомерното излагането на слънце може да причини изгаряния на кожата, фотостареене, пигментни петна и да увеличи риска от рак в дългосрочен план, тъй като кожата има имунологична памет. Кумулационната доза в определена степен води и до съответните промени, познати ни като мутации.

Притеснителни сигнали са появата на незарастваща рана. Много често ракът на кожата не се изявява с клинични оплаквания. Появява се като „раничка“ или петно, които не водят до проява на субективни оплаквания – например сърбеж или болка. Когато една лезия, започне да кърви или да отделя секрет, тогава пациентите търсят лекарска помощ, но това са късни сигнали.

Проучвания показват, че слънчевите изгаряния допринасят за патогенезата на плоскоклетъчния карцином, базалноклетъчния карцином, както и злокачествния меланом.

Актиничните кератози нарастват значително по честота през последните 10 години. Най-често се изявяват като червени или розови петна по фотоизложените участъци (лице, глава, ръце), без наличието на субективни оплаквания. При някои хора те са покрити с „люспички“ и може да се проявяват още болка или сърбеж.

Актиничната кератоза има потенциала да се развие в немеланомен рак на кожата. Това е третото най-диагностицирано заболяване от дерматолозите в целия свят - след атопичния дерматит и акнето. Причинява се основно от изменения в ДНК на кожните клетки под влияние на слънчево греене.

Препоръки за предпазване на кожата и превенция на предракови и ракови образувания:

Нанасянето на слънцезащитен крем трябва да бъде поне 15 до 30 минути преди излизане навън, за да се образува ефективен слънцезащитен филм. Значение има още използването на балсам за устни или червило, които имат слънцезащитен фактор поне 30. Препоръчва се избирането на слънцезащитен продукт с широк спектър, който предпазва както от UVA, така и от UVB лъчение. Важно е да бъде водоустойчив и с SPF (sun protection factor) 30 или повече.

SPF или слънцезащитният фактор измерва колко слънчева енергия е необходима, за да предизвика слънчево изгаряне, когато ползваме слънцезащитен продукт, в сравнение с незащитена кожа. SPF не е пряко свързан с времето на слънчево излагане, а с количеството слънчева експозиция.

Слънцезащитният фактор за всяка кожа трябва да бъде балансиран спрямо кожния фототип и навиците на експозиция. Правилното използване на слънцезащитни продукти трябва да се комбинира с избягване на обедното слънце и носенето на защитно облекло и очила, като част от общия режим на слънцезащита.

Насърчаването на използването на слънцезащитни продукти е неразделна част от програмите за превенция, насочени към намаляване на ултравиолетовите радиационни увреждания и рака на кожата. С оглед компенсиране нанасянето на недостатъчно количество слънцезащитен продукт и постигане на реална оптимална фотозащита на кожата, през последните години се появиха и продукти с SPF 100, които осигуряват максимално висока защита срещу UVB и UVA радиацията.

Eucerin Actinic Control е ново, сертифицирано медицинско изделие от Eucerin с много висок слънцезащитен фактор – SPF100. То е специално предназначено да се използва като част от превенцията на актинична кератоза и немеланомен рак и като съпътстващо лечение на актинична кератоза.

Животът на хората, диагностицирани с кератоза, се променя драстично. Те не могат да спортуват на открито, не могат да играя с децата си на открито, нито да се любуват на слънцето. На пръв поглед животът им спира.

По този начин намаляваме риска от немеланомен рак на кожата, като паралелно с това продължаваме да водим нормален начин на живот, без ограничения в излагането ни на открито.

Понастоящем лицензираните слънцезащитни съставки, които се използват често, рядко причиняват алергични или фотоалергични реакции. Нивата на витамин D не се влияят значително от редовното използване на слънцезащитен крем. Използването на слънцезащитни продукти намалява както развитието на предракова актинична кератоза, така и повторната поява на плоскоклетъчен карцином.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари