IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Боядисване на косата – какво е демиперманентен цвят?

17 март 2023 10 30

Ето какво трябва да знаете за техниката

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Смяната на цвета на косата ви е сигурен начин да се почувствате различни и свежи. Освен ако... цветът се окаже неправилният за вас, избледнява бързо или пък ви прави много по-стари. Оказва се, че всъщност новата тенденция за медни кичури, която сте видели в социалните мрежи всъщност не ви подхожда, но сега трябва да се примирите с получения резултат поне за няколко седмици.

Ако сте използвали трайна боя за коса, горният сценарий е най-лошият за вас. Ще са ви необходими много корекции, за да можете да върнете нещата в предишния им вид. Трябва да добавите зелено или синьо, за да неутрализирате медта. Процесът може да отнеме месеци и косата ви ще бъде изключително изтощена, когато приключите.

Сега си представете, че вместо това сте използвали демиперманентен цвят. Вместо да се опитвате да неутрализирате червената коса или да използвате амоняк върху вече изрусени кичури, този меден цвят просто ще избледнее след 24 измивания. Демиперманентният цвят на косата е като братовчед на полуперманентната боя, който обаче има малко повече издръжливост. Докато полупостоянният цвят се измива в рамките на няколко къпания, а постоянният никога не изчезва, демиперманентният издържа до 30 измивания, ако не използвате твърде гореща вода. Освен това демиперманентните бои не съдържат амоняк, така че няма да повредят или променят трайно косата ви, както ще го направи трайната боя.

Това е идеалното решение за всяка от вас, която е склонна да промени цвета на косата си, но не е сигурна дали ще издържи с новия дълго време. Любителите на експериментирането също попадат в тази категория, така че, ако сте от тях, тази статия е за вас.

Какво е демиперманентен цвят?

Демиперманентната боя за коса е малко по-трайна от полуперманентната боя, но по-малко трайна от перманентната. По скала от „това никога няма да напусне косата ви“ и „отмива мигновено“, демиперманентът попада някъде по средата.

Всичко се свежда до химията. Има много различни химикали, които могат да се използват за боядисване на косата, и категориите имат известно припокриване. Трайните бои включват проникването на малки цветни молекули в косата, които след това се превръщат в по-големи молекули чрез химическа реакция. Тези по-големи молекули се вграждат в косата. С други думи, те няма да се измият.

Полутрайните бои, от друга страна, разчитат предимно на дифузия на боята в кутикулата на косъма. Тук няма включени химически реакции. Молекулите на боята не са вградени в косата, което означава, че полутрайната боя ще продължи да се измива с всяко къпане.

боядисване, къдрава

Снимка: iStock

Демиперманентните багрила са някъде по средата. Тук магията се крие в проявителя на цвят. Той помага да се отвори кутикулата на косъма, позволявайки на молекулите на багрилото лесно да проникнат. В зависимост от нивото на проявителя, което използвате, той може също да осигури известно изсветляване на косата, като степента зависи от концентрацията на пероксид.

Демиперманентната боя използва лек пероксиден проявител с малък обем, за да позволи на цветните молекули да проникнат и да покрият повърхностния слой на кутикулата на косъма – и само повърхностния слой. Поради ниската концентрация на пероксид, той няма да изсветли косата ви, като добрата новина е, че няма и да я увреди. Това е чудесен вариант за всеки, който иска да изравни неравномерен цвят, да добави леки светли кичури или да тонизира матови или месингови акценти.

Ниско ниво на проявител придава на демиперманентния цвят известна устойчивост, но се очаква той да издържи само около 24 измивания, преди това цветно покритие да изчезне.

Ползи от демиперманентното боядисване

Колористът Рекс Джимисън казва, че демиперманентният цвят има пет основни предимства пред перманентния цвят – няма амоняк, по-лесно се измива, добавя повече блясък, по-лесно е за промяна и се обработва по-бързо.

Липсата на амоняк означава, че демитрайната боя няма да увреди или изсуши косата ви по начина, по който трайната боя ще го направи. Все пак вие ще получите онази очевидна промяна, без обаче да изпитвате щетите, които идват с постоянната боя. И тъй като този цвят избледнява с времето, няма да се налага да се притеснявате за корекции на корените или израстването им. Косата ви трябва да се върне към първоначалното си състояние след няколко измивания.

боядисване, избор

Снимка: iStock

Постоянната боя, от друга страна, се нуждае от професионална грижа на всеки три до шест седмици, за да бъде в крак с растежа на кичурите. С демиперманентната боя може да изкарате осем или 12 седмици, защото тя избледнява постепенно и ще бъде по-малко забележима разликата с естествения ви цвят. Така че това е чудесен вариант, ако имате ограничен бюджет или не можете да посещавате салона за красота всеки месец.

Демиперманентната боя за коса се предлага в крем или течност – и може да бъде персонализирана според вашите нужди за цвят. В течно състояние демиперманентният цвят може да бъде разреден за по-прозрачен или фин оттенък за тези, които не искат да експериментират толкова много с цвета или търсят по-малко драстична промяна.

Как да използвате демиперманентна боя?

Демиперманентната боя за коса не може да изсветли косата ви, но има много неща, които може да направи. Изберете демиперманентна боя, ако попадате в следните категории:

► Искате да имате по-тъмни кичури – Демиперманентната боя за коса може да потъмни косата ви с около три нюанса. Фризьорите обаче препоръчват да се придържате към две нива над вашия естествен цвят, защото по този начин ще поддържате новия цвят много по-добре.

► Искате да разсеете сивите коси – Ако сте с по-малко от 50% сиви коси, демиперманентният цвят може да смеси и тонизира сивата ви коса, за да блести като естествени акценти – просто няма да ги покрие изцяло. Имайте предвид, че вашият цвят ще бъде по-малко непрозрачен.

► Искате да опитате нов, смел цвят – Може да изпробвате демиперманентна боя с живи цветове като червено, лилаво или синьо. Те ще загубят своята жизненост, но ще избледняват бавно с течение на времето. Ако промените решението си или искате да опитате нов цвят следващия месец, няма да е необходимо да се подлагате на цял процес на корекция на цвета.

► Имате нужда от освежаване – Демиперманентната боя може безопасно да се използва върху горната част на перманентната боя за освежаване на избледнели краища или ретуширане на корени, без да причинява допълнителни щети.

► Искате да опитате нов нюанс – Блондинките могат да използват полутрайни цветове, за да изпробват забавни нови нюанси като розово или медно. Това работи и при по-тъмна коса, но резултатите са много по-фини. Повечето тонери попадат в полутрайната категория, защото се отмиват много бързо, но можете да използвате демиперманентна боя като по-дълготраен тоник, за да осветлите матовата или месингова коса.

Боядисване на косата – популярни цветове за пролетта

Нови прически – италианският боб ще диктува през пролетта

Пролетни прически – 6 популярни цвята за сезона

Как да запазим цвета по-дълго?

Вашият демиперманентен цвят ще се измие в крайна сметка – това е красотата му! Но може да отложите този ефект във времето, като ограничите миенето на косата и използвате сух шампоан. Също така е добре да използвате балсами и шампоани, които запазват жизнеността на цветовете. Тук е добре да се съветвате с фризьор, който ще ви препоръча формули за нежно почистване и подхранване, които не премахват цвета.

боядисване на

Снимка: iStock

От друга страна, ако се сдобиете с цвят, който мразите, не е нужно да живеете с него дълго. Можете да ускорите процеса на избледняване на демиперманентна боя, като използвате избистрящ шампоан – просто не забравяйте да продължите със супер овлажняващ балсам, защото избистрящите шампоани могат да бъдат изключително изсушаващи.

За още новини от света на красотата и лайфстайла последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари