IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Боядисване у дома - 6 грешки, които не бива да допускате

27 май 2023 10 30

Разделяйте косата си на по-малки пластове в определен ред

IStockphoto

IStockphoto

Боядисвате ли си косата у дома? Не всеки има достатъчно време или пари, за да посети салона. А и след пандемията много жени установиха, че могат да се справят отлично с тази задача и така да спестят някой лев. Макар че не говорим за техники като балеаж или руси кичури, не е толкова лесно да намажеш боята и я измиеш след определено време. Понякога стават някои грешки, които могат да променят начина, по който изглежда вашата коса. 

Перманентната боя за коса е идеалният вариант, ако искате дългосрочна промяна на цвета на косата. Дори и да не ви хареса, тя пада по-бързо и може да я замените с друга. Но полутрайната ще се отмие едва след 20 пъти под душа. Докато трайната издържа най-много, но с нея може най-лесно да си съсипете гривата, ако не внимавате. 

Освен това, ако боядисвате косата си у дома за първи път и не сте сигурни какво количество ви е необходимо, ще трябва да вземете поне две кутии. Тънката и дебелата изискват различен подход - нещо, което някои подценяват. Това може и да ви накара да слагате повече боя, отколкото е необходимо, за да покрие добре. 

Ето основните грешки, които трябва да избягвате, когато боядисвате косата си у дома:

боядисване, къдрава

IStock

1. Увредена коса не бива да се се боядисва

Една от най-големите грешки, която можете да направите, е да боядисате косата си, когато тя е увредена. Тогава тя е суха, с чупливи и сплитащи се краища. И химикалите в боята само ще я прецакат още повече. Имайте предвид, че използването на боя за коса от кутия е по-евтино от боядисването на косата ви в салон, тъй като боята за коса в кутия от магазина е по-силна от тази, която предлагат специалистите. 

„Боята в кутия обикновено е с по-концентрирана формула, защото трябва да работи върху косата на всеки, който си я купи“, казва фризьорът и собственик на салон Сабит Хантал пред Sunday Edit. „Тъй като е формулирана толкова силно, тя крие и повече рискове“, добавя той. 

Ако искате да имате здрава и лъскава коса, не бива да ползвате боя, ако тя е увредена. По-добре е да се подстрижете и потърсите специална козметика за нейното подхранване и насърчаване на растежа. Едва след това, при подобрение, може да прибегнете към боядисване. 

Друг огромен недостатък на боядисването на вашата третирана или увредена коса е, че тя може да стане по-тъмна, отколкото желаете. Особено в краищата, където има повече накъсвания и сухота. Причината е, че увредената коса е силно пореста, което означава, че ще попие повече пигмент. 

2. Не мийте косата си непосредствено преди боядисване

Чували ли сте, че трябва да отидете с мръсна коса в салона, за да ви боядисат? Колкото и да ви се струва странно, избягвайте да миете косата си по-малко от 24 часа преди да я боядисате.Така ще запазите естествените масла в скалпа, които го предпазват. Те създават един вид защитен слой, който предпазва от химикалите в боята. Когато измиете косата си в рамките на 24 часа след нанасянето на боята за коса, това ще доведе раздразнение и дори сърбеж на чистия ви скалп. От друга страна, нанасянето на боя за коса върху немита коса предпазва както нея, така и скалпа от боята и всяко последващо раздразнение.

„Мазнината служи като допълнително покритие, така че когато отидем да разрушим кутикулата, има по-малко увреждане и накъсване на косата и дразнене на скалпа ви“, казва фризьорката Тери Фе' пред Makeup.com. В случай, че искате да боядисате косата веднага след измиване,  знайте, че скалпът ви ще има много по-малко защитна бариера. В този случай трябва да използвате боя за коса, която не съдържа амоняк. Така ще намалите риска от парене, зачервяване и дразнене. 

шампоан, взимане

IStock

3. Не използвате качествен окислител 

Става дума за крема-оксидант, който разширява кожичките на скалпа и позволява на боята да навлезе чак до корените.Тоест той помага за по-лесното проникване на боята в косъма и му помага да придобие постоянен цвят.

Обикновено в кутията с боя, която взимате от магазина винаги има и тубичка с окислител. Но ако сте си взели по-качествена боя от конкретна марка, може да ви се наложи да си го купите допълнително. В този случай използвайте този, който се препоръчва за цвета на косата, който използвате. Добре е той да е от същата марка и серия като боята за коса. Ако все пак попаднете на неподходящ, цветът на косата ви може да е друг или стане неравномерно разпределен.

Окислителят зависи от вашия тип коса и качеството на косъма. Повечето марки предлагат такива с номер 10, който обикновено е подходящ за нанасяне на цвят на косата, който е подобен на вашия основен. Ако искате  да покриете белите косми, то трябва да изберете поне номер 20. За по-сериозна промяна на тона е добре да се консултирате със специалист. 

Боядисване на косата – какво е демиперманентен цвят?

Боядисване на косата – популярни цветове за пролетта

Допаминово боядисване – кой цвят е най-актуален?

боя за

IStock

4. Неравномерно боядисване

Друга голяма грешка е, че при боядисването у дома се получава неравномерно нанасяне на продукта. Това става, най-вече при гъста и по-обемна коса, когато не разделяте косата си на по-малки кичури в определен ред. Освен ако нямате много къса коса, може да е трудно да боядисате кичурите си качествено у дома.

За да избегнете неравномерно нанасяне на боята или пропускане на някоя част с бели косми, помолете близък да ви помогне. И разчитайте на двойно огледало и специална четка за мазане и разресване. Също така може да започнете първо от задната част на главата, преминавайки към кичурите коса на слепоочията, като завършите с тези на темето.

Не забравяйте, че първо трябва да нанесете боята в корените си, след това да я разнесете по цялата дължина на косата. Това става с помощта на гребен. Зоната на корените е мястото, където започва повторното израстване на косата и има тенденция да бъде най-малко увредена. Затова се нуждае от най-дълго време за обработка и най-много боя. 

5. Не забравяйте да следвате инструкциите внимателно 

От съществено значение е да следвате насочите, написани в листовката на боята за коса. Когато става въпрос за боядисване на косата у дома, е важно да знаете как да смесите правилно боята за коса с окислителя и колко дълго да я оставите да престои върху косъма. Ако не следвате внимателно всички инструкции, вероятно ще получите резултат, който няма да ви хареса. Например по-тъмна от очакваното коса. Да не говорим,че може да я увредите. 

Дори ако сте боядисвали косата си няколко пъти преди и ползвате една и съща боя, си припомнете инструкциите и това колко време ще ви е необходимо от началото до края. 

боядисване на

IStock

6. Внимавайте с кожата или дрехите си

Друга голяма грешка, която хората допускат, когато боядисват косата си у дома за първи или пореден път е, че не щадят кожата си. Нанасяйки продукта с четката те трябва да са особено внимателни с областта около челото, ушите и врата. В противен случай се получават петна, които после трудно падат. Това може да доведе до някои проблеми. Можете предварително да намажете с крем или вазелин на местата, където често остава боя. 

В допълнение към носенето на защитни ръкавици, можете също да сложите и пелерина. Така ще защитите както кожата, така и дрехите си от петна, които не винаги се изпират. 

За още съвети за грижа за косата и тенденции от света на красотата последвайте профила на Tialoto в Instagram и страницата във Facebook.

КоментариКоментари