IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Черни точки – как да ги премахнете по безопасен начин

29 юли 2023 09 00

Препоръчва ли се стискането

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Черни точки – почти всеки от нас ги има. Независимо дали Т-зоната ви е осеяна с тях, или от време на време имате няколко изникващи около носа ви, този досаден проблем е наистина толкова често срещан, колкото си мислите.

Другото универсално нещо за черните точки? Желанието да ги стиснем, да ги чоплим и да ги премахнем. Повярвайте ни, разбираме ви напълно – стискането на черни точки е едновременно невероятно изкушаващо и може да бъде доста удовлетворяващо. Но жестоката истина е, че няма да ви донесе нищо хубаво, когато става въпрос за здравето и красотата на кожата. Казано накратко – експертите препоръчват да се избягва изцяло.

За щастие има други, по-безопасни начини за премахване на черните точки, които не включват раздразнение, зачервяване и белези по кожата. Също така съществуват и няколко трика, с които можете да предотвратите появата на черни точки, така че да улесните живота си още повече.

Какво са черни точки?

Черната точка е отворен комедон – пора или космен фоликул, който е запушен със себум, мъртва кожа и бактерии. При черните точки комедонът е бил изложен на въздух, който окислява уловената мазнина, мъртвите кожни клетки и придава на запушената пора тъмнокафяв или черен цвят. Това е значително различно от други видове акне, като белите точки – които са затворени комедони – и възпалително акне, отличаващо се с пъпки и кистозни белези.

Трябва ли да стискате черните точки?

Въпреки че стискането на черни точки може да е изкушаващо, всички експерти казват, че не трябва да му се поддавате. Това всъщност може да влоши състоянието ви, да не говорим за причиняване на болка, белези и допълнително дразнене. Именно затова, срещата с опитен професионалист, който е обучен за правилното премахване на черните точки, е най-добрият ви залог.

черни точки

Снимка: iStock

Ако все пак не можете да устоите на желанието, дерматолозите препоръчват да използвате чисти пръсти, увити в кърпичка, вместо екстрактори или други устройства, които могат да пробият кожата и да оставят белези.

Как да предотвратим черните точки?

Черните точки са причинени от запушени пори, така че превенцията е свързана с поддържането на чисти пори. За да направите това, най-простото, най-лесното и най-важното нещо, което можете да направите, е просто да поддържате кожата си чиста. Мийте лицето си два пъти на ден, както и след прекомерно изпотяване. Това ще предпази кожата от натрупване на масло и мъртви клетки. Можете да използвате обичайния си почистващ продукт или такъв, който съдържа ексфолираща съставка като салицилова киселина.

ексфолиране istock

Снимка: iStock

Уверете се, че правите редовно ексфолиране. Дерматолозите препоръчват химически ексфолианти, като ретиноиди, гликолова киселина и салицилова киселина. Те са по-нежни от физическите, така че може да предотвратите и третирате черни точки, без да причинявате ненужно увреждане на кожата.

Как да си направите скраб срещу черни точки?

Ефективни ли са лентите за премахване на черни точки?

Как да премахнете и лекувате черните точки?

Дерматолозите препоръчват ексфолиране два до три пъти седмично, за да помогнете за премахване на съществуващите черни точки. Точно както при превенцията, салициловата киселина е отличен избор тук. Тя е по-добра за лечение на черни точки, защото е фоликулотропна, което означава, че може да проникне навътре през космения фоликул и мастната жлеза, за да стигне до мястото, където започват черните точки. Оттам може да разгради и разтвори излишното масло, което допринася за запушването на порите.

Ретиноидите са друг добър избор за лечение на черни точки, тъй като те балансират начина, по който мастната жлеза в космения фоликул изпарява. Съветът е да използвате адапаленов гел, като имайте предвид, че съставките може да направят кожата ви по-фоточувствителна, така че е по-важно от всякога да използвате широкоспектърен слънцезащитен крем с поне 30 фактор.

лепенки за

Снимка: iStock

Ако имате нужда от допълнителна помощ за премахване на черните точки, лентите за пори са подходящи за използване, стига да го правите веднъж или два пъти месечно. Те могат да бъдат абразивни за кожата, така че прекомерната употреба може да причини дразнене. Имайте предвид, че въпреки че са чудесно бързо решение, ако не използвате гореспоменатия план за превенция за поддържане на порите чисти, тези черни точки в крайна сметка ще се върнат, след като ги премахнете.

За още тенденции за красота и грижата за кожата последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари