IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Черни точки – как да се отървете от досадния проблем

27 март 2021 10 30

Дерматолози споделят своите професионални съвети

Снимка: iStock

Грижата за кожата е едно от най-важните неща в ежедневието ни. Въпреки че през последните месеци излизаме все по-рядко, работим от вкъщи и не се срещаме толкова често с приятели и познати, това не означава, че трябва да забравяме за лицето и тялото си. Колкото и да не ни се вярва, кожата може да се увреди дори от синята светлина, която се излъчва от екраните на компютри, телевизори и телефони. Именно затова трябва да обърнем специално внимание на външния си вид, дори и да стоим вкъщи и да четем любимата си книга.

Един от най-досадните проблеми, с които почти всеки от нас се е сблъсквал, е появата на черни точки. Тези малки, упорити петънца често се сравняват с хлебарките, защото са също толкова неприятни и трудни за премахване. Всеки път, когато се опитате да се отървете от една черна точка, на нейно място се появяват още дузина и така до безкрай.

Колкото и удовлетворяващо да е стискането на черни точки, те се връщат отново върху лицето с пълна сила. Затова от Allure потърсиха отговор на въпроса, който интересува всички ни, а именно „Как да се отървем от черните точки?“. Дерматолози споделят своите съвети и препоръки относно проблема в зависимост от неговата интензивност.

Какво точно са черните точки?

Преди да се опитате да изчистите кожата си от черни точки, е добре първо да разберете какво са те всъщност. „Черните точки са окислена смес от масло и мъртви кожни клетки, които засядат в порите, а излагането на въздух е това, което ги кара да се окисляват и да стават черни“, обяснява дерматологът Рейчъл Назарян пред Allure.

черни точки

Снимка: iStock

Техническото наименование на черната точка е отворен комедон, като комедонът е научен термин за акне. Има два различни вида комедони – отворени (черни точки) и затворени (бели точки). Както казва дерматологът Шари Марбейн, черните точки се характеризират с разширено отваряне на космения фоликул, причинено от натрупване на себум и възпаление.

Въпреки черния си цвят, точките нямат нищо общо с мръсотията. „Наличието на черни точки не е показател, че имате лоша лична хигиена“, категорична е Марчбейн. Лошата новина е, че някои хора имат генетичен компонент за черни точки, което означава, че са по-склонни да се сдобият с тях.

Как да третирате черните точки?

Когато става въпрос за премахване на черните точки или какъвто и да е вид акне, има два начина, по които може да го направите – можете да си направите продукти у дома или да посетите дерматолог. Най-доброто лечение за вас ще зависи от много различни фактори, включително вида на кожата, интензивността на проблема и наличието на алергии към различни съставки.

1. При леки черни точки опитайте скраб със салицилова киселина

Дерматологът Джошуа Цайхнер е категоричен, че най-добрата съставка срещу черните точки е салициловата киселина. Казва, че тя премахва излишното масло и помага за ексфолирането на клетките от повърхността на кожата.

Най-добрият начин за използването на тази съставка е чрез нежен скраб за лице, който действа като двойно оръжие – премахва черните точки и ексфолира кожата. „Комбинацията от физическото ексфолиране от скраба и химическото ексфолиране от салициловата киселина може да помогне за поддържане на чисти пори“, казва Цайхнер пред Allure.

скраб за

Снимка: iStock

Въпреки примамливите ефекти на скраба, трябва да запомните, че честото му използване може да причини раздразнение на кожата. Затова експертите съветват да прилагате продукта три пъти седмично за мазна кожа и само веднъж седмично за чувствителна. В дните, в които не използвате скраб, го заменете с нежен почистващ препарат, съдържащ салицилова киселина.

2. За по-упорити черни точки използвайте ретиноиден крем

Шари Марчбейн казва, че ретиноидите могат да помогнат за лечението на черни точки и запушени пори като намаляват лепкавостта на клетките, които запушват порите, като в същото време ускоряват скоростта, с която кожата се регенерира. Въпреки че има много митове за ретинола, истината за съставката е, че правилният процент и режим могат напълно да трансформират кожата.

крем за

Снимка: Pexels

Ако имате чувствителна кожа, използвайте ретиноиден крем без рецепта, който съдържа 0,5% ретинол. За по-упоритите черни точки ще трябва да се свържете с дерматолог, който да ви предпише ретиноиден крем с рецепта.

3. При тежки случаи може да са необходими хапчета

Когато всичко друго не върши работа, вашият дерматолог може да предпише перорално лекарство, което да помогне в проблема. „Ако локалните лекарства не вършат работа, лекарства като противозачатъчни хапчета и спиронолактон намаляват производството на масло и могат ефективно да лекуват черни точки“, казва Цайхнер пред Allure. Според него, те ще ви отърват от черните точки и ще предотвратят появата на нови. Важно е обаче да се отбележи, че тези лекарства са предназначени за хора, които страдат от интензивна поява на черни точки.

Както оралните контрацептиви, така и спиронолактонът действат на хормонално ниво, за да помогнат за намаляване на производството на масло в кожата. Преди да предприемете приема на каквито и да е било лекарства, трябва задължително да се свържете с вашия лекар за консултация.

4. Не забравяйте за хидратацията

Казвали сме го и преди, но ще го кажем и сега – овлажняването е решаваща стъпка във всяка рутинна грижа за кожата, дори и при такава, склонна към акне. Според експерти, всички лечения против черни точки могат да причинят изсушаване и да създадат други кожни проблеми. Именно затова е много важно да поддържате правилния воден баланс, за да имате възможност да продължите с употребата на ексфолиращи продукти.

крем за

Снимка: iStock

Ако имате чувствителна кожа и ретиноидният крем я изсушава прекалено, опитайте се да нанесете продукта върху овлажнител. Винаги използвайте некомедогенни овлажнители, които са формулирани специално, за да не запушат порите.

Още съвети за това как да се грижите за кожата си ще научите от дигиталното събитие "Светът на Tialoto", което ще се излъчи на 31 март от 14:15 на живо във Фейсбук. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари