IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Суха кожа през лятото: 4 домашни маски

31 юли 2023 10 40

Ето кои съставки ще ви помогнат при проблема

Снимка: IStockphoto

Снимка: IStockphoto

Усещате ли, че кожата ви е твърде суха, когато температурите навън скачат? С парещите слънчеви лъчи тя не само може да изгори, но и да стане дехидратирана. Това води до парене, сърбеж и лющене. Въпреки че топлината води до изпотяване този сезон, тя може да причини напукване, фини линии и по-голяма чувствителност.

Сухотата в комбинация с ултравиолетовите слънчеви лъчи и мръсотията във въздуха могат да доведат до лющене. Това прави лицето по-сухо и грубо на допир.

Слънцезащитните кремове действат като защита и помагат при възстановяване на щетите от слънцето, Но ако искате да запазите блясъка на кожата, е необходимо качествено овлажняване и предварително мазане преди плаж/басейн.

Има много продукти с хидратиращи свойства. Те съдържат много полезни съставки за успокояване на кожата през лятото. Могат да помогнат и при изгаряне и зачервяване. Но освен тях няма лошо да разчитате и на някои неща, които държите в дома си.

Суха кожа през лятото – направете си домашна маска

маска за

Снимка: IStock

За да имате свежо и блестящо лице, трябва да нанасяте слънцезащитен крем редовно. И освен него да имате подръка качествен овлажняващ крем за лице – дневен или нощен.

Ето 4 домашни маски за лице, които да си направите при въпросния проблем:

С кисело мляко

То задържа влагата в кожата и съживява лицето, лишено от блясък заради вятъра и слънчевите лъчи. Истинското кисело мляко действа и като естествено избелващо средство. Медът овлажнява и също така има свойства за омекотяване и заздравяване на кожата.

Необходими продукти за маската:

няколко лъжици кисело мляко;
пчелен мед.

кисело мляко,

Снимка: IStock

Как да си приготвите маската за суха кожа?

Смесете 2 супени лъжици кисело мляко с 1 чаена лъжичка мед. Нанесете върху лицето си и изчакайте сместа да изсъхне напълно.
После отмийте с хладка вода и подсушете с мека кърпа.

Алтернативи на домашната маска

Смесете 2 много узрели ягоди, 1 ч. л. суров мед и 1 ч. л. кисело мляко. С тези съставки ще получите маска за избелване на кожата.

Смесете 1 ч. л. кисело мляко, 1 ч. л. зехтин и ¼ авокадо за овлажняваща и хидратираща маска, която също е доста ефикасна при суха кожа.

Маска със сандалово дърво и розова вода

Прахът от сандалово дърво (може и етерично масло) и розовата вода имат противовъзпалителни свойства. Освен това се намират лесно на пазара и са идеална комбинация за суха кожа през лятото.

Необходими продукти:

прах от сандалово дърво;
розова вода.

Как да приготвите маската със сандалово дърво?

Смесете 3 супени лъжици сандалово дърво на прах с няколко капки розова вода.

Нанесете пастата равномерно върху лицето си, което сте почистили предварително.
Отмийте след 15 минути и подсушете с мека кърпа. После нанесете овлажняващ крем.

Алтернативни маски

При акне и акне/черни точки в комбинация със суха кожа може да смесите по 2 супени лъжици куркума на прах и сандалово дърво на прах с топла вода. Получената паста нанесете върху определените зони. След около 15-20 минути изплакнете.

Маска за суха кожа с овесени ядки и краставица

Овесът успокоява и лекува сухата кожа. Краставицата е естествен тонер за кожата с охлаждащи/успокояващи свойства.

Необходими продукти:

овесени ядки;
сок от краставица;
кисело мляко.

Как да приготвите маската?

Смесете 3 чаени лъжички овесени ядки, 1 чаена лъжичка сок от краставица и 1 чаена лъжичка кисело мляко. Може да сложите и малко настъргана краставица.

Нанесете пастата върху лицето си и я оставете да изсъхне напълно.

Измийте с хладка вода и подсушете хубаво.

Алтернативи на въпросната маска

Смесете киселото мляко и краставицата. Добавете мед и овесени ядки, за да направите гъста паста. Нанесете и изплакнете с топла вода след около 20 минути. Тази маска помага не само за подобряване на хидратацията, но и при тъмни петна и подпухналост.

С бадеми и розова вода

Тази домашна маска прави чудеса със сухата кожа. Бадемите съдържат витамин Е, което може да предотврати сухотата в клетките.

Необходими съставки:

бадеми;
розова вода.

Как да си приготвите маската за суха кожа?

Накиснете 10 бадема за една нощ и ги смелете на гладка паста на сутринта. Добавете малко розова вода.

Получената паста нанесете върху лицето си, което сте почистили предварително. След около 20 минути измийте и подсушете с мека кърпа.

Алтернативи на тази рецепта

За свеж и сияен тен смесете 2 супени лъжици розова вода, 2 супени лъжици мед, 2 супени лъжици бадемово масло и 3 капки масло от витамин Е. Нанесете и оставете да действа 20 минути. Изплакнете с топла вода и подсушете после.

При по-сериозни кожни проблеми е препоръчително да се консултирате първо с дерматолог.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари