IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бира – тайната съставка за перфектен тен

11 август 2023 12 30

Тенденцията става все по-популярна в TikTok

Снимки: IStockphoto

Снимки: IStockphoto

Бира предпочитат да пият много хора през лятото. Тя ни разхлажда в жегите. Но освен това има още много предимства. Някои я ползват за паниране в кухнята, докато други – за маска за коса. А отскоро тя е и средство за перфектния тен на плажа.

Може би ви е досадно да се мажете целите със слънцезащита след всяко излизане от водата или изпотяване. А какво ще кажете да залеете кожата с бира и да размажете хубаво? Според потребители на TikTok, това е чудесен трик за по-хубав слънчев загар.

Ако напишете хаштага #beertan в популярната платформа, ще откриете, че той има над 216 000 гледания и популярността му продължава да расте.

Перфектен тен с бира – възможно ли е?

Макар да няма научни доказателства за полезността на тенденцията, все повече млади хора, които искат да се върнат от почивка със страхотен загар, се мажат с бира. И така сякаш са „целунати от слънцето“.

Сигурно се чудите може ли бирата да предпазва от вредните слънчеви лъчи? Отговорът е не, тя помага за почерняване. Ето защо много инфлуенсъри дават съвети как да я смесите с подходяща слънцезащита. Други пък, които потъмняват по-лесно, направо пропускат да нанесат SPF.

„Бирата е най-евтиният начин за бърз тен“, споделя потребителка на TikTok.

@itvnews Heard of a ‘beer tan’? ?#beer #beertan #tanning #sun #skincare #summer ♬ original sound - itvnews

Според препоръките на тези, ползвали бира за почерняване, не е важна марката. Достатъчно е да грабнете най-евтината от магазина и да се намажете хубаво с нея.

Предполага се, че захарите и киселините в бирата помагат за потъмняване на кожата, а антиоксидантите, като селен и глутатион, я правят гладка и млада.

Внимавайте с бирената тенденция

Все пак е важно да отбележим, че не всеки съвет в платформата трябва да се следва на 100%. Въпросният тренд #beertan може да ви създаде известни главоболия. Особено ако решите да пропуснете слънцезащитата. Това може да доведе до слънчево изгаряне или преждевременно стареене.

От друга страна лекарите предупреждават, че бирата по кожата причинява повишен риск от меланом. Ето защо е важно да бъдете по-предпазливи.

„Като консултант дерматолог, лекуващ ежедневно пациенти с рак на кожата, се чувствам задължена да подчертая изключителната важност на проявяването на предпазливост и внимание, когато става въпрос за тенденцията на TikTok за „бирен тен“, категорична е д-р Махам Хан.

Специалистът посочва, че практиката с мазане на бира е съмнителна. Може да я използвате, но е за предпочитане вече да имате тен, за да не изгорите.

„По-важното е, че този метод не осигурява никаква защита срещу вредните ефекти на ултравиолетовото (UV) лъчение от слънцето. UV радиацията е известен канцероген и е основен фактор за увреждане на кожата, което може да се прояви като слънчево изгаряне, преждевременно стареене и повишен риск от рак на кожата, включително меланом“, казва още сертифицираният дерматолог.

бира, пяна,

Източник: Pixabay

Хмелът в бирата може да помогне за активирането на меланина – пигментът, който потъмнява кожата. Но според проф. Иън Джаксън, може да е точно обратното.

„Ключовият фактор за производството на меланин в кожата е ензим, наречен тирозиназа, и има значителна научна литература, която казва, че хмелът инхибира активността на тирозиназата, което ще намали количеството произведен меланин“, казва той. И е на мнение, че бирата няма да има никакъв ефект освен че ще причини изгаряне на кожата.

За още тенденции от света на красотата последвайте профила на Tialoto в Instagram и страницата във Facebook.

e
Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари