IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къдрава коса - 6 съвета, с които да я поддържате жива

19 август 2023 15 00

Най-важното - не забравяйте водата

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ако имате естествено къдрава коса, знаете, че всеки ден е ново приключение. В какво настроение ще се събуди тя? Дали днес ще реши да се навие повече от друг ден? А когато времето навън е леко влажно, въпросите стават още повече и времето за оформяне се скъсява. 

Въпреки че изправената коса, приличаща на течаща вода, продължава да бъде сред основните тенденции в прическите, все повече и повече хора започват да приемат своите естествено къдрави кичури. Заслугата, може би, е на изолацията и пандемията, когато нямаше нужда да се оправяме за излизане и оставихме настрана топлинните инструменти, фибите и лаковете за коса. Въпреки това, за хората, които са готови да изберат този естествен външен вид, стилизирането и грижата за косата може да бъде истинско предизвикателство. 

Количеството съвети за къдрава коса в социалните мрежи и интернет прострнанството, честно казано, е огромно. Когато добавите факта, че няма две еднакви къдрици, дори са на една и съща глава, лесно е да изпаднете в отчаяние, когато застанете пред огледалото. Вважно е да разберете, че съветите в TikTok и Instagram може да не ви повлияят толкова добре, колкото на вашия къдрав приятел, затова е необходимо да изследвате вашите кичури и текстура на къдриците. 

Ако все пак се чудите кои са част от основните правила, които да следвате, за да поддържате здрава коса, ние споделяме шест от тях. 

Къдрава коса - 6 съвета, с които да я поддържате жива

1. Оформете косата, когато е напълно мокра

Ако смятате, че използвате правилните продукти и сте усвоили техника, но все още се борите с хвърщачи, недефинирани къдрици, които не може да издържите, време е да преразгледате процеса на оформяне. Предполагаме, че рутината ви след баня вклюява избърсване на косата, грижа за кожата, обличане и чак тогава оформяне на прическа. Ето къде грешите - трябва да оформите косата си или докато сте още под душа, или веднага след като излезете. 

къдрава коса

Снимка: iStock

Къдравата коса се нуждае от влага и, ако тя не е напълно мокра, когато я оформяте, винаги ще изпитвате известно количество неконтролирано накъдряне. Вашите стилизиращи продукти помагат за задържане на влагата, дефинират къдриците и задържат всичко на едно място. Ако ги нанесете върху коса, която вече е започнала да се накъдря и изсъхва след дупа, това е точната причина, поради която не може да си направите желаната прическа. 

Ако установите, че косата ви започва да изсъхва, докато я оформяте, използвайте мист, за да намокрите отново къдриците си. Това ще ви даде най-добър шанс да създадете красиви и дефинирани вълни.

2. Защитете косата, докато спите

Ако всяка сутрин се събуждате с къдрава коса, хвърчаща навсякъде, значи не спите правилно. Истината е, че ключът към издръжливите къдрици се крие в защитата им през нощта. Използвайте копринена калъфка и шал, за да накарате косата да бъде жива и бляскава по-дълго време. Също така може да вдигнете косата си на лека опашка на върха на главата, използвайки скрънчита, които няма да се търкат в косъма и да го отслабят. 

3. Правилните продукти за коса

Хората, израснали през 90-те години, вероятно знаят за погрешното схващане, че гелът се равнява на твърди къдрици, които приличат на юфка. Истината е, че просто не сте използвали продукта правилно. Вашите стилизиращи продукти трябва да имат издръжливост, за да дефинират къдрицитеи да задържат прическата възмножно най-дълго. 

боядисване, къдрава

Снимка: iStock

Дали ще изберете продукт с мус, гел или крем, зависи от вас. Ключът към меките, добре дефинирани къдрици идва, след като оставите избрания от вас продукт да изсъхне. След оформяне, изсушете косата си на въздух или с дифузер, докато постигнете онзи хрупкав ефект. След това сложете малко от любимото си масло за коса върху дланите и намачкайте къдриците. Това ще разруши твърдостта и ще ви остави с перфектна прическа. 

4. Никога не разресвайте косата си, докато е суха

Ако имате къдрава коса, определено сте преминавали през периода, в който едвам сте сдържали сълзите си, докато майка ви се е опитвала да разреше косата ви насила. Понякога дори сълзите не могат да бъдат спрени. Грешката, която сте правили заедно с родителя, е била, че сте се опитвали да разплетете къдрици, докато те са сухи. 

къдрава коса

Снимка: Pexels

Ако досега не сте разбрали, ключът към почти всичко, свързано с къдрава коса, е влагата. Опитът да разплетете косата си, докато е суха, ще доведе само до разочарование и накъсване. Вместо това, след като поставите балсам в косата си под душа, използвайте гребен с широки зъби, за да разплетете нежно къдриците си. Ако имате особено упорит възел, нанесете малко повече балсам и вода върху кичурите и не бързайте да го разресвате. 

Прически за лятото – опитайте диско къдрици

Небрежни къдрици без маша – как да ги направите у дома?

Лесни прически: Къдрици с чорап

5. Не сушете косата си с кърпа

Триенето е най-големият враг на къдравата коса. Подобно на спането със сатенени или копринени продукти, ще трябва да сте изключително нежни с кичурите, докато ги сушите. Вместо да търкате и да мачката къдриците си с обикновена кърпа, използвайте микрофибърна кърпа или памучна тениска, за да премахнете излишния продукт от косата си, когато приключите със стилизирането. След това използвайте сешоар с дифузер или оставете въздухът да изсуши кичурите ви. 

6. Подстригвайте се само при специалист

Подстригването при фризьор, който знае как да се отнася към къдравата коса, е от изключително значение за нейния дълготраен живот. Къдравите прически са по-скъпи от тези, които правят вашите приятели с права коса, но също така ви се налага да ходите много по-рядко.

миене на

Снимка: iStock

Къдравата коса не може да се подстриже по същия начин като правата коса и специалистите работят с вашите къдрици по начин, който ще ви помогне да върнете живота в тях и ще се уверите, че те са оформени добре и за тях са се погрижили правилно. В допълнение, фризьорите ще ви преведат точно през това, което трябва да направите, за да се грижите за специфичната си коса, което ще й гарантира по-дълготраен блясък. 

За още новини от света на красотата и съвети за оформяне на прически последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари